Garmin Marq Athlete Review

 • Oogstrelende horlogekast en knoppen, met hoogwaardige materialen
 • Unieke bezel die VO2-max en hersteltijd aangeeft
 • Volledige maps en turn-by-turn navigatie
 • Prestatie-analyse-functies als Training Load en Effect, voor de meest effectieve training
 • Enorm veel activiteiten om te tracken
 • Muziekopslag en streaming
 • Ruime opslag van 32 GB
 • Garmin Pay handig voor lifestyle-gebruik
 • Geen Amoled-scherm
 • Hoge prijs voor (alleen) meer luxe
onze partners

Review

Smartwatches en sporthorloges hebben een flinke evolutie doorgemaakt… en bovenaan de voedselketen staat de Garmin Marq: een écht premium sporthorloge; met premium functies én premium uitstraling.

Smartwatches zijn al lang niet meer alleen gadgets voor nerds en veel sporthorloges zijn nu prima geschikt voor de trendgevoelige gebruikers met een gezonde, sportieve lifestyle.

Dit heeft deels te maken met de functies. Er is op alle soorten horloges steeds meer mogelijk, en ze worden bovendien steeds gebruiksvriendelijker.

Een andere belangrijke reden dat sport- en smartwatches voor een steeds grotere groep mensen aantrekkelijk worden is… dat ze steeds aantrekkelijker worden. Inderdaad, dan hebben we het puur over de looks.

Garmin, Huawei, Samsung, Polar, Suunto… al deze fabrikanten komen met modellen op de markt die niet alleen smart zijn maar er ook smart uitzien. Venu 2, GT3, Galaxy Watch 4 Classic, Ignite 2, 9 Peak… je kunt inmiddels een behoorlijk lijstje maken.

Met de Marq-serie heeft Garmin de overtreffende trap bereikt. Deze horloges hebben premium functies maar zien er vooral ook erg premium uit. Je kunt ze daadwerkelijk sieraden noemen en misstaan niet tussen de Omega’s, TAG Heuers en Breitlings van deze wereld.

Unboxing en presentatie

Unboxing en presentatie

Met de Marq-reeks richt Garmin zich op de gebruikers die echt op zoek zijn naar een ‘uurwerk’ en niet slechts een horloge; mensen die een wearable willen die alles kan meten maar ook het perfecte accessoire kan zijn voor bij een chique outfit.

Dit is ook de reden Garmin deze horloges niet aanbiedt via de gebruikelijke kanalen als Bol of Coolblue, maar ze in de vitrines laat plaatsen van serieuze sieraden- en horlogewinkels.

Niet geheel onverwacht hangt hier ook een prijskaartje aan dat hoort bij een sieraard. De goedkoopste Garmin Marq – de Marq Athlete – kost 1500 euro en de duurste – de Marq Driver – kost een overdonderende 2500 euro.

Inclusief de bovengenoemde modellen bestaat de Marq-reeks uit de volgende basismodellen:

 • Adventurer
 • Captain
 • Commander
 • Aviator
 • Driver
 • Athlete
 • Golfer

Al deze modellen hebben een uniek uitstraling en – bovenop de standaard basismogelijkheden – een unieke set functies, al zijn deze bij de Athlete wat beperkter (wat ook terugkomt in de prijs).

Zoals je verwacht van een luxe horloge is de presentatie ook tot in de puntjes verzorgd. Al sla je van de buitenste witte doos niet bepaald stijl achterover. Het is eigenlijk een soort taartdoos zonder opdruk, afgezien van de merknaam ‘Garmin’ in verzonken reliëf.

Gelukkig ziet de case zelf er een stuk beter uit: dit is een met een stijlvolle metalen doos met daarin – naast het horloge zelf – documentatie en een internationale garantiekaart.

Natuurlijk heb je – na het verwijderen van een binnendeksel – een optimaal uitzicht op de Marq Athlete zelf, met zijn mooie glimmende bezel en knoppen. En zelfs de oplaadkabel ziet er luxe uit en glimt je tegemoet.

Design en Display

Design en Display

De luxueuze uitstraling van de verpakking en accessoires wordt – gelukkig – ook doorgetrokken in het scherm zelf. De Marq Athlete mag dan wat kosten, hij ziet er ook echt uit als een sieraad.

De Marq Athlete heeft een prachtige titanium kast en bezel die, wat uniek is voor de Marq Athlete, bij gebruik van een analoge watchface ook nog eens je Vo2Max en hersteltijd aangeeft. Wat goed te zien is vanwege het gebruik van witte letters op de zwarte bezel.

