Wat zijn de voordelen van BCAA’s voor hardlopers?

Waarschijnlijk heb je vast al wel eens gehoord van BCAA’s, maar wat zijn dit eigenlijk? En heeft het alleen veel voordelen om BCAA’s te nemen als professionele sporter of ook als recreatieve hardloper? In dit artikel zullen we verder ingaan op wat BCAA’s zijn en zullen we je uitleggen wat je er precies aan kunt hebben.

Wat zijn BCAA’s?

Als eerste is het natuurlijk handig om te weten wat BCAA’s nou eigenlijk zijn. BCAA staat in feite voor “Branched-Chain Amino Acids”. BCAA’s bestaan uit drie verschillende aminozuren, namelijk isoleucine, valine en leucine.

Er zijn in het totaal twintig verschillende aminozuren waar je lichaam gebruik van maakt, maar de drie verschillende aminozuren die in BCAA’s zitten zijn de meest belangrijke aminozuren van het lichaam en zijn vooral zeer belangrijk als energiebron van je spieren.

BCAA’s kunnen niet zelf door het lichaam worden aangemaakt. Om deze aminozuren toch in je lichaam te krijgen zul je eiwitrijke voeding tot je moeten nemen.

Het spierweefsel in het lichaam bestaat uit ongeveer vijfendertig procent BCAA’s. Dat BCAA’s dus belangrijk voor je spieren zijn moge duidelijk zijn, maar waarom is het dan handig om BCAA supplement te nemen? Lees verder om hier meer te weten over te komen.

Bekijk hier de beste deals voor BCAA’s.

Hoe werken BCAA’s?

Wanneer je je spieren flink gebruikt zal je lichaam eerst zijn energie uit de BCAA’s halen. Kort gezegd is het dus goed om de hoeveelheid BCAA’s in je lichaam zo hoog mogelijk te houden, zodat deze gebruikt kunnen worden als energiebron en je het proces van spierafbraak remt.

BCAA’s zorgen er voor dat je meer energie hebt en daarnaast ook dat je je fitter en dus minder snel vermoeid voelt. Bovendien zorgen BCAA’s ervoor dat je na een training sneller kunt herstellen.

Met name wanneer je niet heel erg eiwitrijk eet of wanneer je hele zware trainingen doet kunnen BCAA’s een goede aanvulling zijn op je voeding en je helpen bij het behouden en laten groeien van je spieren.

Wanneer je heel veel eiwitrijke voeding neemt zal je lichaam weinig tot geen behoefte hebben aan extra BCAA supplementen.

Wat zijn de voordelen van BCAA’s voor hardlopers?

BCAA’s kunnen dus behoorlijk belangrijk zijn wanneer je graag wat vet wilt verliezen en wat meer spieren op wilt bouwen. Niet alleen voor bodybuilders en andere professionele sporters kunnen BCAA’s handig zijn. Ook hardlopers kunnen baat hebben bij het nemen van deze supplementen. Vooral bij het lopen van lange stukken kunnen BCAA’s net dat beetje extra energie geven om het niet alleen beter vol te kunnen houden, maar er daarnaast ook voor te zorgen dat je spieren behouden blijven en je sneller kunt herstellen.

Dankzij het gebruik van een BCAA supplement heb je dan minder hersteltijd nodig en kun je zo dus ook vaker trainen om op die manier je fysieke conditie te blijven verbeteren.

BCAA amino
Bekijk alle reviews

Wanneer je vaak hardloopt en of sport kunnen BCAA supplementen zorgen voor de extra aminozuren die jouw lichaam nodig heeft. Als je namelijk vaak sport dan kan je lichaam deze stoffen waarschijnlijk niet (voldoende) uit je voeding halen.

Wanneer je lang hebt getraind of een wedstrijd hebt gelopen kun je je behoorlijk vermoeid of zelfs ziek voelen.

BCAA’s helpen je dan om je sneller weer op de been te krijgen. Je spieren zullen sneller herstellen waardoor je je zelf ook een spoedig weer fitter zult voelen. Bovendien bevorderen BCAA’s je uithoudingsvermogen.

