Google Pixel Watch 2 Review

  • Pixel Watch (2) blijft een stijlvol horloge, met zijn naadloze ronde ontwerp
  • Batterij gaat langer mee
  • Nog betere hartslagmeting, ongeveer gelijkwaardig aan hartslagband
  • Extra veiligheidsfunctie - die contacten belt na ingestelde periode - geeft meer rust en vrijheid
  • Display zou wat groter (en bezel kleiner) kunnen
onze partners

Review

Een nieuwe smartwatch waar halsreikend naar uit is gekeken is de Google Pixel Watch 2. De eerste Pixel Watch was al een heel interessant horloge, met een prachtig, elegant design, fijne fitness functies via de Fitbit-integratie en natuurlijk vele Google-apps.

Er waren ook zaken die beter kunnen – kuch!, accuduur, kuch! – dus het is interessant om te zien welke verbeteringen Google met de Pixel Watch 2 precies heeft doorgevoerd en hoe onweerstaanbaar de Google Pixel Watch 2 is geworden.

Je leest het in onze Google Pixel Watch 2 Review.

Pixel Watch 2: Horlogekast en Design

‘Niet fixen wat niet kapot is’ is een bekende uitdrukking, die Google ongetwijfeld in het achterhoofd had toen het nadacht over de opvolger van de Pixel Watch.

De kast en het design van de eerste Pixel Watch werden vrijwel unaniem (laaiend) enthousiast beoordeeld door gebruikers en reviewers dus logisch dat er weinig aan veranderd is. Om niet te zeggen niets.

Goed, dat klopt niet helemaal, want er is ander materiaal gebruikt voor de horlogekast. Geen roestvrijstaal dit keer maar 100% gerecycled aluminium.

Het is misschien een tikkeltje minder stijlvol maar je ziet toch nauwelijks iets van deze (onderste helft van de) kast dus dat aspect telt eigenlijk niet mee.

Een voordeel van aluminium is dat het lichter is dan staal. In totaal is de Google Pixel Watch 2 10% lichter geworden dan de eerste Pixel Watch. Zonder bandje weegt het horloge slechts 31 gram.

Verder is er niets nieuws te melden. Wat meestal helemaal prima is.

Het scherm is nog steeds gemaakt van gebogen Gorilla 5-glas dat verrassend krasbestendig is.

Enigszins te betreuren is het dat er niet gekozen voor een grotere maat kast, al zou het alleen maar in de vorm zijn van een extra optie.

De Pixel Watch 2 is namelijk – net als zijn voorganger – alleen te verkrijgen met een kast van 41 mm. Voor kleine polsen is dit een prima maat, maar voor grote(re) polsen is het aan de kleine kant.

De Pixel Watch 2 is ook nu weer waterdicht tot 50 meter (5 ATM).

Display en Interface

Op het gebied van het display en de interface zijn er ook geen veranderingen. Dat is ook hier grotendeels prima, maar toch hadden we hier wel een enkele upgrade willen zien.

Het klopt inderdaad dat de bezel kleiner oogt dan hij daadwerkelijk is maar een groter display dan dat van 1,2 inch dat we hier krijgen, was wel prettig geweest.

Zeker voor wat toch gezien kan (of moet) worden als een premium smartwatch zou je op zijn minst een display van 1,3 inch verwachten.

Dit zal ongetwijfeld voor de Pixel Watch 3 op het programma staan (in combinatie met een kleinere bezel) – terwijl er nu is gefocust op andere verbeteringen – maar het was leuk geweest als we hier al dat grotere display hadden gehad.

De resolutie van 450 x 450 pixels (of 320 ppi) en de helderheid van 1000 nits zijn ook onveranderd gebleven.

Goed nieuws is dat de processor is verbeterd. De Pixel Watch 2 profiteert van een 4-core CPU voor een betere performance. En ja, dit is merkbaar. Swipen en het openen van menu’s en widgets gaat weer net wat soepeler, met minder haperingen.

De Pixel Watch 2 heeft verder voor de bediening – naast het touchscreen – weer de bekende en prettige ‘crown’ waar je aan kunt draaien en op kunt klikken om respectievelijk te scrollen/browsen en opties te bevestigen of menu’s in te gaan.

De Pixel Watch 2 draait op WearOS 4 en die firmware brengt onder andere 6 nieuwe watchfaces met zich mee. Altijd leuk, zo’n nieuw likje verf.

Sport en activiteiten

Met de sport, fitness en health functies en tracking zit het over het algemeen wel goed op de Google Pixel Watch 2, wat deels komt door de integratie met het Fitbit-platform.