Ook de metalen knoppen zien er premium uit; ze steken prominenter uit dan op andere (Garmin) smartwatches en de startknop heeft een mooi geel accent. Dit laatste zie je ook op verschillende uitvoeringen van de Fenix 7, maar dan gaat het meestal om de ring rond de startknop.

De Marq Athlete is met 46 mm 1 mm kleiner dan de Fenix 7. Een mooi formaat, dat fijn afleest en handig is in gebruik maar niet overdreven groot is voor de gemiddelde pols. Zelfs rond de iets smallere pols ziet de Marq Athlete er nog elegant en stijlvol uit.

Een nadeel van zo’n mooi en duur horloge om je pols is dat je hem – misschien – bijna niet durft te dragen tijdens het sporten. Wat zijn hele (of halve) bestaansrecht teniet zou doen natuurlijk. Gelukkig is deze angst ongegrond.

De Marq heeft niet het ‘rugged’ design van bijvoorbeeld de Garmin Instinct 2, maar is wel voorzien van krasbestendig saffierglas, dat echt goed werkt. Je kunt er jarenlang ruw – of onbezorgd – mee omgaan zonder dat er een krasje te zien zal zijn.

Transflectief vs Amoled: premium genoeg?

Het enige ‘nadeel’ – voor sommigen – is dat de resolutie en schermtechnologie niet echt matchen met het premium prijskaartje.

Begrijp ons niet verkeerd, het transflectieve memory in pixel-scherm met een resolutie van 240 x 240 pixels werkt probleemloos en is – zeker buitenshuis – prima afleesbaar.

En met het backlight ingeschakeld zul je ook binnenshuis of in het donker geen enkel probleem ondervinden wanneer je de tijd wilt bekijken of je horloge wilt bedienen. Maar bij een premium horloge verwacht je ook een premium scherm.

Zeker nu de Garmin Epix heeft laten zien dat een horloge met de functies van een Fenix prima gecombineerd kan worden met een hoge resolutie Amoled-scherm, is het jammer dat de flink duurdere Marq het zonder zo’n scherm moet doen.

De horlogekast van de Marq is wel echt een stuk luxer dan die van de Garmin Epix en Fenix 7 en onderscheidt hij zich in die zin wel echt van deze modellen, maar de vraag is of het de meerprijs waard is. Al mag een echt mooi en exclusief horloge natuurlijk best wat kosten.

Bovendien is de Marq al even op de markt, waardoor hij hier en daar ongetwijfeld goedkoper aangeboden zal worden en het prijsverschil inmiddels een stuk minder zal zijn.

Authentieke horloge-ervaring

Authentieke horloge-ervaring

Tenslotte is er ook wat te zeggen vóór dit scherm en tegen OLED of AMOLED: een AMOLED-scherm slurpt energie en zorgt er altijd voor dat je je horloge sneller weer moet opladen. Zeker als je voor een Always On-modus kiest, wat de doelgroep van dit horloge ongetwijfeld zal willen.

Daarnaast is zo’n Always On-modus bijna altijd een compromis doordat dit bijvoorbeeld een minder heldere variant van het ‘live’ scherm is en met minder data in beeld toont. Wat dat betreft krijg je met een transflectief memory-in-pixel scherm een meer authentieke horloge-ervaring.

Tracking en activiteiten

We kunnen doen alsof het bijzaak is, maar dat is het natuurlijk niet: het zeer complete aanbod aan sport- en tracking functies op de Garmin Marq Athlete. Want er zit zo ongeveer alles op wat je je kunt wensen.

Je hebt ondersteuning en profielen voor vele verschillende sporten, van (indoor en outdoor) hardlopen, fietsen en zwemmen tot roeien, skiën en golfen. Hierbij heb je ook verschillende soorten specialistische kaarten ter beschikking, zoals skikaarten en visualisaties van golfbanen.

Over kaarten gesproken, met de geïntegreerde TopoActive kaarten kun je altijd en overal feilloos je route of bestemming vinden en kun je moeiteloos navigeren met behulp van turn by turn (of afslag-voor-afslag)-aanwijzingen.

De Marq Athlete heeft alle analysetools die je gewend bent van de meer ‘serieuze’ Garmin sporthorloges, zoals Training Status, Effect en Load, zodat je heel exact je conditie en hersteltijd in de gaten kunt houden.

Je hebt de beschikking over PacePro, voor de beste tempostrategie en ClimbPro om alle hoogteverschillen en hellingen in kaart te kunnen brengen.

Een kompas is aanwezig voor altijd de beste locatiebepaling en met de barometer hoef je niet verrast te worden door een storm of (ander) slecht weer.

