Kalenji sporthorloges: de beste prijs/kwaliteit voor elke sporter!

Kalenji – een sportmerk voor onder meer schoenen, kleding, tassen, oordopjes en sporthorloges – klinkt heel exotisch; en dat is het ook. De roots van dit betaalbare sportmerk liggen namelijk in het plaatsje Eldoret in West-Kenia, waarvan de inwoners Kalenjins heten.

De reden waarom dit nomadische volk de naamgever is van het sportmerk Kalenji, heeft alles te maken met hun levensstijl en instelling. Hardlopen is namelijk altijd al een vanzelfsprekend onderdeel van het dagelijks leven geweest van de Kalenjins.

Belangrijk: ze lopen niet volgens een verplicht schema maar door te luisteren naar hun lichaam. Ze lopen alleen voor hun plezier en als het goed voelt. Dat wil Kalenjij ook uitdragen. Kalenji staat voor plezier in sporten en wil zijn sportproducten toegankelijk maken voor iedereen, ongeacht niveau of budget.

Kalenji

Kalenji heeft goed naar de markt van sporthorloges gekeken en past hier dezelfde filosofie toe als in de rest van zijn productrange: het aanbieden van kwalitatief goede, betaalbare horloges voor verschillende type sporters. Op basis hiervan kunnen de sporthorloges van Kalenji als volgt ingedeeld worden:

Sporthorloges met hartslagmeter

Normaal gesproken betaal je een premiumprijs voor een GPS-horloge dat ook nog eens beschikt over een ingebouwde hartslagmeter. Kalenji biedt dit allemaal voor minder dan 100 euro.

Op zijn minst het overwegen waard voor de sporter die accurate snelheidsmetingen wil hebben en daarnaast ook nog eens zijn hartslag wil kunnen bijhouden.

Trainen met behulp van je hartslag

Een hartslagmeter is handig om inzicht te hebben in je gezondheid; je kunt goed bijhouden of je hart teveel of juist te weinig klopt en de noodzakelijke acties ondernemen.

Maar dat is natuurlijk niet alles. Een hartslagmeter kan je ook heel goed helpen bij je training. Je kunt heel gericht je training opbouwen op basis van je hartslag en daarmee je beschikbare energie. Ook kun je gestructureerd specifieke doelen proberen te bereiken – zoals afvallen of het verbeteren van je conditie – door je hartslag op niveau te houden.

Hoe accuraat is een sporthorloge?

De metingen van een sporthorloge kunnen per model verschillen in hun nauwkeurigheid. Als je accurate snelheids- en locatiemetingen wilt is een horloge met GPS meestal de betere keuze. Tenzij je uitsluitend in bosrijke omgevingen loopt, waar het GPS-signaal nogal eens kan wegvallen of onnauwkeurig kan zijn.

Metingen van de slaapkwaliteit zijn vaak niet heel erg betrouwbaar (de exacte duur van je slaap per nacht is misschien niet representatief), maar met deze feature kun je op zich wel prima de trends zien over langere tijd.

Hetzelfde geldt voor caloriemetingen, waar eigenlijk veel meer persoonlijke informatie voor nodig is, maar ook hier kunnen de schattingen en relatieve metingen best nuttig zijn.

Horloge met hartslagband

Wat betreft de hartslagmeters op sporthorloges: als deze ingebouwd zijn, zijn ze eigenlijk per definitie minder nauwkeurig dan de combinatie met een borstband, maar de laatste tijd zijn de metingen van ingebouwde hartslagmeters acceptabel geworden en komen ze soms aardig in de buurt van metingen van borstbanden.

Toch, als het belangrijk is om zo nauwkeurig mogelijke hartslagmetingen te krijgen, dan is een sporthorloge in combinatie met een borstband nog steeds de beste optie.

Sporthorloge of smartphone?