Dat betekent bijvoorbeeld dat je horloge naast je hartslag, tempo, afstand en calorieverbruik tijdens de vele beschikbare activiteiten ook je ‘actieve zone’-minuten bijhoudt (hoe lang je intensief beweegt).

Daarnaast heb je toegang tot een flinke bibliotheek met workouts en wellness- en meditatiesessies in de vorm van video’s. Zeker als je een Fitbit Premium abonnement hebt of neemt, is het aanbod op dit gebied enorm groot.

Tempo en hartslag coaching

Hoewel de Pixel Watch 2 niet echt een sporthorloge is – je krijgt over het algemeen geen diepe analyses of informatie over je cadans of hardlooptechniek – zijn er toch wel een paar functies bijgekomen waar sporters blij van (kunnen) worden.

Je kunt heel gericht op een bepaalde hartslag(zone) of tempo trainen door hiervoor een range – of juist een specifiek doel – in te stellen, waarna je horloge je tijdens je activiteit laat weten (via trillingen/piepjes) of je nog binnen je ingestelde grenzen zit.

De Google Pixel Watch 2 heeft ook een tempofunctie; deze doet enigszins denken aan de PacePro van Garmin, al biedt deze functie wel wat meer mogelijkheden. Het is in ieder geval mooi dat Google sporters meer ondersteuning biedt bij het verbeteren van hun prestaties.

Health tracking

In tegenstelling tot de Pixel Watch heeft de Pixel Watch 2 een ‘echte’ huidtemperatuursensor, waarmee je relatieve temperatuur in de gaten wordt gehouden en een melding krijgt als er grote schommelingen zijn (die op ziekte kunnen duiden).

Ook is er een cEDA-sensor toegevoegd, waarmee stress kan worden gedetecteerd op basis van transpiratie.

Verder is het fijn dat je bloedzuurstof – of SpO2 – wordt gemeten tijdens je slaap. Al is het jammer dat je zo’n meting (nog steeds niet) handmatig kunt uitvoeren, op willekeurige momenten.

Om terug te komen op de hartslagmeting… deze is verbeterd voor de Pixel Watch 2. Wat altijd goed nieuws is. Niet dat deze metingen op de Pixel Watch beroerd waren, overigens. Integendeel.

Op de Pixel Watch 2 zijn metingen nauwelijks meer te onderscheiden van die van een hartslagband. Een mooie upgrade dus.

Ook krijg je op de Pixel Watch 2 meldingen als het horloge een onregelmatige hartslag detecteert.

De Pixel Watch 2 is uiteraard nog steeds in staat om een hartfilmpje te maken en natuurlijk wordt je slaapkwaliteit iedereen nacht gewoon netjes bijgehouden.

Pixel Watch 2: Veiligheidsfuncties

Net als veel andere horloges kun je via de Pixel Watch 2 een SOS/noodoproep doen en doet het horloge dit automatisch als je ten val komt.

Wat nieuw is, is dat je op de Pixel Watch 2 een soort veiligheidszone, of liever: veiligheidsperiode kunt instellen waarbinnen je contact moet opnemen met vooraf bepaalde contactpersonen.

Als je dit niet doet worden deze contacten direct op de hoogte gebracht (van je locatie).

Toch een best een fijne extra veiligheidsfunctie, omdat er na een bepaalde periode altijd hulp wordt ‘ingeroepen’; ook als je niet ten valt komt, maar er mogelijk wel iets aan de hand is.

Pixel Watch 2: GPS en Navigatie

De Google Pixel Watch 2 heeft ingebouwde GPS, die weer wat accurater lijkt te zijn geworden. De route wordt strakker weergeven en kan zich qua nauwkeurigheid behoorlijk goed meten met horloges van Garmin of Apple.

De GPS-fix is er ook lekker snel, dus je hoeft niet lang te wachten voordat je met je run of andere (buiten)activiteit kunt beginnen.

Net als op de Fitbit Sense 2, Versa 4 en de (vorige) Pixel Watch zit er Google Maps(-functionaliteit) op de Google Pixel Watch 2.

Dat betekent dat als je Google Maps geactiveerd hebt op je telefoon, je horloge deze informatie overneemt en de routeaanwijzingen op je Pixel Watch 2-display kunnen tonen.

Ideaal, want nu kun je gewoon je route volgen zonder de hele tijd je telefoon in je hand te hoeven houden.

Smart functies en muziek

De smart functies zijn voor het grootste deel gelijk gebleven.

