19 reviews | opgehaald van: Coolblue

Amazfit GTR 4 Review

  • Mooi groot AMOLED display
  • Belfunctie
  • Multiband GPS voor nauwkeurige routemetingen, vrij uniek voor deze prijs
  • Prima batterij
  • Aantrekkelijke prijs
  • Geen betaalfunctie
  • Geen toegang tot (muziek)streamingdiensten
onze partners

Review

De Amazfit GTR 4 is een naam die weinigen bekend in de oren zal klinken. Naast een Fitbit of Garmin zal het daarom voor velen waarschijnlijk niet de eerste keus zijn voor een smartwatch. Maar het zou een gemiste kans zijn om de ogen te sluiten voor de GTR 4.

Sterker nog, de Amazfit GTR 4 biedt enorm veel waarde voor zijn prijsklasse en kan zonder meer de strijd aan met Fitbits in dezelfde prijscategorie.

Waarom? Een paar dingen: een groot AMOLED display, multiband GPS, belfunctie (via bluetooth) en een uitstekende accuduur. En dat voor zo’n 200 euro.

Lees er alles over in onze Amazfit GTR 4 Review

Kast, Display & Design

De Amazfit GTR 4 heeft vele sterke punten, waarvan één het scherm is. De tamelijk elegante horlogekast met minutenmarkeringen in de rand is (gedeeltelijk) gemaakt van aluminium en heeft een diameter van 46 mm.

Het display zelf is een prachtig AMOLED display van maar liefst 1,43 inch, met een resolutie van 466 x 466 pixels. De bezels zijn dus – vanwege de combinatie met de niet al te grote kast – prettig klein gebleven.

De PPI-waarde (pixels per inch) komt uit op 326, waarmee de GTR 4 zich kan meten met de Apple Watch 8.

Het scherm ziet er gewoon erg mooi uit, met levendige kleuren en scherpe, goed afleesbare notificaties.

Het touchscreen is voorzien van getemperd glas met een anti-vingerafdruk coating.

Zonder bandje weegt de GTR 4 slechts 34 gram en over het bandje gesproken: dit is een 22 mm breed quick release bandje. Mocht je dus extra bandjes willen aanschaffen dan kun je gewoon een universeel bandje online kopen.

De GTR 4 is verder waterdicht tot 50 meter.

Bediening en Interface

Voor de bediening van de GTR 4 kn je uiteraard gebruikmaken van het touchscreen maar daarnaast beschikt het horloge ook over twee fysieke knoppen, waarvan één een ‘kroon’ is/heeft, zodat je al draaiende door bijvoorbeeld de appdrawer heen kunt bladeren.

De knop rechtsonder gebruik je doorgaans om een keuze te bevestigen, zoals het kiezen van een training.

Je kunt de knoppen ook gebruiken als snelkoppeling naar een bepaalde app naar keuze. Als je dan de knop lang ingedrukt houdt, wordt direct deze app geopend.

Het is ook mogelijk om via je stem het horloge te bedienen. Dit moet wel in het Engels, maar je kunt dan bijvoorbeeld apps openen of activiteiten starten.

Verder laat de GTR 4 zich lekker soepel bedienen, zonder noemenswaardige lag bij het swipen. Wat altijd fijn is. Een horloge kan nog zo mooi zijn, als het scherm vaak of lang blijft hangen, heeft dat toch aardig wat impact op de gebruikservaring.

Amazfit GTR 4 Sport & tracking

De Amazfit GTR 4 is zeer goed voorzien op het gebied van sport & health functies.

Om te beginnen beschikt het horloge over 154 sportprofielen. Hoewel ze niet allemaal even sportief te noemen zijn, op lichamelijk vlak, zoals schaken en dammen, is het een indrukwekkende verzameling.

Daaronder zitten ook 8 sporten die automatisch gedetecteerd worden zodra je hiermee begint. Het gaat dan onder andere om hardlopen, fietsen, zwemmen, wandelen en het gebruiken van een roeimachine.

Je krijgt dan de suggestie om de waargenomen activiteit te openen (en starten).

Verder kan het horloge herhalingen van krachttraining – zoals oefeningen met dumbbells – herkennen en deze automatisch tellen.

Hardlopers kunnen intervaltrainingen creëren met het horloge, er is een track run-modus en een Virtual Pacer, waarmee je effectief op tempo kunt trainen.

Na je hardloopactiviteit krijg je bovendien behoorlijk wat data terug, die je deels kunt zien op je horloge maar ook in de Zepp app.

Zo kun je naast de gebruikelijke afstand, duur, hartslag en calorieverbruik bijvoorbeeld zien wat je cadans en staplengte was. Maar ook het effect van je training wordt inzichtelijk gemaakt en je krijgt hersteladvies.

Niet slecht.

GPS en navigatie

Op de GTR 4 kun je ook – via vele programma’s, waaronder Komoot en Strava – gpx-routes importeren en deze volgen via turn-by-turn-navigatie, wat erg welkom is en zeker niet op alle concurrerende (sport)horloges zit (in deze prijsklasse).

Het werkt ook nog eens vrij simpel: je opent de bestanden via de Zepp-app op je telefoon, slaat ze op, en selecteert ze bij je volgende activiteit op je horloge.

Kunnen navigeren met je horloge is één ding, maar het is ook erg fijn als de uiteindelijk vastgelegde route een beetje accuraat is.

Daar hoef je je met de Amazfit GTR 4 helemaal geen zorgen om te maken, want het horloge beschikt over multiband/dual band GPS.

Multiband zorgt niet per definitie voor nauwkeuriger metingen – de plaatsing van de antenne is ook een belangrijke factor – maar in het geval van de GTR 4 is dit duidelijk wél het geval. In vele omgevingen en uitdagende situaties blijft de GTR 4 simpelweg zeer goed op koers.