Sporthorloges zijn handige apparaatjes, maar veel van de functionaliteiten zitten ook al verwerkt in apps die je op je smartphone kunt zetten. Waarom dan niet gewoon je smartphone om je arm binden als je gaat hardlopen?

Hardlopen met smartphone

Hardlopen met muziek

Het hardlopen met je smartphone (met hardloop-app) heeft verschillende voordelen:

Voordelen
 • Je hebt alles ineen: gps, een muziekspeler en je telefoon
 • Je hebt meteen je metingen op de juiste plek (later geen synchronisatie nodig)
 • Het is goedkoper (met – eventueel – alleen kosten voor de premiumversie van een app)
Nadelen
 • Je moet steeds een (relatief) zwaar, groot ding om je arm meezeulen
 • Functies en metingen zijn minder toegankelijk tijdens het lopen
 • Je hebt geen ingebouwde hartslagmeter (op een praktische plek)

Hardlopen met sporthorloge

Sporthorloge met muziek

Een sporthorloge is in principe de meest voor de hand liggende keuze als je gaat hardlopen. Hiermee heb je:

Voordelen
 • Uitsluitend functies die op sporten gericht zijn
 • Uitgebreide meet- en trainingsmogelijkheden
 • Geen abonnementskosten
 • (Mogelijkheid tot) hartslagmeting
 • Lichtgewicht oplossing als je geen smartphone nodig hebt
 • Snel toegang tot functies
Nadelen
 • Duurder dan (alleen) een smartphone met app
 • Als je bereikbaar wilt zijn, moet je alsnog een smartphone meenemen
 • Voor alle inzichten vaak synchronisatie met ander device nodig
 • Minder opslagruimte voor muziek

De keuze

Wat het beste voor jou is, is een persoonlijke afweging. Ben je een toegewijde sporter die de beste, meest uitgebreide metingen nodig heeft, dan is een sporthorloge de beste oplossing.

Is daarentegen hartslagmeting niet belangrijk, gaat het je vooral om het meten van je snelheid en afstand, en vind je het niet erg om een relatief groot en weinig gestroomlijnd attribuut om je arm te dragen tijdens het sporten, dan kun je prima af met een smartphone en hardloop-app.

Dan is er ook nog de keuze voor een sporthorloge zónder of met hartslagmeter. Ben je een casual loper, of iemand die gewoon genoeg heeft aan de belangrijkste resultaten, maar het daarnaast wel prettig vindt om alle functionaliteiten in een kleine wearable te hebben, ga dan voor een sporthorloge zonder hartslagmeter. Zo niet, kies dan voor mét.

Kalenji Onmove 500

Kalenji onmove 500

De Onmove 500 van Kalenji is een veelzijdig sporthorloge, inclusief GPS en ingebouwde hartslagmeter, verkrijgbaar in de kleuren zwart, limoen en turquoise/zwart, met een adviesprijs van net onder de 100 euro.

Daarmee is het een sporthorloge dat een zeer goed prijs-kwaliteitverhouding heeft, zoals eigenlijke alle modellen van Kalenji. De mogelijkheden van het horloge zijn tamelijk indrukwekkend.

Natuurlijk meet de Onmove 500 de basisfuncties afstand, snelheid, tempo en calorieverbruik. Daarnaast is er een multisportmodus, waarmee er per sport – o.a. hardlopen, fietsen en wandelen – andere info wordt gegeven en unieke metingen worden gedaan.

En zoals gezegd beschikt het horloge ook over een ingebouwde hartslagmeter, die je hartslag via de pols meet; een aparte hartslagband is hierbij dus niet nodig.

Kalenji onmove 500 hartslag

Programmeerbaar

De Onmove 500 heeft ook verschillende programmeerfuncties. Zo kun je makkelijk intervaltrainingen programmeren, met onderdelen als opwarmingstijd, actieve tijd, rusttijd en uitlooptijd.

