Compressie Armstukken voor Hardlopen – Hype of Nuttig?

Compressie kleding is iets dat door vele sporters, en dus ook door hardlopers, wordt gebruikt. In dit artikel zullen we dieper ingaan op een ander kledingstuk uit de reeks van compressie kleding, namelijk compressie armstukken. Lees snel verder om erachter te komen wat het precies zijn en hoe dit hulpmiddel je tijdens je training of wedstrijd kan helpen.

Wat zijn compressie armstukken?

Armstukken voor hardlopers

Zoals je wellicht al wel weet zorgt compressie kleding met name voor een betere doorbloeding voor sporters. Compressie kleding is dan ook beschikbaar in allerlei soorten en maten, zoals bijvoorbeeld compressie broeken of compressiesokken.

Armstukken zijn eigenlijk een soort losse mouwen die strak om de armen zitten. Hierdoor wordt er druk op de armen uitgeoefend. In principe zijn ze vergelijkbaar met compressie tubes, die ook wel om de onderbenen worden gebruikt. We hebben een artikel geschreven waarin je meer informatie kunt vinden over het dragen van compressie tubes in plaats van compressiekousen.

Hoe werken compressie armstukken nou eigenlijk?

Doordat compressie kleding strak om het lichaam zit oefent dit wat druk uit op het lichaam. Armstukken voeren druk uit op de spieren in de armen, waardoor de bloedsomloop wordt gestimuleerd.

De spieren in de armen worden bovendien op een meer gecontroleerde manier bewogen, waardoor er minder trillingen ontstaan. Hierdoor zouden je spieren wat rustiger blijven en het sporten zodoende langer vol kunnen houden. Daarnaast bevordert het gebruik van compressie kleding het herstel na de training doordat afvalstoffen sneller worden afgevoerd.

Tevens is compressie kleding gemaakt van luchtig en rekbaar materiaal, zodat het zweet gemakkelijker afgevoerd kan worden. Hierdoor blijft je lichaamstemperatuur wat beter gereguleerd.

Waarom zou je compressie armstukken tijdens het sporten dragen?

Armstukken basketbal

In de eerste plaats zorgen compressie armstukken voor een betere doorbloeding van de spieren tijdens het sporten. Dit heeft als voordeel dat je een minder groot risico loopt op een vervelende blessure. Ook zorgt compressie kleding ervoor dat wanneer je eventueel last hebt van pijn je lichaam zich makkelijker kan herstellen.

Voor sommige sporten kunnen compressie armstukken prettig zijn om vervelende blauwe plekken of schrammen of dergelijke te voorkomen. Met name tijdens groepssporten, zoals bijvoorbeeld basketbal of voetbal is het dan ook fijn om iets over je armen te dragen. Daarnaast bieden de meeste (niet allemaal!) armstukken tegen verbranding in fel zonlicht.

Daarnaast zorgen ze voor warmte zonder dat je hiervoor een heel shirt of een jack hoeft te dragen. In tegenstelling tot deze kledingstukken kun je nog steeds allerlei bewegingen maken zonder dat de kleding in de weg gaat zitten. Dit zorgt voor flexibiliteit tijdens het sporten.

Het dragen van compressie armstukken zorgt bovendien voor een sneller herstel van je spieren en minder spierpijn na het trainen. Zo heb je niet alleen minder last van je spieren na een work-out, maar heeft je lichaam ook daadwerkelijk baat bij het dragen van compressie kleding.

Om meer te weten te komen over het belang van een goed herstel na het sporten kun je meer lezen in het artikel over: herstellen na het hardlopen.

Heeft iedereen baat bij het dragen van compressie kleding tijdens het sporten?

Armstukken voor sporters

Aangezien er tot nu toe niet een eenduidig en duidelijk onderzoek naar het gebruik van compressie kleding en compressie armstukken is gedaan kunnen we niet meer honderd procent zekerheid zeggen dat compressie kleding daadwerkelijk alle voordelen biedt die onder andere de fabrikanten claimen.

Wel weten we dat veel sporters aangeven dat zij wel degelijk verschil merken wanneer zij wel of geen compressie kleding dragen. Het is daarom aan te raden om voor jezelf te bepalen of jij inderdaad verschil merkt bij het dragen van compressie kleding en of dit verschil voor jou voldoende oplevert om dit soort kleding aan te schaffen.

Welke verschillende soorten compressie armstukken zijn er verkrijgbaar?

In principe lijken alle compressie armstukken flink op elkaar. Wel zijn er een aantal varianten waar je uit kunt kiezen. Zo kun je bijvoorbeeld armstukken aanschaffen die je volledige arm bedekken, maar er zijn ook kleinere verkrijgbaar waarbij je bijvoorbeeld met name het gebied rond je elleboog bedekt.

Tevens bieden sommige armstukken extra functies, zoals bijvoorbeeld een meer ademend materiaal, speciaal materiaal wat nare geurtjes tegen gaat of een hoge bescherming biedt tegen felle zonnestralen.

Ook worden ze soms als mode accessoire gedragen. Met name bij basketbal dragen sporters vaak allerlei gekleurde en bedrukte compressie armstukken. Je kunt dus ook gewoon voor leuke felle kleur gaan in plaats van te kijken naar de extra functies.

Nieuwsgierig naar de top 10 armstukken? Klik hier

Hoe kun je armstukken het beste aantrekken?

Aangezien compressie kleding strak om het lichaam zit kan het nog wel eens lastig zijn om de compressie armstukken aan te trekken. Je kunt ze aandoen door ze simpelweg via je arm naar boven te trekken.