Health & Veiligheid

Op gezondheidsvlak is de GTR 4 ook prima voorzien, met zaken als hartslag-, stress- en SpO2-metingen. Maar ook je ademhalingsfrequentie kan worden bijgehouden, evenals je (menstruatie)cyclus.

Ook prettig is dat je meldingen krijgt als je horloge abnormale hartslagmeting, te lage SpO2 of teveel stress detecteert.

Verder is er valdetectie aanwezig op de GTR 4, net als op de Apple Watch en vele Garmin horloges.

Je slaapkwaliteit wordt ook uitgebreid bijgehouden en je kunt zelfs een slaapschema samenstellen.

Smart functies en muziek

Als we echt alle functies van de GTR 4 willen noemen, zijn we wel even bezig; zo rijk is dit toch behoorlijk voordelig geprijsde horloge uitgerust.

Maar laten we wat mogelijkheden noemen…

Natuurlijk kun je notificaties ontvangen van je smartphone – en hier met quick replies op antwoorden – maar het is ook mogelijk om gesprekken te voeren met behulp van de ingebouwd speaker en microfoon.

Daarnaast kun je gebruikmaken van de standaard aanwezige stemassistent Alexa.

De GTR 4 heeft een handige ‘find my phone’ functie, waarmee je je telefoon kunt bellen om erachter te komen waar je hem gelaten hebt.

Uiteraard kun je op je horloge alarms en timers instellen, waaronder een handige pomodoro timer. Ook zit er een weer-widget op.

De Amazfit GTR 4 beschikt verder over redelijk wat muziekfunctionaliteit. Zo kun je niet alleen de muziekspelers op je smartwatch bedienen, maar is het ook mogelijk om zelf muziek (in de vorm van mp3’s) op het horloge te zetten om later offline te beluisteren.

Streamingdiensten kun je niet gebruiken op de GTR 4 en ook iets als contactloos betalen is niet mogelijk.

Maar ook hier geldt: wat je wél krijgt is veel meer dan je redelijkerwijs mag verwachten.

Amazfit GTR 4 batterij

De superlatieven zijn nog niet op voor de GTR 4, want naast het mooie scherm en de vele en mooie functies, is de batterij ook nog eens top.

Het enige potentiële minpunt is dat opladen relatief lang duurt: je bent 2 uur verder als je het horloge van 0 naar 100% wilt krijgen. Maar vervolgens kun je wel weer heel lang vooruit met de GTR 4.

Bij gemiddeld gebruik zou de Amazfit GTR 4 in theorie zo’n 14 dagen mee moeten gaan. Dat is dus met alle functies ingeschakeld en met af en toe een GPS activiteit.

In pure – en de meest nauwkeurige – GPS-modus gaat de GTR 4 25 uur mee.

Verder heb je nog allerlei andere scenario’s.

Bij zwaar gebruik van het horloge is de maximum duur ongeveer een week, bijvoorbeeld, wat nog steeds zeer behoorlijk is; in de energiebesparende modus is de accuduur maximaal 24 dagen en in pure klok-/tijdmodus kun je er 50 dagen mee doen.

Hoe je het ook wendt of keert, dat zijn erg mooie cijfers.

Eindoordeel Amazfit GTR 4: bovengemiddelde “budget” watch

Het is eigenlijk een beetje denigrerend om de Amazfit GTR 4 een budgethorloge te noemen, maar gezien het prijsniveau is dit feitelijk wel wat je zou moeten doen. Hoewel, het horloge valt ook weer niet in de allergoedkoopste categorie van smartwatches.

Je kunt ook nog wel slagen voor zo’n 50 euro goedkoper, maar dan zit je wel echt bij de obscure merken en modellen, die bovendien op verschillende vlakken concessies moeten doen.

Voor rond de 170 à 200 euro moet je denken aan modellen als de Forerunner 55 of de Fitbit Versa 4.

Maar hoewel deze op sommige vlakken andere functies bieden zoals contactloos betalen of hardlooptrainingsprogramma’s kunnen ze beide niet tippen aan het brede aanbod aan functies, het mooie scherm en de (GPS) nauwkeurigheid van de GTR 4.

Op het moment van schrijven ben je tussen de 180 en 200 euro kwijt voor een Amazfit GTR 4, wat een heel concurrerend – om niet te zeggen belachelijk laag – bedrag is voor een horloge met alle functies en kwaliteiten die we hierboven beschreven hebben.

En er valt zelfs nog veel meer te halen uit en vertellen over dit horloge. Tenzij je wilt kunnen betalen met je horloge, echt diepe sportieve analyses wilt of gebruik wilt maken van (adaptieve) trainingsprogramma’s, zul je met de GTR 4 volkomen tevreden zijn.

Wil je zelf ervaren hoe goed het horloge precies is? Bestel de Amazfit GTR 4 dan snel bij je favoriete webshop.

Alternatieven

9.6
Garmin Forerunner 965 Vanaf: 599
Forerunner 265 featured
9.5
Garmin Forerunner 265 Vanaf: 469
9.5
102 reviews
Apple Watch Series 9 Vanaf: 448
9.5
25 reviews
Apple Watch Ultra 2 Vanaf: 869
Garmin Venu 2
9.4
349 reviews
Garmin Venu 2 Vanaf: 311
9.4
Garmin Approach S62 Vanaf: 399
Apple Watch Ultra
9.3
22 reviews
Apple Watch Ultra Vanaf: 710
Apple Watch 8
9.3
125 reviews
Apple Watch 8 Vanaf: 416
9.3
4 reviews
Polar Vantage V3 Vanaf: 503

Vergelijk met

Vergelijk de Amazfit GTR 4 met andere smartwatches

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Er zijn nog geen reviews!