Erg interessant is de Doelzonefunctie, waarbij je een gewenste snelheids-, tempo- of hartslagzone in kunt stellen. Als je tijdens je training buiten deze zone komt, word je hieraan herinnerd door een afbeelding en een geluidssignaal.

Gegevens bekijken

Er zijn verschillende manieren om je uitgebreide metingen en gegevens te bekijken. De korte versie kun je op het horloge zelf zien, maar je kunt ook de data exporteren naar je smartphone en bekijken via de app myGeonaute connect

Daarnaast kun je een account aanmaken op decathlon-coach.com, zodat je online je gegevens kunt bewaren en analyseren. Tevens kun je via dit account je trainingen in gpx-gpu-formaat exporteren, wat ze geschikt maakt om te integreren in je favoriete sportapp (zoals Strava of Runkeeper).

Kalenji onmove 500 app

Voor beginners en gevorderden

Het feit dat de Onmove 500 over GPS en een hartslagmeter beschikt maakt het horloge een goede koop voor de sporter die wat meer precisie eist van zijn wearable; al moet gezegd worden dat niet alle gebruikers even tevreden zijn over de metingen van de de hartslagmeter.

Verder ontbreken zaken als een muziekspeler en smartfuncties maar dat kun je ook niet verwachten op dit prijspunt.

Al met al is de Kalenji Onmove 500 een behoorlijk compleet sporthorloge, dat met zijn vele interessante functies en aantrekkelijke prijs zowel geschikt is voor beginners als gevorderden.

Voor meer informatie bekijk de productpagina op Decathlon.

Sporthorloges zonder hartslagmeter

Kalenji heeft ook hardloophorloges zonder hartslagmeter en zelfs zonder de mogelijkheid om zaken als snelheid en afstand te meten. Deze sporthorloges – ook wel stopwatchhorloges genoemd – zijn vooral bedoeld om tijden mee bij te houden en trainingen te programmeren.

Basisfunctionaliteiten

Deze basic sporthorloges beschikken – zoals je zou verwachten – slechts enkele functies, naast het tonen van de tijd en datum. Toch kan dit best genoeg zijn, afhankelijk van je specifieke doelen. Het gaat meestal om de volgende features:

Stopwatch

Hiermee kun je heel exact de tijd opnemen die je doet over het afleggen van een bepaalde afstand. Heel puur en duidelijk. Handig als je bijvoorbeeld steeds dezelfde afstand aflegt en je wilt kort en krachtig kunnen zien of je jezelf – wat snelheid betreft – kunt verbeteren op dat stuk.

Tijden programmeren (voor intervaltraining)

Sommige stopwatch horloges hebben de mogelijkheid om verschillende tijden in te programmeren, waarna je steeds een signaal krijgt. Heel handig als je bijvoorbeeld een intervaltraining wilt doen en heel exact de tijdsduur voor de opwarm-, activiteit-, rust-, en cooldownfase wilt instellen.

Voor alle niveaus

Een sportwatchhorloge zou je kunnen zien als ‘instapmodel’, voor beginnende hardlopers of sporters die willen kijken hoe het gaat en daarnaast niet teveel geld willen uitgeven aan een horloge.
Maar tegelijkertijd is zo’n basic horloge ook handig voor sporters die al genoeg weten over hun calorieverbruik, hartslag en tempo, en puur hun tijden willen bijhouden tijdens intense intervalsessies.

Kalenji W700XC+

Kalenji w700xc

De W700XC+ is een schokbestendig, waterdicht en programmeerbaar stopwatch horloge van Kalenji.

Stopwatch- en programmeerfunctie

Naast de bekende stopwatch voor het bijhouden van je (ronde)tijden, beschikt de W700XC+ over de mogelijkheid om verschillende tijden te programmeren, om te gebruiken voor intervaltrainingen.

Bestand tegen schokken, chloor en zeewater

De W700XC+ is extra robuust vormgegeven, waardoor hij tegen een stootje kan. Wel zo fijn als je van de gebaande paden afgaat tijdens je training.

