Magnesium & hardlopen – Waarom is dit 1 van de belangrijkste mineralen?

Als sporter is het van groot belang dat je goed oplet dat je voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Tijdens het sporten verbrand je natuurlijk een hoop energie en kunnen er tekorten ontstaan.

Na het trainen is het goed om deze tekorten zo snel mogelijk aan te vullen. Een essentieel mineraal is magnesium.

Dit mineraal heeft vele voordelen voor hardlopers. Maar ook mogen de valkuilen niet vergeten worden.

foto product voordelen
Magnesium trio softgels Magnesium Trio Softgels
Now Foods
  • 133 mg magnesium per tablet
  • Combinatie van magnesium citraat, magnesium bisglycinaat en magnesium malaat.
bekijk prijs
Supercomplex magnesium Super magnesium complex
Body & Fit
  • 250 mg magnesium per tablet
  • helpt bij opbouw eiwit
  • bevordert de energiestofwisseling
bekijk prijs
Calcium magnesium Calcium & magnesium
Body & Fit
  • 200 mg calcium & 151 mg magnesium per tablet
  • draagt bij aan eiwitsynthese en spierwerking
  • bevordert de energiestofwisseling
bekijk prijs

Waarom is magnesium belangrijk?

Magnesium is nodig voor de opbouw van bot en spieren. Daarnaast speelt het een belangrijke rol tussen de samenwerking van zenuwprikkels en spieren.

Magnesium is één van de belangrijkste mineralen voor het menselijk lichaam en in het speciaal voor sporters. Het belang van magnesium is enorm, aangezien dit mineraal onder andere bijdraagt aan een goede gezondheid van de botten en spieren.

Bovendien is magnesium nodig om alle lichaamscellen voldoende energie te geven.

Hardlopen eenzaam

Wanneer je flink aan het trainen bent verlies je een hoop vocht en daarmee ook magnesium. Een tekort aan magnesium ontstaat niet zo heel erg vaak, maar wanneer je geregeld en langdurig sport heeft je lichaam wel meer behoefte aan extra magnesium.

Daarnaast kan er ook een tekort aan magnesium ontstaan wanneer je veel stress en spanningen hebt.

Magnesium wordt daarom door veel mensen ook wel een antistress mineraal genoemd.

Magnesium Citraat

Bekijk alle reviews

Gevaren van een tekort aan magnesium

Wanneer je, als sporter, geen rekening houdt met het feit dat je lichaam waarschijnlijk extra magnesium nodig heeft loop je het risico om last te krijgen van onder andere spierkrampen, vermoeidheid, misselijkheid, nervositeit en hartkloppingen.

Als je twijfelt of je lichaam een tekort aan magnesium heeft dan is het goed om dit bij de huisarts te laten checken. Door middel van een simpele bloedtest kan worden bepaald wat het niveau van magnesium in jouw lichaam is en of je lichaam eventueel met een tekort kampt.

Sporters met een tekort aan magnesium merken dit meestal aan kramp in de spieren. De spieren kunnen bij een tekort namelijk bijvoorbeeld niet goed ontspannen en dit zorgt voor extreme spierpijn.

Volgens de website van Nutritional Magnesium Association hebben sporters ongeveer tien á twintig procent meer magnesium nodig dan mensen die niet of nauwelijks sporten.

5km hardlopen

De voordelen van magnesium voor hardlopers

Het moge duidelijk zijn dat magnesium van groot belang is voor het lichaam. Dit belangrijke mineraal levert een hoop voordelen voor het menselijk lichaam en met name voor hardlopers. Wat de voordelen van magnesium voor jou als hardloper precies zijn hebben we hieronder op een rijtje gezet.

Sneller herstel

Magnesium draagt bij aan het herstelproces van je lichaam na het sporten. Bovendien zorgt magnesium ervoor dat je minder gespannen bent, een lagere hartslag hebt en beter kunt slapen.

Het maakt je sterker

Wanneer je lichaam niet over genoeg magnesium beschikt kunnen de enzymen die ervoor zorgen dat je spieren sterker worden minder goed hun werk doen. Hierdoor is het voor je lichaam moeilijker om te herstellen en te zorgen voor kracht. Spiergroei wordt door een tekort aan magnesium afgeremd.

Betere balans van je hormonen

Een gezond niveau van je testosteron is belangrijk als sporter voor je uithoudingsvermogen en het laten groeien van de spieren. Magnesium draagt bij aan de juiste hoeveelheid testosteron in je lichaam.

Meer kracht en energie

Wanneer je lichaam beschikt over voldoende magnesium zal je je krachtiger en energieker voelen. Je kunt je lichaam meer uitdagen en betere (sport)prestaties leveren.

Voeding beter omzetten in energie

Voor een goede werking van insuline is magnesium van groot belang. Bovendien is het belangrijk dat je lichaam voldoende magnesium heeft om de bloedglucose te kunnen regelen. Bij een goed niveau van magnesium is het lichaam beter in staat de voeding (vooral koolhydraten) om te zetten in energie.

Je magnesium tabletten bestel je het voordeligst bij Body&Fit (tevens morgen al in huis!)

Bekijk de volgende webshops voor populair magnesium tabletten

Magnesium in voeding

Wanneer je gezond en gevarieerd eet krijg je meestal wel genoeg magnesium binnen. Heb je moeite met gezond & gevarieerd eten? Bekijk dan eens het Fitchef boek wat speciaal gericht is op sporters!

Zoals hierboven ook uitgelegd kan je als sporter wel een tekort aan magnesium creëren door onder andere het flinke zweten. Om dit te voorkomen kun je voedingssupplementen aan je dieet toevoegen of magnesium rijke voedingsmiddelen aan je dieet toevoegen.

Deze voedingsmiddelen zijn onder andere volkoren graanproducten, peulvruchten, groenten en melkproducten.

Walnoten

Voedingsproducten met de meeste hoeveelheid magnesium in zich zijn noten. Neem bijvoorbeeld eens als tussendoortje een handje ongezouten amandelen, pinda’s of walnoten.

Andere voedingsmiddelen die flink wat magnesium bevatten zijn spinazie, zilvervliesrijst, volkoren pasta, kipfilet en melk.

Spinazie met kip
Recepten nodig?

Het hoeft dus helemaal niet moeilijk te zijn om extra magnesium tot je te nemen.

Let op: wanneer je te veel magnesium tot je neemt dan je lichaam nodig heeft kun je last krijgen van darmproblemen, zoals bijvoorbeeld diarree.

Zorg en daarom voor dat je voedingspatroon (met eventueel een aanvulling van supplementen) goed in balans is want overdaad schaadt.

Bij inname van supplementen met extra magnesium is dit een goede toevoeging op de voeding die je tot je neemt, maar supplementen dienen niet als vervanging gebruikt te worden!

De maximale veilige dosis van magnesium in de vorm van een supplement bedraagt zo’n 250 milligram per dag.

Conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen is magnesium voor iedereen belangrijk, maar met name voor sporters.

Wanneer je sterker wilt worden en je lichamelijke conditie wilt verbeteren is het goed om niet alleen naar je sportprestaties te kijken, maar ook zeker naar je voeding en voldoende inname van vitaminen en mineralen.

De beste shops voor magnesium

Belangrijk: deze site geeft geen medisch advies. Wanneer je gezondheidsklachten hebt raden wij je te alle tijde aan contact op te nemen met je huisarts of fysiotherapeut.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 Reactie

Sjors Heinen

Super interessant! Hier ga ik zeker werk van maken.