Garmin Forerunner 645 Review Sporthorloge Hardloopzone

Garmin Forerunner 645 Music Review

  • De 645M is de eerste Garmin met muziekopslag en -weergave
  • Met 42 gram 1 van de lichtste smartwatches
  • Contactloos betalen kan dankzij Garmin Pay
  • Prima prestatiemeting d.m.v. betrouwbare polshartslag
  • Legt vele geavanceerde hardloopdynamica vast, zoals VO2 Max
  • Sommige gebruikers vinden het muziekgedeelte van de 645M gedateerd overkomen, mede omdat Spotify niet mogelijk is
  • Sommige gebruikers ondervinden problemen met de bluetooth verbinding
onze partners

Video - look and feel

Review

Ultralicht trainen met de Garmin Forerunner 645

Een prettige smartwatch is je behulpzame gereedschap bij het vastleggen van je trainingsprestaties. In deze review bespreken we de Garmin 645 en zijn muzikale broer, de 645M. Deze nieuwe horloges voegen nóg meer gebruiksgemak toe aan de Garmin-familie, en: je traint nog lichter! Hoe dat kan? Je leest het in deze review.

Wat is dit voor een smartwatch

De Garmin 645 is nieuw in de line-up van Garmin. Het is een prima sporthorloge van slechts 42 gram, met een uitgebreide prestatiemeting via de polshartslag. Hij is voorzien van enkele geavanceerde functies, zoals de behoorlijk nauwkeurige VO2 Max-meting en een ontstressfunctie, plus het handige Garmin Pay; dankzij de ingebouwde NFC-chip is contactloos betalen mogelijk, dus je kunt al je kleingeld thuislaten. Je houdt gewoon je Garmin tegen de betaalchip, zoals je dat ook met je bankpas zou doen.

Garmin Forerunner 645 pay

De 645M is bovendien Garmins eerste smartwatch waarmee je direct vanaf je horloge zo’n 500 nummers (je hebt ongeveer 3,5 GB de ruimte) kunt afspelen, dus als je tot nu toe daar altijd je smartphone voor gebruikte hoef je die ook niet meer mee te nemen. Dat scheelt bij elkaar toch ook weer de nodige grammetjes. Uiteraard zul je met de 645M meer accuvermogen gebruiken, sowieso ga je de opgegeven 7 dagen accuduur in de praktijk nooit halen. Houd de accuduur maar op een alleszins acceptabele 5 dagen.

Ontwerp en uitstraling van de Garmin 645

Wie goed thuis is in de smartwatch-wereld ziet het meteen: dit is een Garmin. En het is misschien wel de fraaiste Garmin (hij is net een slagje kleiner dan het topmodel van Garmin, de 935) die op dit ogenblik op de markt is. Hij heeft geen touchscreen, zoals andere merken in deze prijsklasse, maar dat wordt links en rechts niet echt als vervelend ervaren; de bediening is gewoon prettig en intuïtief met, net als bij de eerdergenoemde Garmin 935, 3 knoppen links en 2 knoppen rechts.

Garmin Forerunner 645 bandje

Voor de smartwatches met een zilverkleurige ring rond de wijzerplaat zijn drie kleuren bandjes verkrijgbaar: zwart, zandsteen en kersenroze. De smartwatch is ook verkrijgbaar met een zwarte of een rozegouden ring rond de wijzerplaat; beide hebben dan een zwart bandje. De bandjes zijn standaard 20mm breed en zijn door het Quick release-systeem snel verwisselbaar voor een ander bandje.

De mogelijkheden om de zogeheten ‘watch faces’ helemaal naar eigen inzcht aan te passen zijn groot, en anders kun je in de Garmin App Store nog werkelijk honderden andere wijzerplaatindelingen of apps en widgets downloaden.

Activiteitentracker en polsslagmeter

Met de Garmin 645 en 645M kan een behoorlijke hoeveelheid activiteiten opgemeten worden, en dan geeft hij ook nog de hersteldata weer! We doen een kleine greep uit de activiteiten: stappen, traplopen, maar bijvoorbeeld ook slaap. Sterker: als je wilt kun je je hartslag zelfs 24/7 vast laten leggen met tussenpozen van 1 seconde.

Het is overigens dezelfde optische polsslagmeter die je ook op de duurdere 935 of Fenix 5 vindt, en we mogen wel stellen dat die als behoorlijk betrouwbaar te boek staat. Het is omdat het optisch is natuurlijk nooit 100% betrouwbaar, maar verschillende testen op internet laten zien dat de Garmin-meetwaarden weinig afwijking vertonen met de metingen met externe hartslagmeters die tot stand komen met een borstband of met plakkertjes op het lichaam.

Omdat bijzonder veel lopers geen zin hebben in allerlei rompslomp (vervelende plakkertjes, net op het verkeerde moment een lege batterij van de borstband) gaat de voorkeur uit naar een smartwatch met deze gedegen polsslagmetertechniek.

Prima Connectitiveit

Je kunt alle opgeslagen data naar de Garmin Connect-app (beschikbaar voor iOS, Android en Windows Phone) op je smartphone verzenden en het geheel ook teruglezen op de website van Garmin Connect.

Als je wilt kun je je Garmin 645 koppelen via ANT+ of Bluetooth Smart met externe snelheid- en cadanssensoren. Volgens vele reviews op internet werkt de verbinding in praktisch alle gevallen probleemloos. Om een indruk te krijgen is hier een bondig lijstje van sensortypen:

  • Hartslag (via ANT+ en Bluetooth Smart)
  • Snelheid/cadans (via ANT+ en Bluetooth Smart)
  • VIRB-actiecamera (Garmin, via ANT+)
  • Temperatuursensor (Garmin, via ANT+)
  • Fietsverlichting (Garmin/Bontrager/Cycliq/See.Sense, via ANT+)
  • Radar (Garmin, via ANT+)
  • Muscle Oxygen (via ANT+)
  • Uitgebreide weergave (Garmin via radar), via ANT+)
  • Koptelefoons (via Bluetooth)

Helaas valt er geen koppeling te maken met welk type vermogensmeter dan ook.