Wanneer kun je het beste BCAA’s nemen?

In principe is er geen standaard om een BCAA supplement op een bepaald moment te nemen. Het belangrijkste is dat jij je er (lichamelijk) goed bij voelt. Ga daarom zelf na waar jouw lichaam behoefte aan heeft en wanneer je lichaam misschien behoefte heeft aan wat extra energie of voedingsstoffen.

Veel sporters nemen BCAA’s vlak na het hardlopen i.v.m. de hersteltijd, maar er zijn ook positieve verhalen bekend onder sporters die een BCAA supplement juist vlak voor het hardlopen nemen.

Dit zal vooral een goede werking hebben op hoge intensiteit trainingen en je zult BCAA’s in principe dus niet nodig hebben wanneer je een rustig rondje gaat hardlopen in de ochtend. Na je training kan het dan wel nuttig zijn.

Omdat BCAA’s een zeer positief effect hebben op het herstel van de spieren is het goed om een supplement na het hardlopen te nemen. Door middel van poeder of een capsule krijgt je lichaam snel weer de hardnodige stoffen binnen om je spieren weer op te peppen. Het nemen van een supplement is dan natuurlijk ook een stuk makkelijker dan wanneer je een deze aminozuren binnen moet krijgen via de eiwitten in je voeding.

Wanneer je een wedstrijd of een hele lange training gaat lopen zou het in theorie ook nuttig kunnen zijn om tijdens de wedstrijd of training een BCAA supplement te nemen. Dit geeft je lichaam weer wat meer energie wanneer je niet meer voldoende glycogeen in je lichaam hebt. Uiteraard is dit misschien niet handig om mee te nemen tijdens een wedstrijd en kun je een BCAA supplement beter voor het hardlopen nemen.

Bovendien is er ook (nog) niet wetenschappelijk bewezen of het nemen van een BCAA supplement tijdens een training of wedstrijd daadwerkelijk nut heeft. Het is sowieso wel nuttig om je glycogeen waarden op peil te houden tijdens het lopen van een wedstrijd.

Lees hier meer over wat glycogeen precies is, waarom dit zo belangrijk is voor je lichaam en welke verschillende manieren er zijn om dit binnen te krijgen.

Wetenschappelijke onderzoeken over BCAA’s

Er zijn een aantal wetenschappelijk onderzoeken uitgevoerd over onder andere de positieve effecten van BCAA’s op sporters. Er is bijvoorbeeld een studie van Karlsson geweest in 2004 waaruit naar voren is gekomen dat de groep die BCAA supplementen na het trainen heeft genomen ook een hogere anabole respons had dan die van de groep die placebo’s kregen toegediend. Het verhoogde vermogen om spiereiwit aan te maken lag op drie en een half keer hoger bij de groep die BCAA’s hadden genomen.

Bovendien blijkt er uit meerdere onderzoeken dat BCAA’s een positief effect hebben op de spierkracht, spiermassa en de vetverbranding.

De beste BCAA van dit moment: BCAA Amino van Body en Fit

BCAA Amino

Conclusie

BCAA supplementen kunnen een goede aanvulling zijn op je trainingen.Wanneer je al zeer eiwitrijk eet heeft je lichaam wellicht geen behoefte aan een extra BCAA supplement, maar wanneer je vaak en hard traint kunnen BCAA’s ervoor zorgen dat je lichaam sneller kan herstellen en je ook meer energie hebt.

Dit is compleet afhankelijk van je eetpatroon en de mate waarin je sport.
Wij adviseren altijd even bij je huisarts te controleren of het nemen van een supplement goed is voor jouw lichaam en dieet, want ieder lichaam is anders.

Goede recepten met veel eiwitten zijn hier te vinden.

Bronnen:

 

 

Belangrijk: deze site geeft geen medisch advies. Wanneer je gezondheidsklachten hebt raden wij je te alle tijde aan contact op te nemen met je huisarts of fysiotherapeut.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Er zijn nog geen reviews!