Suunto maakt al jaren kwalitatieve horloges, die bovendien erg duurzaam zijn. Maar op het gebied van specs en functies dreigen ze ingehaald te worden door de concurrentie (van met name Garmin). De Suunto Vertical komt wat dat betreft precies op tijd.
De Suunto Vertical is feitelijk de opvolger van de Suunto 9 Peak Pro en is een premium outdoor watch die enigszins te vergelijken is met de Fenix 7 van Garmin.
Met onder meer een groter, helderder scherm, multiband GPS en topografische maps doet de Suunto Vertical weer helemaal mee.
Lees wat het horloge nog meer te bieden heeft in onze Suunto Vertical Review.
De Suunto Vertical vertegenwoordigt een flinke upgrade ten opzichte van de 9 Peak Pro, in ieder geval wat betreft het scherm.
Inderdaad, Suunto is (nog) niet overgegaan tot het toevoegen van een AMOLED display. Aan de andere kant heeft de Fenix dit ook nog niet en kan er op deze manier in principe meer winst behaald worden op het gebied van accuduur.
Naast het display is ook de horlogekast gegroeid. De diameter is nu 49 mm, wat een heel verschil is met de 43 mm grote kast van de Suunto 9 Peak Pro.
Voor sommigen is dit waarschijnlijk een welkome verandering, omdat je nu letterlijk meer horloge om je pols hebt. Ondanks de flinke grootte is het horloge gelukkig ook niet te log.
Tegelijkertijd was een iets kleinere kast – met hetzelfde formaat display – ook niet verkeerd geweest, aangezien dit de bezel ook meteen kleiner zou maken. Het blijft toch altijd wat onnodig aanvoelen, zo’n grote zwarte rand om het display, waar je verder niets mee kunt.
Met het grotere display is overigens ook de resolutie toegenomen; deze is nu 280 x 280 pixels (versus de 240 x 240 pixels van de 9 Peak Pro).
De knoppen-layout is hetzelfde gebleven, met 3 knoppen aan de rechterkant, naast uiteraard de bedieningsmogelijkheid via het touchscreen.
Er zijn verschillende ingebouwde watchfaces om uit te kiezen, waarbij het mogelijk is om steeds 2 data-componenten naar wens zichtbaar te maken. Zo kun je bijvoorbeeld naar keuze de accuduur, zonsopkomsttijd, temperatuur of je hartslag (laten) tonen op je wijzerplaat.
Met de middelste knop of door te swipen krijg je de verschillende schermen of widgets met informatie te zien, zoals je aantal stappen, slaapdata of SpO2. Deze kun je desgewenst ook verwijderen (en weer toevoegen), als je bepaalde informatie wat minder interessant vindt.
De Suunto Vertical stelt absoluut niet teleur op sportgebied.
De op de Suunto 9 Peak Pro nieuw geïntroduceerde ‘mermaiding’ of snorkelfunctie, is ook op de Vertical aanwezig. Hiermee kan je horloge al je duiken detecteren, maar ook de diepte en de lengte ervan. Vrij uniek, al zit een soortgelijke functie ook op de Apple Watch Utra (2).
De meeste van de profielen registreren dezelfde set aan data, voornamelijk tijd, afstand, hartslag en calorieverbruik, maar sommige profielen houden specifieke data bij, zoals je cadans en je hardloopvermogen bij hardloopactiviteiten.
Ook handig is dat je tijdens je (buiten)activiteiten een kompas erbij kunt pakken, zodat je beter je locatie kunt inschatten.
Het is op de Vertical weer mogelijk om zelf gestructureerde workouts te creëren in de vorm van een Suunto Guide, die je in de Suunto app (op je telefoon) moet aanmaken en vervolgens als optie kunt selecteren op je horloge.
Na afloop van je training kunt je uiteraard je resultaten bekijken in de vorm van grafieken en cijfers binnen de Suunto App op je smartphone.
Hier komen we bij het onderdeel waar veel sportliefhebbers blij van zullen worden. De Suunto Vertical voert op alle belangrijke navigatieonderdelen zeer welkome verbeteringen door, waarmee het horloge weer (bijna) helemaal kan meekomen met de concurrentie.
Laten we beginnen met de nauwkeurigheid van de routemetingen.
De Suunto 9 Peak Pro had al best mooie stappen gezet op GPS-gebied met de multi GNSS-mogelijkheid. Hierbij kon het horloge snel wisselen tussen de 4 beschikbare satellietsystemen, om zo altijd tot de meest nauwkeurige optie te komen.
Deze optie is op zichzelf niet genoeg om voor betere metingen te zorgen, hier is bijvoorbeeld ook een optimaal geplaatste antenne voor nodig. In de praktijk doen veel ‘conventionele’ GPS horloges het beter dan sommige slecht geoptimaliseerde multiband horloges.
Gelukkig geldt dit niet voor de Suunto Vertical: of het nu simpele, goed te tracken routes zijn of uitdagende trail runs door de bossen of routes middenin de stad tussen hoge flat- en kantoorgebouwen door: de Vertical produceert vrijwel altijd zeer strakke en accurate metingen.
De uitstekende multiband GPS is al iets om erg blij van te worden, maar daar voegt de Suunto Vertical ook nog eens ingebouwde topografische kaarten aan toe.
Toegegeven: dit is niet volledig nieuw voor Suunto. Hoewel maps niet aanwezig waren op de Suunto 9 Peak Pro zaten deze wel op de Suunto 7.
