Compressie Armstukken voor Hardlopen – Hype of Nuttig?

Compressie kleding is iets dat door vele hardlopers wordt gebruikt.

In dit artikel ontdek je wat de voordelen zijn van armstukken en waar je op moet letten als je ze wilt aanschaffen.

foto product voordelen
mcdavid armstukken MCdavid armstukken
 • compressie zorgt voor betere doorbloeding
 • spieren zijn sneller warm
 • 50+ UV bescherming
 • beschikbaar in verschillende kleuren
bekijk prijs
Sport compressie arm sleeves
 • comfortable pasvorm voorkomt irritatie
 • Verwarm en activeer de spieren in je armen
 • 50+ UV bescherming
bekijk prijs

Hoe werkt het?

Doordat compressie kleding strak om het lichaam zit oefent dit druk uit op op de spieren in de armen, waardoor de bloedsomloop wordt gestimuleerd. Je krijgt meer zuurstof in de spieren en ze zijn ook sneller opgeward.

Door het gebruik van amstrukken ontstaan er minder trillingen en dus meer stabiliteit van de spieren. Daarnaast bevordert het ook het herstel na de training doordat afvalstoffen sneller worden afgevoerd.

Daarnaast zorgt de compressie voor minder zwelling.

Waarom zou je compressie armstukken dragen?

Armstukken basketbal

Voor sommige sporten kunnen armstukken prettig zijn om vervelende blauwe plekken of schrammen of dergelijke te zoveel mogelijk te voorkomen.

Met name tijdens groepssporten, zoals bijvoorbeeld basketbal of voetbal is het dan ook fijn om iets over je armen te dragen.

Daarnaast bieden de meeste (niet allemaal!) armstukken bescherming tegen verbranding in fel zonlicht.

Ook zorgen ze voor warmte tijdens koude dagen zodat je geen shirt met lange mouwen of een jack hoeft te dragen. In tegenstelling tot deze kledingstukken kun je nog steeds allerlei bewegingen maken zonder dat de kleding in de weg gaat zitten. Dit zorgt voor flexibiliteit tijdens het sporten.

Meer weten over snel herstel? Bekijk ook: herstellen na het hardlopen.

Heeft iedereen baat bij het dragen van compressie kleding?

Armstukken voor sporters

Aangezien er tot nu toe niet een eenduidig en duidelijk onderzoek naar het gebruik van compressie kleding en compressie armstukken is gedaan kunnen we niet meer 100% zekerheid zeggen dat compressie kleding daadwerkelijk alle voordelen biedt die onder andere de fabrikanten claimen.

Wel weten we dat veel sporters aangeven dat zij wel degelijk verschil merken wanneer zij wel of geen compressie kleding dragen.

Het is daarom aan te raden om voor jezelf te bepalen of jij inderdaad verschil merkt bij het dragen van compressie kleding en of dit verschil voor jou voldoende oplevert om dit soort kleding aan te schaffen.

bekijk de top 10 armstukken

De verschillende soorten

Armstukken verschillende soorten

In principe lijken alle compressie armstukken flink op elkaar. Wel zijn er een aantal varianten waar je uit kunt kiezen. Zo kun je bijvoorbeeld armstukken aanschaffen die je volledige arm bedekken, maar er zijn ook kleinere verkrijgbaar waarbij je bijvoorbeeld met name het gebied rond je elleboog bedekt.

Tevens bieden sommige armstukken extra functies, zoals bijvoorbeeld een meer ademend materiaal, speciaal materiaal wat nare geurtjes tegen gaat of een hoge bescherming biedt tegen felle zonnestralen.

Ook worden ze soms als mode accessoire gedragen. Met name bij basketbal dragen sporters vaak allerlei gekleurde en bedrukte compressie armstukken. Je kunt dus ook gewoon voor leuke felle kleur gaan in plaats van te kijken naar de extra functies.

bekijk de top 10 armstukken

Zo kun je armstukken het beste aantrekken

Aangezien compressie kleding strak om het lichaam zit kan het nog wel eens lastig zijn om de compressie armstukken aan te trekken. Je kunt ze aandoen door ze simpelweg via je arm naar boven te trekken.

Mocht dit lastig gaan of mocht je kortere armstukken hebben dan kun je ze ook binnenste buiten keren en de onderkant op de juiste plek van je arm schuiven. Daarna kun je ze terugvouwen en zo over je arm trekken.

Compressie armstukken of een compressie shirt?

Compressie shirt

Als je geen zin hebt om allerlei verschillende compressie kledingstukken aan te schaffen dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om een compressie shirt met lange mouwen in plaats van een  shirt met korte mouwen en losse compressie armstukken aan te schaffen.

