In dit artikel zullen we het sporthorloge Garmin Forerunner 235 bespreken. Dit is een handig hulpmiddel die je kunt gebruiken tijdens je favoriete work-out of om bijvoorbeeld een beter beeld te krijgen van jouw lichamelijke conditie. Lees verder om inzicht te krijgen in de functies en de voor- en nadelen van de Garmin Forerunner 235.
De Garmin Forerunner 235 is een sporthorloge dat speciaal is ontworpen voor hardlopers. In tegenstelling tot de meeste sporthorloges lijkt deze gadget wel daadwerkelijk op een “normaal” horloge.
Waar andere sporthorloges vrij grof zijn is de Garmin Forerunner 235 wat eleganter. Dit horloge zal dus ook minder snel opvallen wanneer je hem dagelijks draagt. Het is de opvolger van het eerste sporthorloge met ingebouwde hartslagmeter die Garmin op de markt heeft gebracht.
Vanwege het elegante design voor een sporthorloge is dit horloge perfect voor iedereen die meer inzicht wil krijgen in zijn of haar lichamelijke conditie. Het is een unisex horloge en daarom voor zowel man als vrouw een goede optie als sporthorloge.
Met tweeënveertig gram is het een erg licht horloge en zal het niet zo snel in de weg zitten. Het is een van de dunste sporthorloges die gemaakt is door Garmin. Sommige mensen geven aan dat het horloge wat plastic-achtig aan kan voelen, maar de meesten vinden de Garmin Forerunner 235 erg comfortabel. Het bandje kan gemakkelijk worden gewisseld en is verkrijgbaar in drie verschillende kleuren.
Daarnaast kun je ook verschillende wijzerplaten voor dit horloge downloaden. Hiermee kun je het horloge precies zo maken als dat jij het het mooist vind.
De Garmin Forerunner 235 biedt verschillende functies, zoals het bijhouden van jouw slaappatroon, een stappenteller, het bijhouden van het aantal verbrandde calorieën en hij meet jouw hartslag gedurende de gehele dag. Hieronder zullen we alle functies stuk voor stuk toelichten. We beginnen met de hartslagmeter.
De ingebouwde hartslagmeter in dit horloge maakt het een erg fijn hulpmiddel. Het controleren van je hartslag is niet alleen handig tijdens je training maar ook gedurende de dag. Zo krijg je hier meer inzicht in en kun je eventueel je work-out hierop aanpassen.
Tijdens het hardlopen kun je onder andere jouw hartslag op het horlogescherm in de gaten houden en zie je in welke hartslagzone je hartslag op dat moment zit.
Het nadeel van de ingebouwde hartslagmeter is dat hij niet honderd procent accuraat is. Vooral tijdens een wisseling van snelheid kan het een aantal seconden duren voordat de Garmin Forerunner 235 je juiste hartslag laat zien. Bij een constant tempo is dit natuurlijk geen probleem, maar het kan wel lastig zijn bij interval trainingen.
Wanneer je een nauwkeurigere meting van jouw hartslag wilt doen kun je alsnog een losse band kopen die je aan het horloge koppelt. Zo hoef je je geen zorgen te maken of het horloge wel de juiste gegevens laat zien. Al met al is de ingebouwde hartslagmeter voor de meeste mensen prima te gebruiken en nauwkeurig genoeg om wat meer inzicht te bieden.
Het hardloophorloge van Garmin heeft een relatief klein scherm. Dit maakt het horloge ook mooi qua design. Voor het aflezen van de gegevens kan dit soms vervelend zijn, maar over het algemeen hebben de gebruikers hier geen last van. Het gekleurde LCD scherm ziet er mooi en strak uit.
Dit horloge beschikt over een ingebouwde GPS sensor. Deze sensor meet waar je bent, zodat je na de training je gelopen route terug kunt bekijken. Tevens is dit erg handig om de gelopen afstand zo nauwkeurig mogelijk te kunnen controleren. Het sporthorloge vindt het GPS signaal snel, wat het ideaal maakt om gelijk te kunnen beginnen met je work-out.
De Garmin Forerunner 235 maakt gebruik van een ANT+ en Bluetooth verbinding. Hierdoor kun je verschillende sensoren tegelijk aan het horloge koppelen en kun je je smartphone gemakkelijk verbinden via Bluetooth. Daardoor kun je je smartphone eenvoudig als muziekspeler gebruiken en bedienen via het horloge.