Toch is de ervaring niet helemaal gelijkwaardig vanwege de veel betere accuduur van de Suunto Vertical. De maps-functie op de Suunto 7 kon je maar mondjesmaat gebruik van maken voordat de batterij het begaf terwijl de kaarten op de Vertical ook echt bruikbaar zijn in de praktijk.
Je hebt in totaal 32 GB aan ruimte beschikbaar om maps naar keuze te downloaden, via WiFi. Dit gaat heel eenvoudig via de Suunto app op je telefoon.
Het is een groot voordeel om kaarten op je horloge te hebben als je routes loopt (of fietst). Zo kun je namelijk in detail je omgeving bekijken, inclusief (andere) wegen, parken, bergen, en met alle bijbehorende namen erbij.
Wel moet een voor sommigen belangrijke opmerking geplaatst worden: de maps bieden niet de mogelijkheid, zoals die op de Fenix 7 of Forerunner 965, om spontaan nieuwe bestemmingen te kiezen en routes te creëren. Hier heb je altijd je smartphone bij nodig.
De volledige vrijheid om – zonder je telefoon – het avontuur op te zoeken en naar wens – letterlijk – nieuwe wegen te bewandelen is er dus (nog) niet. Maar het is ongetwijfeld slechts een kwestie van tijd voor deze functionaliteit er komt.
Uiteraard krijg je tijdens je (vooraf geplande) routes wel gewoon turn-by-turn-routeaanwijzingen, zoals voorheen ook al het geval was.
De mogelijkheid om de route na afloop als filmpje af te spelen is er nu ook weer. Een leuke touch!
Vanzelfsprekend houdt de Suunto Vertical je hartslag bij. Dit is geen nieuws, want dit deden vele voorgangers van de Vertical ook al. Maar er zijn wel verbeteringen doorgevoerd.
De Suunto Vertical biedt uitgebreide slaapmetingen en analyses. Daarbij worden je slaapfases in kaart gebracht, zie je hoe lang je hebt geslapen (en van wanneer tot wanneer) en krijg je een beoordeling van je slaapkwaliteit en lees je of je genoeg hebt geslapen.
Daarnaast heeft de Suunto Vertical ook een functie enigszins vergelijkbaar met Garmins ochtendrapport.
Je wordt iedere ochtend door de Vertical ‘goedemorgen’ geheten en krijgt dan een overzicht met de belangrijkste data van de afgelopen nacht, waaronder je slaaptijd en hartslag.
Je SpO2 kun je ook weer meten op de Vertical, hetzij automatisch tijdens de nacht, hetzij handmatig, op een willekeurig moment.
Je kunt de Suunto Vertical best een smartwatch noemen, maar smart functies zijn niet het sterkste punt van het horloge.
De basics zijn in ieder geval vertegenwoordigd: je kunt berichten van je telefoon ontvangen en, als je een Android telefoon hebt, hier kort op antwoorden. Emoji’s worden hierbij helaas voor een groot deel nog steeds niet goed weergegeven.
Verder kun je wederom de muziekspelers op je telefoon bedienden met je horloge, maar is er nog steeds geen ‘echte’ muziekfunctionaliteit waarbij je ofwel mp3 tracks op je horloge kunt zetten, ofwel (online en/of offline) kunt streamen via Spotify, Deezer, YouTube Music of andere diensten.
Dit werkt op zich prima, alleen is het wat onhandig dat de zaklamp na 30 seconden automatisch uitgaat. Maar dat is iets wat een software-update makkelijker kan fixen.
Kijken we naar de prestaties zonder de hulp van opladen met zonne-energie dan zijn deze al zeer respectabel, op zijn zachtst gezegd.
Stel je zou de hartslagmeting uitschakelen en het horloge in tijd/smartwatchmodus gebruiken, dan kun je 60 dagen doen met je Vertical en zelfs meer dan een jaar met Solar. Mét hartslagmeting wordt dit 30 dagen zonder en 60 dagen mét Solar.
Als je voortdurend zou trainen met GPS-ondersteuning, gaat de Vertical 60 uur mee zonder en 85 uur mét Solar.
Vervolgens heb je nog verschillende energiebesparende trainingsinstellingen, die de accuduur flink oprekken tot wel 500 uur zonder en een jaar mét Solar, maar waarvoor je wel functionaliteit of nauwkeurigheid inlevert.
De praktijk komt redelijk dicht bij de werkelijkheid in de buurt. Je kunt bij gevarieerd gebruik in ieder geval rekenen op een accuduur van verschillende weken. Wat natuurlijk een heerlijk vooruitzicht is .
De Suunto Vertical is een erg mooie en sterke toevoeging aan de Suunto lineup. De 9 Peak Pro was al een uitstekend horloge, die echter op sommige punten wel wat verbeterd kon worden.
Al die verbeteringen – en meer – brengt de Suunto Vertical.
Een groter, beter afleesbaar scherm, nauwkeurigere route- en hartslagmeting, ingebouwde maps en een spectaculaire accuduur, wat wil je nog meer?
Er zijn nog wel een paar kleine dingetjes… maar die worden ongetwijfeld aangepakt in de Vertical 2. We kunnen niet wachten!
Tot die tijd zullen we erg veel plezier beleven met de Suunto Vertical.
Wil jij dit horloge persoonlijk testen? Bestel de Suunto Vertical dan snel en ervaar alle mooie updates van deze fijne sportwatch.
Laat een reactie achter
0 reacties
Er zijn nog geen reviews!