Het voordeel hiervan is dat je maar één keer het shirt hoeft aan te trekken, maar het nadeel kan zijn dat dit zorgt voor minder bewegingsvrijheid en luchtigheid.

Wat jij het prettigst vind om te dragen tijdens het sporten is natuurlijk compleet afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur.

Voor welke sporten kunnen armstukken handig zijn?

Tennis sleeves/armstukken

In principe kan iedere sporter baat hebben bij het dragen van compressie armstukken.

Met name basketballers, hockeyers of voetballers hebben baat bij de bescherming tegen eventuele schrammen, maar ook hardlopers en wielrenners kunnen voordeel hebben van bijvoorbeeld de warmte die compressie armstukken bieden.

Tennissers en golfers kunnen bijvoorbeeld (kortere) compressie armstukken dragen om de spieren rondom de elleboog beter onder controle te houden.

De voor- en nadelen

Om duidelijk te hebben wat de belangrijkste voor- en nadelen van het dragen van compressie armstukken zijn hebben we ze hieronder voor je op een rijtje gezet.

bekijk de top 10 armstukken

Voordelen
 • Een verbetering van de doorbloeding
 • Sneller herstel van de spieren na het sporten
 • Zorgen voor warmte met behoud van je bewegingsvrijheid
 • Spieren zijn sneller warm
 • Minder trillen & stabilisatie van de spieren
 • Beschermen je armen tegen schrammen tijdens groepssporten
Nadelen
 • Compressie kleding kan prijzig zijn
 • Het is niet honderd procent zeker dat je baat zult hebben bij het dragen van compressie armstukken

Overige compressie kleding

Je kunt uit nog meer verschillende soorten compressie kleding kiezen. Zoals bijvoorbeeld compressiesokken, compressie broeken of compressie shirts. Hieronder lees je een korte introductie van deze verschillende soorten kledingstukken.

Compressiesokken

Compressie sokken

Compressiekousen worden veel gebruikt door hardlopers. Hardlopers kunnen zeker baat hebben bij wat extra ondersteuning van de spieren in de onderbenen. Wil je weten waar goede compressiekousen aan moeten voldoen? Ontdek de geheimen van goede compressiekousen.

Bekijk de beste compressiekousen

Compressie broeken

Compressie broek

Een compressie broek zorgt niet alleen voor meer ondersteuning van de spieren in je onderbenen, maar ook in je bovenbenen en rondom de knieën. Vermoeide benen is voor veel sporters een bekend fenomeen en een compressie broek kan hierbij (in veel gevallen) zeker een positief effect hebben.

Bekijk de beste compressie broeken

Compressie tubes

Compressietubes

Compressie tubes werken in principe vergelijkbaar als de compressiesokken of compressiekousen. Het voordeel van compressie tubes is dat er geen voetstuk aan vastzit waardoor deze een stuk eenvoudiger aan te trekken zijn en ook gedragen kunnen worden in combinatie met andere sokken.

Bekijk de beste compressie tubes

Compressie shirts

Compressie shirt decathlon

Compressie shirts zorgen voor een betere doorbloeding van het bovenlichaam tijdens het sporten. Deze shirts zijn verkrijgbaar met zowel korte als lange mouwen. Wil jij weten wat de beste compressie shirt van 2024 zijn? bekijk ons artikel over compressie shirts.

Bekijk de beste compressie shirts

Conclusie: wel of geen compressie armstukken?

Compressie kleding in het algemeen kan je op verschillende manieren helpen en ondersteunen tijdens het sporten en tijdens de herstelperiode. Door het dragen van deze kleding loop je minder snel het risico op het oplopen van vervelende blessures en raakt je lichaam wat minder snel vermoeid.

Compressie armstukken kunnen voor verschillende sporten gebruikt worden, maar zijn met name populair onder de basketballers en wielrenners.

De armstukken beschermen je armen en zorgen tegelijkertijd voor een betere doorbloeding en afvoer van de afvalstoffen. Hardlopers kunnen ook baat hebben bij het dragen van compressie armstukken wanneer het bijvoorbeeld buiten koud is.

Het is niet met honderd procent zekerheid te zeggen dat compressie kleding alle voordelen biedt die de meeste mensen aandragen, maar je kunt natuurlijk altijd voor jezelf proberen of jij positieve effecten ervaart tijdens en na het dragen van compressie kleding. Baat het niet dan schaadt het niet!

foto product voordelen
mcdavid armstukken MCdavid armstukken
 • compressie zorgt voor betere doorbloeding
 • spieren zijn sneller warm
 • 50+ UV bescherming
 • beschikbaar in verschillende kleuren
bekijk prijs
Sport compressie arm sleeves
 • comfortable pasvorm voorkomt irritatie
 • Verwarm en activeer de spieren in je armen
 • 50+ UV bescherming
bekijk prijs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Er zijn nog geen reviews!