11 reviews | opgehaald van: Coolblue

Suunto 9 Peak Review

  • Nieuw design zorgt voor subtiele, stijlvolle watch die iedereen 24/7 kan dragen
  • Batterijduur is gelijk gebleven en er is snelladen bijgekomen, waardoor je horloge nooit (lang) leeg hoef te zijn
  • Hartslagmeting en GPS verbeterd wat het horloge nog beter geschikt maakt voor sporters
  • 'Snap to route' lijkt een gimmick of kleinigheid maar deze nauwkeurigheid kan tijdens wedstrijden het verschil maken
  • Interface/besturingssysteem nog steeds 'laggy'
  • Ondanks 'slimme' uitstraling beperkte smart functies
  • Premium prijs

Vanaf: € 249

onze partners

Review

Als je ze naast elkaar ziet, zou je het niet zeggen, maar de Suunto 9 Peak en Suunto 9 – of de Suunto 9 Baro – zijn vanbinnen praktisch dezelfde horloges. Ze hebben echter een dramatisch andere uitstraling. De Suunto 9 Peak is kleiner, veel lichter en dunner. Mooier, volgens velen.

Daarnaast zijn er enkele interessante sportieve features bijgekomen – met name ‘Snap to Route -, is de nauwkeurigheid van hartslagsensor en gps verbeterd en is er snelladen toegevoegd.

Oh en de barometrische altimeter is nu standaard aanwezig (zonder apart verwerkt te hoeven worden in de naam van een apart model).

Dat is best een hoop om blij van te worden.

Design

Display en Design

De originele Suunto 9 en Suunto 9 Baro zijn zeker niet onaantrekkelijk, maar is met zijn 50 mm behoorlijk fors en in combinatie met de flink uitstekende fysieke knoppen oogt hij daarom wel echt als een outdoor sporthorloge.

De Suunto 9 Peak daarentegen is net zo sportief ingesteld maar oogt veel subtieler. Hij is 43 mm, zo’n 6 mm dunner (10,6 vs 16,5 en 6,8 mm), een stuk lichter (62 gram, vs 72 en 81 gram) en heeft dunnere bezels.

De Suunto 9 Peak ziet eruit als een smartwatch, of op zijn minst een meer allround fitnesshorloge.

Het glas en display

Het glas is, net als bij de Suunto 9 Baro, krasbestendig saffierglas, waar er bij de originele Suunto 9 nog gebruik werd gemaakt van mineraalglas.

Wel is met het krimpen van de horlogekast ook het display zelf kleiner geworden, en daarmee ook de resolutie. Terwijl de originele Suunto 9 een 1,34 inch display heeft van 320 x 300 pixels, heeft de Suunto 9 Peak een 1,2 inch scherm van 240 x 240 pixels gekregen. (bron: Suunto Peak 9)

Dat zijn exact dezelfde specificaties als van het scherm van de Garmin Fenix 7s en is nog steeds prima werkbaar, maar ergens voelt het als een stap terug. Tegelijkertijd is zo’n kleiner, hanteerbaarder scherm natuurlijk veel waard. Het is (meestal) het een of het ander.

Bandjes

De maat van de bandjes is veranderd, van 24 naar 22 mm. Daarbij is er nu gekozen voor het standaard ‘quick release’-systeem, waardoor je niet alleen snel kunt wisselen van bandje maar ook online veel meer keus hebt.

Ideaal, vooral tijdens het sporten, is de mogelijkheid om te kiezen voor een witte achtergrond met zwarte letters (in plaats van andersom). Dit maakt het display veel beter afleesbaar en is een goede compensatie voor de soms wat tegenvallende helderheid.

Bovendien is er nu ook een ambient light sensor aanwezig, waarmee automatisch de backlight van het scherm aangaat bij onvoldoende omgevingslicht.

Interface en bediening

Interface en bediening

De Suunto 9 Peak beschikt net als zijn voorganger over een combinatie van een touchscreen en drie fysieke knoppen. Deze knoppen zijn nu niet rond meer, maar mooi langwerpig/ovaal, bevinden zich dichter bij de huid en hebben een prettige en duidelijke ‘klik’ bij het indrukken.

De knoppen werken heerlijk tijdens het sporten, bijvoorbeeld voor het markeren van laps of het scrollen door je schermen.

De interface en bediening is verder precies hetzelfde gebleven. Zo is er nog steeds geen ‘back-knop’ en is de interface behoorlijk ‘laggy’. Het duurt soms wel een halve tot een hele seconde voordat de informatie in het volgende scherm in beeld is.

Er is zeker mee te leven, maar een verder zo mooi afgewerkt horloge dat toch ook niet bepaald ‘budget’ is, verdient een snel en soepel werkend besturingssysteem.

Tracking en activiteiten

De sportieve functies zijn praktisch gelijk aan die van de originele Suunto 9. Wat betekent dat je als hardloper en multisporter goed bediend wordt.

Zo heeft de Suunto 9 Peak (nog steeds) ruim 80 sportprofielen, is het mogelijk om direct te switchen tussen profielen, kun je zwemmen in open water tracken, wordt je slaapkwaliteit bijgehouden en kun je zien hoe productief je training is geweest.

Daarnaast kun je zelf profielen samenstellen, waarbij je de beschikking hebt over 4 dataschermen en 7 datavelden per scherm.

Ook beschikt de Suunto 9 Peak over een ‘body resources’-functie, wat feitelijk hetzelfde is als de Body Battery van Garmin: hiermee kun je zien hoeveel lichamelijke energie of reserves je hebt op een willekeurig moment van de dag.

Suunto 9 Peak navigatie

Suunto 9 Peak navigatie

Navigatie en het creëren van routes op de 9 Peak (en in de app) werkt uitstekend.

