Een nieuwe smartwatch waar halsreikend naar uit is gekeken is de Google Pixel Watch 2. De eerste Pixel Watch was al een heel interessant horloge, met een prachtig, elegant design, fijne fitness functies via de Fitbit-integratie en natuurlijk vele Google-apps.
Er waren ook zaken die beter kunnen – kuch!, accuduur, kuch! – dus het is interessant om te zien welke verbeteringen Google met de Pixel Watch 2 precies heeft doorgevoerd en hoe onweerstaanbaar de Google Pixel Watch 2 is geworden.
Je leest het in onze Google Pixel Watch 2 Review.
‘Niet fixen wat niet kapot is’ is een bekende uitdrukking, die Google ongetwijfeld in het achterhoofd had toen het nadacht over de opvolger van de Pixel Watch.
De kast en het design van de eerste Pixel Watch werden vrijwel unaniem (laaiend) enthousiast beoordeeld door gebruikers en reviewers dus logisch dat er weinig aan veranderd is. Om niet te zeggen niets.
Goed, dat klopt niet helemaal, want er is ander materiaal gebruikt voor de horlogekast. Geen roestvrijstaal dit keer maar 100% gerecycled aluminium.
Het is misschien een tikkeltje minder stijlvol maar je ziet toch nauwelijks iets van deze (onderste helft van de) kast dus dat aspect telt eigenlijk niet mee.
Verder is er niets nieuws te melden. Wat meestal helemaal prima is.
Het scherm is nog steeds gemaakt van gebogen Gorilla 5-glas dat verrassend krasbestendig is.
Enigszins te betreuren is het dat er niet gekozen voor een grotere maat kast, al zou het alleen maar in de vorm zijn van een extra optie.
De Pixel Watch 2 is namelijk – net als zijn voorganger – alleen te verkrijgen met een kast van 41 mm. Voor kleine polsen is dit een prima maat, maar voor grote(re) polsen is het aan de kleine kant.
De Pixel Watch 2 is ook nu weer waterdicht tot 50 meter (5 ATM).
Op het gebied van het display en de interface zijn er ook geen veranderingen. Dat is ook hier grotendeels prima, maar toch hadden we hier wel een enkele upgrade willen zien.
Het klopt inderdaad dat de bezel kleiner oogt dan hij daadwerkelijk is maar een groter display dan dat van 1,2 inch dat we hier krijgen, was wel prettig geweest.
Zeker voor wat toch gezien kan (of moet) worden als een premium smartwatch zou je op zijn minst een display van 1,3 inch verwachten.
Dit zal ongetwijfeld voor de Pixel Watch 3 op het programma staan (in combinatie met een kleinere bezel) – terwijl er nu is gefocust op andere verbeteringen – maar het was leuk geweest als we hier al dat grotere display hadden gehad.
De resolutie van 450 x 450 pixels (of 320 ppi) en de helderheid van 1000 nits zijn ook onveranderd gebleven.
De Pixel Watch 2 heeft verder voor de bediening – naast het touchscreen – weer de bekende en prettige ‘crown’ waar je aan kunt draaien en op kunt klikken om respectievelijk te scrollen/browsen en opties te bevestigen of menu’s in te gaan.
De Pixel Watch 2 draait op WearOS 4 en die firmware brengt onder andere 6 nieuwe watchfaces met zich mee. Altijd leuk, zo’n nieuw likje verf.
Met de sport, fitness en health functies en tracking zit het over het algemeen wel goed op de Google Pixel Watch 2, wat deels komt door de integratie met het Fitbit-platform.
Dat betekent bijvoorbeeld dat je horloge naast je hartslag, tempo, afstand en calorieverbruik tijdens de vele beschikbare activiteiten ook je ‘actieve zone’-minuten bijhoudt (hoe lang je intensief beweegt).
Daarnaast heb je toegang tot een flinke bibliotheek met workouts en wellness- en meditatiesessies in de vorm van video’s. Zeker als je een Fitbit Premium abonnement hebt of neemt, is het aanbod op dit gebied enorm groot.
Hoewel de Pixel Watch 2 niet echt een sporthorloge is – je krijgt over het algemeen geen diepe analyses of informatie over je cadans of hardlooptechniek – zijn er toch wel een paar functies bijgekomen waar sporters blij van (kunnen) worden.
Je kunt heel gericht op een bepaalde hartslag(zone) of tempo trainen door hiervoor een range – of juist een specifiek doel – in te stellen, waarna je horloge je tijdens je activiteit laat weten (via trillingen/piepjes) of je nog binnen je ingestelde grenzen zit.
In tegenstelling tot de Pixel Watch heeft de Pixel Watch 2 een ‘echte’ huidtemperatuursensor, waarmee je relatieve temperatuur in de gaten wordt gehouden en een melding krijgt als er grote schommelingen zijn (die op ziekte kunnen duiden).
Ook is er een cEDA-sensor toegevoegd, waarmee stress kan worden gedetecteerd op basis van transpiratie.
Verder is het fijn dat je bloedzuurstof – of SpO2 – wordt gemeten tijdens je slaap. Al is het jammer dat je zo’n meting (nog steeds niet) handmatig kunt uitvoeren, op willekeurige momenten.