Een fijne functie aan dit horloge is de mogelijkheid om meldingen op het scherm te laten zien. Wanneer je je smartphone hebt verbonden met het horloge zie je in het scherm een melding verschijnen bij bijvoorbeeld de ontvangst van een bericht of een inkomend gesprek.
Je kunt alleen de eerste zin van het bericht zien, maar door gebruik te maken van deze functie hoef je dus niet meer vaak je smartphone op te pakken om te kijken of iemand je heeft geprobeerd te bellen. Daarnaast kun je in je agenda ook eenvoudig je afspraken voor de dag zien.
Het horloge van Garmin is waterdicht tot vijftig meter. In principe kun je het horloge dus altijd omhouden en hoef je hem niet af te doen wanneer je onder de douche stapt of in het zwembad springt.
De Garmin Forerunner 235 heeft een goede batterij. Garmin geeft zelf aan dat het horloge tot elf uur mee zal gaan wanneer je de hartslagmeter en de GSP sensor continu aan hebt staan. Wanneer dit niet het geval is zal het horloge tot wel vijf weken mee kunnen gaan. In gebruik zal bij gemiddeld gebruik, met meerdere trainingen per week, het horloge ongeveer één keer per week opgeladen moeten worden.
In gebruik is de Garmin Forerunner 235 niet het meest eenvoudige sporthorloge. Het menu kan soms wat onoverzichtelijk zijn, maar bij veel gebruik zal je op een gegeven moment wel onthouden hoe je door het menu moet navigeren.
Het sporthorloge kan op verschillende standen worden gezet, zoals hardlopen, fietsen of binnen lopen (zonder GPS signaal). Aangezien dit horloge speciaal is gemaakt voor hardlopers is het niet te gebruiken voor veel andere sporten. Wanneer je bijvoorbeeld gaat zwemmen zal het horloge alleen de tijd bijhouden en niet de afstand die je hebt gezwommen of je snelheid tijdens het zwemmen.
Uiteraard kun je je geregistreerde gegevens vanuit de Garmin Forerunner 235 op jouw smartphone bekijken. Zo krijg je inzicht in jouw statistieken en hierin kun je ook zelf een work-out samenstellen en in het horloge programmeren.
De app is beschikbaar voor zowel Android and iOS toestellen en via de Express software kun je jouw gegevens ook op je PC of Mac inzien. De app is niet altijd even overzichtelijk. Wanneer je dit storend vind raden wij je aan om je statistieken op je computer te bekijken, hiermee kun je namelijk een gedetailleerder en vooral overzichtelijker beeld krijgen dan via de app.
Wat erg handig is aan dit sporthorloge is dat het allerlei gegevens gedurende de gehele dag bijhoudt. Je kunt bijvoorbeeld zien hoeveel stappen je hebt gelopen, hoeveel calorieën je hebt verbruikt en wat je gemiddelde en hoogste hartslag is geweest. Het is een ideaal hulpmiddel om meer inzicht te krijgen in jouw dagelijkse beweging en lichamelijke conditie.
Het sporthorloge stelt ook automatisch een stappendoel in, gebaseerd op jouw voorgaande activiteiten. Daarnaast laat het het percentage zien waarop je op dat moment zit om jouw doel te behalen. Zoals veel andere sporthorloges beschikt dit horloge ook over een zogenaamd “move alert”. Wanneer er te lang geen activiteit wordt geregistreerd zal het horloge een melding geven dat het tijd wordt om weer in beweging te komen.
De Garmin Forerunner 235 houdt ook statistieken bij over jouw slaapritme. Met deze gegevens kun je zien hoelang je (gemiddeld) slaapt en hoe (on)rustig je bent tijdens het slapen. Dit zijn geen uitgebreide statistieken, maar is natuurlijk wel leuk en handig om te bekijken.
Je kunt op het horloge ook een alarm zetten. Wanneer je wekker gaat zul je een geluid horen en zal het horloge tegelijkertijd gaan trillen. Dit zorgt ervoor dat je niet zo snel door je wekker heen zult slapen. Niet alle sporthorloges bieden een trilfunctie en dat maakt de Garmin Forerunner 235 handig in gebruik.
De Garmin Forerunner 235 beschikt over nog veel meer leuke extras. Het horloge geeft je bijvoorbeeld een advies met betrekking tot je herstel en wanneer je het beste weer kunt gaan trainen. Ook geeft het sporthorloge tijdens de training weer wanneer je ongeveer klaar zult zijn en kun je jouw persoonlijke prestaties inzien en verslaan. Zo kun je jezelf op een leuke manier uitdagen om een betere lichamelijke conditie op te bouwen.