Mocht dit lastig gaan of mocht je kortere armstukken hebben dan kun je ze ook binnenste buiten keren en de onderkant op de juiste plek van je arm schuiven. Daarna kun je ze terugvouwen en zo over je arm trekken.

Compressie armstukken of een compressie shirt?

Als je geen zin hebt om allerlei verschillende compressie kledingstukken aan te schaffen dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om een compressie shirt met lange mouwen in plaats van een  shirt met korte mouwen en losse compressie armstukken aan te schaffen.

Het voordeel hiervan is dat je maar één keer iets (op het bovenlichaam) aan hoeft te trekken, maar het nadeel kan zijn dat dit zorgt voor minder bewegingsvrijheid en luchtigheid. Wat jij het prettigst vind om te dragen tijdens het sporten is natuurlijk compleet afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur.

Voor welke sporten kunnen compressie armstukken handig zijn?

Tennis sleeves/armstukken

In principe kan iedere sporter baat hebben bij het dragen van compressie armstukken. Met name basketballers of voetballers hebben baat bij de bescherming tegen eventuele schrammen, maar ook hardlopers en wielrenners kunnen voordeel hebben van bijvoorbeeld de warmte die compressie armstukken bieden.

En tennissers en golfers kunnen bijvoorbeeld (kortere) compressie armstukken dragen om de spieren rondom de elleboog beter onder controle te houden.

Wat zijn de voor- en nadelen?

Om duidelijk te hebben wat de belangrijkste voor- en nadelen van het dragen van compressie armstukken zijn hebben we ze hieronder voor je op een rijtje gezet.

Voordelen

  • Een verbetering van de doorbloeding
  • Sneller herstel van de spieren na het sporten
  • Zorgen voor warmte met behoud van je bewegingsvrijheid
  • Beschermen je armen tegen schrammen tijdens groepssporten

Nadelen

  • Compressie kleding kan prijzig zijn
  • Het is niet honderd procent zeker dat je baat zult hebben bij het dragen van compressie armstukken

Andere compressie kleding

Je kunt uit nog meer verschillende soorten compressie kleding kiezen. Zoals bijvoorbeeld compressiesokken, compressie broeken of compressie shirts. Hieronder lees je een korte introductie van deze verschillende soorten kledingstukken.

Compressiesokken

Compressiesokken, of ook wel compressiekousen genoemd zijn veel gebruikte kledingstukken onder hardlopers. Tijdens het hardlopen gebruik je natuurlijk met name je onderlichaam in plaats van je bovenlichaam en daarom kunnen hardlopers zeker baat hebben bij wat extra ondersteuning van de spieren in de onderbenen. In het artikel over compressiekousen voor hardlopers lees je meer informatie over de aanschaf en het gebruik van compressiesokken.

Bekijk direct de beste compressiekousen van november 2019? Klik hier

Compressie broeken

Compressie broek

Wat voor hardlopers ook handig kan zijn is een volledige compressie broek. Dit zorgt niet alleen voor meer ondersteuning van de spieren in je onderbenen, maar ook in je bovenbenen en rondom de knieën. Vermoeide benen is voor veel sporters een bekend fenomeen en een compressie broek kan hierbij (in veel gevallen) zeker een positief effect hebben.

Direct naar de beste compressiekousen van november 2019? Klik hier

Compressie tubes

Compressietubes

Compressie tubes werken in principe vergelijkbaar als de compressiesokken of compressiekousen. Het voordeel van compressie tubes is dat er geen voetstuk aan vastzit waardoor deze een stuk eenvoudiger aan te trekken zijn en ook gedragen kunnen worden in combinatie met andere sokken.

Direct naar de beste compressiekousen van november 2019 ? klik hier

Compressie shirts

Compressie shirt decathlon

Compressie shirts zorgen voor een betere doorbloeding van het bovenlichaam tijdens het sporten. Deze shirts zijn verkrijgbaar met zowel korte als lange mouwen. Wil je meer informatie over de voordelen van het dragen van compressie shirts tijdens het sporten? Lees dan het artikel over compressie shirts.

Direct naar de beste compressiekousen van november 2019? klik hier

Is het de moeite waard om armstukken aan te schaffen?

Compressie kleding in het algemeen kan je op verschillende manieren helpen en ondersteunen tijdens het sporten en tijdens de herstelperiode. Door het dragen van deze kleding loop je minder snel het risico op het oplopen van vervelende blessures en raakt je lichaam wat minder snel vermoeid.

Compressie armstukken kunnen voor verschillende sporten gebruikt worden, maar zijn met name populair onder de basketballers en wielrenners. De armstukken beschermen je armen en zorgen tegelijkertijd voor een betere doorbloeding en afvoer van de afvalstoffen. Hardlopers kunnen ook baat hebben bij het dragen van compressie armstukken wanneer het bijvoorbeeld buiten koud is.

Het is niet met honderd procent zekerheid te zeggen dat compressie kleding alle voordelen biedt die de meeste mensen aandragen, maar je kunt natuurlijk altijd voor jezelf proberen of jij positieve effecten ervaart tijdens en na het dragen van compressie kleding. Baat het niet dan schaadt het niet!

Gebruikte bronnen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Er zijn nog geen reviews!

Fitbit Charge 3 weggeef actie
t.w.v. 149 euro

Je kunt vandaag nog GRATIS meedoen!
Vul je Voornaam en E-mailadres in en je doet automatisch mee. Op 1 December 2019 zal de winnaar via email op de hoogte gebracht worden.
close-link