Ook is het horloge bestand tegen transpiratie, chloorwater en zeewater (10 ATM), wat betekent dat je er rustig (aan de oppervlakte) mee kunt gaan zwemmen.

Eenvoudig polsband vervangen

Tenslotte heeft het horloge een handig bevestigingssysteem, waarmee je eenvoudig zonder gereedschap het bandje kunt vervangen, mocht dat nodig zijn.

Kalenji w700xc

Voor spartaanse sporters

De Kalenji W700XC+ is een prima oplossing voor sporters die geen toeters en bellen nodig hebben, maar puur en alleen tijden willen bijhouden (of instellen) en op basis daarvan aan hun conditie willen werken. Dit kan heel goed; uitgebreide features zijn lang niet altijd nodig.

Een mooie bijkomstigheid is dat een stopwatchhorloge heel goed betaalbaar is: afhankelijk van de programmeerbaarheid varieert de prijs van zo’n 8 tot 25 euro.

Voor meer informatie bekijk de productpagina op Decathlon.

Budgetoplossing voor hartslagmetingen

Staan de prijs en basic benadering van een stopwatch horloge je wel aan, maar zou je daarnaast toch eigenlijk wel je hartslag willen bijhouden, dan is dit een slimme, voordelige oplossing:

Gebruik een instapmodel sporthorloge – zonder ingebouwde hartslagmeter – en koop er een losse hartslagband bij, voor om je borst (voor rond de 30 euro te verkrijgen). Vervolgens kun je de metingen van de band thuis bekijken op je smartphone of tablet, waarmee je de band via bluetooth verbindt. Dan kun je voor rond de 50 euro klaar zijn.

Kalenji horloges kopen bij Decathlon

De verschillende modellen sporthorloges van Kalenji zijn verkrijgbaar bij Decathlon ( www.decathlon.nl ), de grootste sportwinkel van Nederland, met 14 vestigingen in het hele land. Decathlon biedt een breed assortiment aan aantrekkelijk geprijsde sportartikelen voor maar liefst 65 verschillende sporten.

Dit zijn de voordelen van het kopen bij Decathlon:

Gratis verzending vanaf 50 euro
Vanaf 3,95 euro kun je je bestelling laten bezorgen door Decathlon, en vanaf 50 euro is verzenden gratis.

Click & Collect
Met Click & Collect kun je een online bestelling laten bezorgen in een winkel naar keuze. Je krijgt dan een e-mail of sms als de bestelling binnen is. Ook kun je je bestelling laten bezorgen bij een PostNL afhaalpunt.

Minimaal twee jaar garantie
Op alle producten van Decathlon zit de wettelijke garantie van minimaal twee jaar.

Gratis retour binnen 365 dagen
Je hebt maar liefst een heel jaar de tijd om je product te retourneren, mocht het niet bevallen. Dan mag je het artikel uiteraard niet intensief gebruikt hebben, maar uitproberen is toegestaan.

Decathlon account en app
Decathlon ondersteunt je ook bij het gebruiken van verschillende artikelen, waaronder sporthorloges. Zo kun je, zoals gezegd, een account aanmaken, waarmee je metingen van je horloges kunt bekijken en analyseren.

Ook verstandig is om de app van Decathlon te downloaden om erachter te komen in hoeverre sommige horloges compatibel zijn met jouw smartphone, voor het geval je resultaten op je telefoon zou willen bekijken.

Kalenji sporthorloges: een slimme keuze

De filosofie van Kalenji sluit helemaal aan bij die van Decathlon: sporten toegankelijk en plezierig maken voor iedereen. Welk model Kalenji sporthorloge je ook kiest, je weet zeker dat je uitstekende kwaliteit krijgt voor een goede prijs. En het assortiment is breed genoeg om sporters van elk niveau te kunnen bedienen. Wat wordt jouw Kalenjij horloge?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Er zijn nog geen reviews!