In de Suunto app kun je zelf routes creëren – of Komoot-routes importeren – en deze naar je horloge sturen, waarna je turn-by-turn begeleiding kunt krijgen met instructies en geluidsignalen.

In de app kun je ook veel populaire routes en startpunten vinden, ideaal in onbekende gebieden of gewoon om inspiratie op te doen.

Suunto 9 Peak GPS en hartslagmeting

Goed nieuws is dat zowel de GPS- als hartslagsensor is vernieuwd – en verbeterd. De hartslagmeting liet op de vorige Suunto 9 namelijk nog wel eens te wensen over.

Daarbij kan de 9 Peak nu ook je Spo2-waardes meten (zuurstofverzadiging in je bloed). Deze metingen zitten er echter vaak naast, dus moet je op dit moment nog met een korreltje zout nemen. Maar het is fijn dat de functionaliteit is toegevoegd.

Op het gebied van GPS-meting heeft Suunto een interessante nieuwe functie geïntroduceerd, genaamd ‘Snap to Route’, waarbij je gps-meting wordt gekoppeld aan een vaste, vooraf opgegeven route.

Dit is misschien een beetje ‘valsspelen’ maar het betekent wel dat je GPS-data altijd een superstrakke route laat zien, wat vreemde uitschieters door uitdagende GPS-situaties, zoals hoge gebouwen of andere obstructies, geen effect hebben op je afstands- en snelheidsmetingen.

Hoewel dit wat minder nuttig is bij spontane, onbekende routes, waarbij je regelmatig moet improviseren, is het ideaal tijdens hardloopwedstrijden of vaste routes, waarbij je zo nauwkeurige mogelijke gegevens wilt hebben.

Een functie dus, die op de juiste momenten echt wat toe kan voegen en niet af kan worden geschreven als een gimmick.

Batterij

Batterij

De accuduur van de Suunto 9 is bovengemiddeld goed en het is logisch dat een kleiner horloge en een kleinere batterij zorgen voor een kortere accuduur. Maar verbazingwekkend genoeg is dit niet het geval bij de Suunto 9 Peak.

Alle cijfers zijn hetzelfde gebleven. Dat wil zeggen dat de 9 Peak 14 dagen meegaat in tijd/horlogemodus en 7 dagen met voortdurende tracking en notificaties. In GPS-modus doe je er dan weer 25 uur mee. Tenzij je besparingsfuncties inschakelt. Daarmee kun je het rekken tot 170 uur.

Erg prettig is dat de Suunto 9 Peak snelladen heeft. Binnen 1 uur zit het horloge al op 100% (voorheen deed je er 4 uur over). Dat betekent ook dat je voor een flinke workout al genoeg hebt aan een minuut of tien laden.

Nog meer goed laadnieuws is dat de Suunto 9 Peak een nieuwe magnetische lader heeft waar je de watch heel makkelijk op klikt. Extra gebruiksgemak dus.

Smart en andere functies

Hoewel hij er uitziet als een smartwatch is de Suunto 9 Peak wel echt een sporthorloge. Met zeker wat smart functionaliteit, maar je moet geen uitgebreide app store verwachten. Ook kun je geen muziek afspelen.

Je kunt berichten van je smartphone ontvangen en het weer tonen en (laten) voorspellen. Daarbij geholpen door de nu standaard aanwezige barometrische altimeter. En natuurlijk zijn er ook verschillende watch faces om uit te kiezen. Maar dat was het wel zo’n beetje.

Eindoordeel

Eindoordeel

De Suunto 9 Peak is een smaakvol horloge dat je 24/7 kunt dragen en daarnaast je activiteiten goed kunt bijhouden en analyseren met mooie functies, waarbij je bovendien een fijne lange accuduur hebt zodat je niet zo snel hoeft op te laden.

Maar hoewel het horloge zeker wat interne verbeteringen biedt, moet je wel echt enthousiast worden van dit nieuwe design. Zo niet – en helemaal als je de grotere Suunto 9 mooier vindt – kun je gezien het huidige prijsverschil beter voor het oorspronkelijke model gaan.

Wij gokken dat de Suunto 9 Peak de meeste handen op elkaar krijgt. Dit is een slank sporthorloge dat premium aanvoelt en voor veel gebruikers geschikt is.

Tel daar de nauwkeurige GPS- en hartslagmeeting bij op, ‘Snap to Route’ en de snellaadfunctie en je hebt een sporthorloge waar je veel plezier aan kunt beleven.

Ervaar zelf hoe goed deze nieuwe Suunto bevalt. Bestel de Suunto 9 Peak bij Coolblue of Amazon en ontvang hem morgen al in huis!

Alternatieven

Garmin Vivoactive 5
9.6
62 reviews
Garmin Vivoactive 5 Vanaf: 244
9.5
13 reviews
Garmin Fenix 7 Pro Vanaf: 673
Fenix-7-sporthorloge-hoofdafbeelding
9.4
175 reviews
Garmin Fenix 7 Vanaf: 479
Garmin Enduro 2
9.4
Garmin Enduro 2 Vanaf: 930
Garmin Forerunner 245
9.3
110 reviews
Garmin Forerunner 245 Vanaf: 220
Garmin Epix 2 Review
9.3
37 reviews
Garmin Epix Vanaf: 549
Garmin Forerunner 255 gps horloge
9.3
56 reviews
Garmin Forerunner 255 Vanaf: 269
Garmin Forerunner 945 review
9.2
Garmin Forerunner 945 Vanaf: 419
Garmin Forerunner 955 gps horloge
9.2
Garmin Forerunner 955 Vanaf: 460

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Er zijn nog geen reviews!