Het hardloophorloge van Garmin heeft ook een optie om de weersverwachting te laten zien. Dit is natuurlijk ideaal wanneer je wilt gaan trainen maar geen idee hebt wanneer je dit het beste kunt doen. Met het Nederlandse weer is dit zeker een leuk extraatje!
Het hardloophorloge van Garmin is verkrijgbaar in drie verschillende kleuren bandjes, namelijk rood, ijsblauw, grijs. Het uurwerk is standaard zwart met een gekleurd randje dat matcht met het bandje.
Je kunt natuurlijk ook één variant kopen en een ander bandje als los extra erbij nemen. Dan kun je bijvoorbeeld in de winter een ander bandje omdoen dan in de zomer. De Garmin Forerunner 235 is bij meerdere (web)shops verkrijgbaar. Zo kun je het horloge bijvoorbeeld bij bol.com of Decathlon bestellen.
Wat vind jij van dit sporthorloge? Laat een review achter en help zo anderen bij het maken van hun keuze.
Laat een reactie achter
5 reacties
Onno
Heb het horloge nu zo'n 4 maanden, meestal 3x per week een uur hardlopen, bevalt prima!!
Opladen na ongeveer anderhalve week maar als ik ook 1 of 2 fietstochten van enkele uren maak dan is de accu wat eerder leeg.
Wat betreft de menustructuur, het went, zeker wat je vaker gebruikt. De mogelijkheden die incidenteel worden gebruikt is het soms zoeken of even de handleiding raadplegen.
Dat geld ook voor de App, die went ook. In het begin vond ik het makkelijker om even op de computer te kijken maar dat gebeurt nu nauwelijks meer, de App voldoet.
Hartslagmeter heeft even tijd nodig maar echt lang is dat niet en ervaar het zelf niet als vervelend.
Tot nu toe ben ik in ieder geval zeer tevreden met dit horloge en kan iedereen dit sporthorloge aanraden!
Sportgroeten,
Onno.
:-)
Ad
mijn oude tomtom horloge van 2014 gebruik ik vaak met hardlopen in het bos. Daar is GPS van de Tomtom niet zo nauwkeurig en snijdt nog wel wat af bij bochtig parcours en de actuele snelheid varieert dan ook. Omdat ik allemaal lovende recensies zag van de Garmin 235 GPS met GLONASS heb ik deze onlangs gekocht in de verwachting dat dit beter zou zijn. Helaas moet ik constateren dat het alleen maar minder is dan mijn oude Tomtom. Op 12 kilometer is de Garmin meer dan 100 meter korter en de actuele snelheid varieert van 5,05 min/km zonder bomen tot 5,45 min/km een stukje verder onder de bomen terwijl ik dezelfde snelheid aanhou. Helaas voor mij een onbetrouwbaar sporthorloge.
PV
Menustructuur is erg onduidelijk en de handleiding geeft geen stap voor stap overzicht van de mogelijkheden.
Onduidelijk wat je waar moet instellen (op horloge, de app of op je pc).
Meldingen betreffende afstand, hartslag e.d. wel ingesteld maar werkt niet.
Meldingen voor binnenkomende berichten en/of telefoontjes werkt ook niet.
Muziek harder en zachter zetten is erg omslachtig, meerdere stappen.
Krijg vaak de melding "gegevensoverdracht mislukt".
Ik hoop alles uiteindelijk nog terug te kunnen vinden, maar is zeker niet gebruikersvriendelijk. Zou volgende keer voor ander merk gaan.
jos groskamp
Mooi horloge en het werkt op zich goed. Alleen de menustructuur is erg onduidelijk en veel te sober. Ik zie dingen op het horloge verschijnen waar de beschrijving het niet eens over heeft. Eerder gelezen: een stap voor stap beschrijving zou helderheid bieden en een overzicht van de menustructuur zou ook fijn zijn. Hiervoor had ik een Solar, en die beviel me toch beter. Maar misschien wen ik er nog aan.....
Grootste probleem: de onduidelijkheid in het gebruik.
Martijn Hofkamp
Ik heb de Garmin 235 nu meer dan een jaar in mijn bezit. Een erg fijn sporthorloge waar ik wekelijks wel een rondje mee ga lopen. Sinds kort maak ik ook gebruik van een hartslagband, wat een aanrader! Mijn hartslag is nu erg accuraat waardoor ik nog beter kan trainen.
Het enige minpuntje is dat de batterij niet zo lang mee gaat, deze moet ik om de 3 dagen opnieuw opladen.