Wat neerkomt op een indrukwekkende verzameling aan apps en mogelijkheden, waaronder vele Google apps, zoals het genoemde Maps, maar ook Google Pay, Google Home, Google Agenda en Google Assistant.

Google Assistant heeft extra functionaliteit gekregen. Je kunt nu ook Google Assistant ook offline vragen naar informatie die je Pixel Watch 2 zelf heeft vergaard, zoals je hartslag of slaapkwaliteit.

Natuurlijk kun je met Google Assistent ook ‘gewoon’ timers instellen, een Google search doen, of iemand opbellen.

Muziek kun je – heel ‘old school’ – op je horloge zelf opslaan, hiervoor heb je 32 GB aan ruimte. Maar je kunt ook Spotify playlists downloaden en YouTube Music (Premium) gebruiken.

Het spreekt voor zich dat je verder ook berichten van je smartphone binnenkrijgt op je Pixel Watch 2. Bovendien kun je hier op reageren, naar wens met je (digitale) toetsenbord of met de hulp van Google Assistent.

Google Pixel Watch 2 Batterij

De vraag die ongetwijfeld bij iedereen – of 99% van mensen bekend met de Google Pixel Watch – op de lippen brand is: ‘Gaat de batterij van de Pixel Watch 2 langer mee?’

Want het kan nog zo’n mooi en functioneel horloge zijn, als je het ding om de haverklap moet opladen, kun je er maar weinig plezier uit halen.

Google kon niet anders dan luisteren naar de smeekbedes van gebruikers en heeft inderdaad voor een krachtigere batterij gezorgd.

Want, ja, de maximale accuduur is nog steeds 24 uur, maar… nu wél met Always On voortdurend ingeschakeld. Zonder Always On moet het dus potentieel de helft meer kunnen zijn.

Of het genoeg is, moet ieder voor zich bepalen – en bij gebruikers schommelen de resultaten tot dusver – maar er zou wat ons betreft nog wel een extra stap gemaakt kunnen (of moeten worden).

Ok, de Apple Watch komt ook ieder jaar weg met een matige accuduur en de batterij van de Pixel Watch 2 is hier minstens gelijkwaardig aan, dus in principe is er weinig aan de hand.

Alleen: concurrenten van Samsung, Huawei, Garmin, Polar en vele andere merken doen het een stuk beter. Ook de modellen van het ‘eigen’ Fitbit gaan doorgaans vele malen langer mee.

Maar goed, het is een verbetering, dus we zijn allang blij.

En opladen kan nog steeds heel snel. De batterij is na een half uur laden al voor de helft vol.

Eindoordeel Google Pixel Watch 2: weer een voltreffer?

De Google Pixel Watch 2 is niet bepaald een revolutie geworden, maar heeft een paar toch wel heel fijne updates doorgevoerd.

Het scherm is nog even elegant – omdat het hetzelfde scherm is – en alle vertrouwde sport, health en smart functies zijn nog steeds vertegenwoordigd, maar met wat mooie extra accenten.

De batterij heeft een boost gekregen die toch iets groter is dan hij lijkt; zeker als je het Always On-scherm graag gebruikt. In dat geval hoef je het horloge in ieder geval niet midden op de dag weer op te laten, maar kun je er 24 uur mee vooruit.

Daarnaast zijn de extra veiligheids- en coachingsfuncties fijn en is de hogere nauwkeurigheid op het gebied van zowel de hartslag- als routemeting zeer welkom.

Tuurlijk, we kunnen altijd nog meer wensen, maar de Google Pixel Watch 2 is zeker een horloge dat velen op hun stortlist zullen zetten.

Alternatieven

9.6
Garmin Forerunner 965 Vanaf: 599
Forerunner 265 featured
9.5
Garmin Forerunner 265 Vanaf: 469
9.5
106 reviews
Apple Watch Series 9 Vanaf: 399
9.5
25 reviews
Apple Watch Ultra 2 Vanaf: 839
Garmin Venu 2
9.4
350 reviews
Garmin Venu 2 Vanaf: 324
9.4
Garmin Approach S62 Vanaf: 399
Apple Watch Ultra
9.3
22 reviews
Apple Watch Ultra Vanaf: 710
Apple Watch 8
9.3
125 reviews
Apple Watch 8 Vanaf: 409
9.3
9 reviews
Polar Vantage V3 Vanaf: 478

Vergelijk met

Vergelijk de Google Pixel Watch 2 met andere smartwatches

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Er zijn nog geen reviews!