Heldere sport- en navigatiemodi

De Garmin 645 en 645M zijn als onderdeel van de Forerunner-reeks natuurlijk op de eerste plaats ontworpen als hardloophorloge. Toch zijn er best veel andere sportmodi: wat dacht je van yoga, skiën en snowboarden, of roeien? Zwemmen in een binnenbad lukt ook, alleen meet hij onder water dan niet je hartslag. Hij is daardoor dan ook niet echt geschikt voor het meten van zwemmen in een buitenbad of triatlons.

Garmin Forerunner 645 activiteiten

Als we de navigatiemogelijkheden vergelijken met die van de Garmin 935 of Fenix 5 dan valt op dat Garmin voor de 645 voor een uitgeklede variant heeft gekozen. Via Kaart is onmogelijk, en dat valt ook niet met een omweg in te stellen of te uploaden. De navigatiesoftware werkt met een zogeheten Breadcrumbtrail en kent in principe drie modi: Activity (een oude activiteit opnieuw traceren), Courses (volgend) en Saved Locations (navigeer vanaf je horloge naar een locatie die je hebt opgeslagen op je horloge).

De muziekfunctie van de 645M

Vóór het lopen sluit je de 645M eerst aan op je computer. De verkenner van Garmin music laat zien hoeveel nummers je nog op de geheugenchip kwijt kunt. Sommigen vinden het wat gedateerd overkomen, maar soms is eenvoudig juist prettig. Bluetooth zorgt ervoor dat de muziek op je 645M naar je draadloze hoofdtelefoon wordt gezonden. Enkele gebruikers ondervinden hier problemen mee. Je krijgt tijdens het rennen ook zaken als je huidige snelheid en je reeds gelopen afstand te horen – zoals je misschien al gewend bent van bijv. Runkeeper. Met een sneltoets kom je direct in het muziekmenu.

Conclusie

De Garmin 645 en met name zijn muzikale broer de 645M voegen absoluut iets toe aan de toch al rijke collectie smartwatches van Garmin. Natuurlijk zijn ze met respectievelijk 400 en 450 euro niet goedkoop, maar ze zijn zeker niet overdreven duur als je kijkt naar het hoge afwerkingsniveau en de uitgebreide functionaliteiten. Garmin Pay kan heel nuttig zijn en we zijn ervan overtuigd dat de 645M niet de laatste smartwatch van Garmin is met een muziekfunctie.

Interesse gewekt? Dit horloge is eenvoudig online te bestellen bij bijvoorbeeld All4Running of Bever.

Alternatieven

Garmin Vivoactive 5
9.6
62 reviews
Garmin Vivoactive 5 Vanaf: 239
9.5
13 reviews
Garmin Fenix 7 Pro Vanaf: 673
Fenix-7-sporthorloge-hoofdafbeelding
9.4
175 reviews
Garmin Fenix 7 Vanaf: 479
Garmin Enduro 2
9.4
Garmin Enduro 2 Vanaf: 899
Garmin Forerunner 245
9.3
110 reviews
Garmin Forerunner 245 Vanaf: 203
Garmin Epix 2 Review
9.3
37 reviews
Garmin Epix Vanaf: 546
Garmin Forerunner 255 gps horloge
9.3
56 reviews
Garmin Forerunner 255 Vanaf: 269
Garmin Forerunner 945 review
9.2
Garmin Forerunner 945 Vanaf: 295
Garmin Forerunner 955 gps horloge
9.2
Garmin Forerunner 955 Vanaf: 448

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 reacties

Patricia

Ik twijfel tussen de Garmin 235 en de 645. Het lijkt wel of de 645 op minder websites te koop is. Is hier een goede reden voor, want het lijkt mij een hele goede keuze...

Hardloopzone.nl

Beste Patricia,

Beide zijn inderdaad erg goede horloges, zoals de meeste modellen van Garmin.
Als je graag muziek op horloge wilt zetten (zodat je je telefoon thuis kan laten) dan is de 645 een betere keus. Het is een nieuwer model en er zijn nog meer verbeteringen & functies aangebracht.
De 645 beschikt bijvoorbeeld ook over een barometer, kompas en cadanssensor. Ook heb je de mogelijkheid om je bloed zuurstof niveau te laten meten. Ook qua connectiviteit zijn er verbeteringen aangebracht.
Maar de prijs is natuurlijk ook een stuk groter. Dus dat is een beetje de afweging om de extra functies de extra kosten waard zijn.
De 235 blijft in 2019 gewoon een erg goed horloge en zeker voor de prijs een dikke aanrader.

Willem

Een reden om deze Garmin NIET te kopen is het probleem om de koppeling met je mobiel werkende te houden. De software van Garmin is simpelweg nogal brak. Jammer, want verder is het een puik toestel. En ook jammer, want mijn vorige Garmin heb ik verkocht vanwege de slechte koppeling, en nu dus weer.

Jolanda

Ik denk erover om de 645 aan te schaffen. Ik ben heel benieuwd naar de ervaring van gebruikers, hoelang het horloge erover doet om het gps signaal te vinden bij het starten van een activiteit.
En weet iemand wat de functies zijn in een binnenzwembad? Ik begrijp dat de hartslag onder water niet gemeten wordt. Herkent het horloge wel het aantal banen wat je zwemt?