Om terug te komen op de hartslagmeting… deze is verbeterd voor de Pixel Watch 2. Wat altijd goed nieuws is. Niet dat deze metingen op de Pixel Watch beroerd waren, overigens. Integendeel.
Ook krijg je op de Pixel Watch 2 meldingen als het horloge een onregelmatige hartslag detecteert.
De Pixel Watch 2 is uiteraard nog steeds in staat om een hartfilmpje te maken en natuurlijk wordt je slaapkwaliteit iedereen nacht gewoon netjes bijgehouden.
Net als veel andere horloges kun je via de Pixel Watch 2 een SOS/noodoproep doen en doet het horloge dit automatisch als je ten val komt.
Als je dit niet doet worden deze contacten direct op de hoogte gebracht (van je locatie).
Toch een best een fijne extra veiligheidsfunctie, omdat er na een bepaalde periode altijd hulp wordt ‘ingeroepen’; ook als je niet ten valt komt, maar er mogelijk wel iets aan de hand is.
De Google Pixel Watch 2 heeft ingebouwde GPS, die weer wat accurater lijkt te zijn geworden. De route wordt strakker weergeven en kan zich qua nauwkeurigheid behoorlijk goed meten met horloges van Garmin of Apple.
De GPS-fix is er ook lekker snel, dus je hoeft niet lang te wachten voordat je met je run of andere (buiten)activiteit kunt beginnen.
Dat betekent dat als je Google Maps geactiveerd hebt op je telefoon, je horloge deze informatie overneemt en de routeaanwijzingen op je Pixel Watch 2-display kunnen tonen.
Ideaal, want nu kun je gewoon je route volgen zonder de hele tijd je telefoon in je hand te hoeven houden.
De smart functies zijn voor het grootste deel gelijk gebleven.
Wat neerkomt op een indrukwekkende verzameling aan apps en mogelijkheden, waaronder vele Google apps, zoals het genoemde Maps, maar ook Google Pay, Google Home, Google Agenda en Google Assistant.
Natuurlijk kun je met Google Assistent ook ‘gewoon’ timers instellen, een Google search doen, of iemand opbellen.
Muziek kun je – heel ‘old school’ – op je horloge zelf opslaan, hiervoor heb je 32 GB aan ruimte. Maar je kunt ook Spotify playlists downloaden en YouTube Music (Premium) gebruiken.
Het spreekt voor zich dat je verder ook berichten van je smartphone binnenkrijgt op je Pixel Watch 2. Bovendien kun je hier op reageren, naar wens met je (digitale) toetsenbord of met de hulp van Google Assistent.
De vraag die ongetwijfeld bij iedereen – of 99% van mensen bekend met de Google Pixel Watch – op de lippen brand is: ‘Gaat de batterij van de Pixel Watch 2 langer mee?’
Want het kan nog zo’n mooi en functioneel horloge zijn, als je het ding om de haverklap moet opladen, kun je er maar weinig plezier uit halen.
Want, ja, de maximale accuduur is nog steeds 24 uur, maar… nu wél met Always On voortdurend ingeschakeld. Zonder Always On moet het dus potentieel de helft meer kunnen zijn.
Of het genoeg is, moet ieder voor zich bepalen – en bij gebruikers schommelen de resultaten tot dusver – maar er zou wat ons betreft nog wel een extra stap gemaakt kunnen (of moeten worden).
Ok, de Apple Watch komt ook ieder jaar weg met een matige accuduur en de batterij van de Pixel Watch 2 is hier minstens gelijkwaardig aan, dus in principe is er weinig aan de hand.
Alleen: concurrenten van Samsung, Huawei, Garmin, Polar en vele andere merken doen het een stuk beter. Ook de modellen van het ‘eigen’ Fitbit gaan doorgaans vele malen langer mee.
Maar goed, het is een verbetering, dus we zijn allang blij.
En opladen kan nog steeds heel snel. De batterij is na een half uur laden al voor de helft vol.
De Google Pixel Watch 2 is niet bepaald een revolutie geworden, maar heeft een paar toch wel heel fijne updates doorgevoerd.
Het scherm is nog even elegant – omdat het hetzelfde scherm is – en alle vertrouwde sport, health en smart functies zijn nog steeds vertegenwoordigd, maar met wat mooie extra accenten.
De batterij heeft een boost gekregen die toch iets groter is dan hij lijkt; zeker als je het Always On-scherm graag gebruikt. In dat geval hoef je het horloge in ieder geval niet midden op de dag weer op te laten, maar kun je er 24 uur mee vooruit.
Daarnaast zijn de extra veiligheids- en coachingsfuncties fijn en is de hogere nauwkeurigheid op het gebied van zowel de hartslag- als routemeting zeer welkom.
Tuurlijk, we kunnen altijd nog meer wensen, maar de Google Pixel Watch 2 is zeker een horloge dat velen op hun stortlist zullen zetten.
Vergelijk de Google Pixel Watch 2 met andere smartwatches
Laat een reactie achter
0 reacties
Er zijn nog geen reviews!