Het enige punt is – als je het al een punt kan noemen – dat deze mogelijkheden ook gewoon op de Garmin Fenix 7 (en 5 en 6) te vinden zijn. Niets om je voor te schamen, want dit zijn allemaal hele puike functies, maar niets onderscheidends dus voor de Marq.

We kunnen in ieder geval melden dat het allemaal uitstekend functioneert op de Marq Athlete. Het formaat en gewicht is ook prima voor tijdens activiteiten en het saffierglas geeft je het vertrouwen om ook echt ‘all out’ te gaan met sporten.

Health en Fitness

Health en Fitness

Het is hetzelfde verhaal met de gezondheids- en fitnessgerelateerde functies: deze zijn vergelijkbaar met die op de Fenix 5, 6 en 7.

De Marq Athlete heeft bijvoorbeeld een Spo2-meter aan boord om de zuurstofverzadiging in je bloed te kunnen meten.

Ook je ademhalingsfrequentie wordt bijgehouden, waarbij je ademhalingsoefeningen kunt krijgen als je gestresst bent. Wat je weer kunt bepalen aan de hand van je stressscore.

Je kunt je hydratie bijhouden door ieder glas water in te voeren op je horloge en zo te zien of je consequent het dagelijkse minimum haalt.

Handig is verder dat de Marq Athlete Hoogte- en Warmte-acclamatie heeft, waarbij er bij je scores (zoals je VO2-Max) rekening wordt gehouden met hoge temperaturen of grote hoogtes tijdens je activiteiten.

Smart features

Een horloge dat niet alleen intense aciviteiten moet kunnen bijhouden maar ook echt een sieraad is voor elke dag, moet natuurlijk ‘connected’ en smart zijn. Dat is de Marq Athlete gelukkig ook.

Je kunt dus gewoon smartphone meldingen ontvangen (en hier kort op antwoorden), muziek opslaan en afspelen – ook via streamingdiensten als Spotify, Deezer en Amazon Music – en contactloos betalen via Garmin Pay (als je bank dit ondersteunt).

Batterij

Batterij

De accuduur is vergelijkbaar met die van de Fenix 5, wat betekent dat je 12 dagen met de Marq Athlete kunt doen in smartwatch-modus, 28 uur in GPS-modus en 9 uur als je naast GPS ook nog muziek afspeelt.

Uitstekende cijfers natuurlijk, waarmee je flink kunt sporten of gewoon je Marq als lifestyle-horloge kunt gebruiken, zonder dat je voortdurend laadstress hebt.

Eindoordeel: is de Garmin Marq Athlete de moeite waard?

De Garmin Marq Athlete is een smartwatch met alle toeters en bellen waar je als sporter volledig mee uit de voeten kunt. Daarnaast is het puur genieten geblazen met de schitterende horlogekast.

Dit is echt een horloge waarmee je gezien mag worden en absoluut goed tot zijn recht komt onder een net pak of zakelijke kleding.

Het was mooi geweest als het scherm ook premium zou zijn geweest – in de vorm van een kleurrijk en hoge resolutie Amoled display – maar het huidige scherm is wel écht always on en is energiezuiniger dus het is maar net wat je belangrijker vindt.

De Marq Athlete wordt nadrukkelijk gemarket als volwaardig en luxe horloge en ligt dan ook vooral bij serieuze juweliers of horlogewinkels in de vitrine.

Wat zeker begrijpelijk is, maar mensen kopen een Marq niet alleen vanwege de looks, maar zeker ook vanwege de vele sportieve functies dus misschien zou een iets breder aanbod van kanalen toch handig zijn geweest.

De Marq is beide: serieus sportief en serieus luxe. Is dit voor jou de ultieme combinatie? Bestel hem dan snel en ervaar hoe indrukwekkend de Garmin Marq Athlete van dichtbij is.

Alternatieven

9.6
Garmin Forerunner 965 Vanaf: 599
Forerunner 265 featured
9.5
Garmin Forerunner 265 Vanaf: 449
9.5
113 reviews
Apple Watch Series 9 Vanaf: 419
9.5
26 reviews
Apple Watch Ultra 2 Vanaf: 849
Garmin Venu 2
9.4
350 reviews
Garmin Venu 2 Vanaf: 269
9.4
Garmin Approach S62 Vanaf: 389
Apple Watch Ultra
9.3
22 reviews
Apple Watch Ultra Vanaf: 710
Apple Watch 8
9.3
125 reviews
Apple Watch 8 Vanaf: 409
9.3
12 reviews
Polar Vantage V3 Vanaf: 505

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Er zijn nog geen reviews!