Er zijn weinig echt originele smartwatches op de markt, maar de WIthings Scanwatch is er zeker één van. Het is – net als bijvoorbeeld de Garmin Vivomove Sport – een hybride horloge, met een echte, analoge wijzerplaat, waar een digitaal deel in is verwerkt.
De Scanwatch gaat nog een stapje verder, met een klassiek en premium uiterlijk. Dit is echt een sierraad voor om je pols… dat ook nog eens je belangrijkste gezondheidsstatistieken bijhoudt. Op een accurate, medische goedgekeurde, manier.
Hoe mooi, goed en compleet is dit horloge precies?
Lees onze Withings Scanwatch review en kom erachter!
Ja, de mooi afgeronde – en ronde – horlogekast van de Google Pixel maakte ons al erg blij, het ontwerp van de Huawei Watch GT 3 (Classic) heeft een fijne klassieke uitstraling, en de Garmin Vivomove Style, Luxe en Sport zijn aantrekkelijke hybride horloges.
Maar de Withings Scanwatch is echt van een ander niveau. Met zijn roestvrijstalen kast, saffierglas, en stijlvolle kleuren – zwart, wit, maar ook blauw, met gouden kast – is het een prachtig uurwerk.
De Withings ScanWatch is verkrijgbaar in een 38- en 42 mm-variant, die respectievelijk 58 en 83 gram wegen.
Vooral het gewicht van de 42 mm-uitvoering is even wennen als je lichte(re) smartwatches gewend bent, maar voor je het weet, valt dit extra gewicht niet meer op.
Goed om te weten: het horloge heeft een IP(X)-rating van 5 ATM; je kunt er dus (in theorie) tot 50 meter onder water.
De Withings Scanwatch heeft ‘gewoon’ fysieke wijzers, maar beschikt daarnaast over twee kleinere ronde klokjes – of in ieder geval uitsparingen – op de wijzerplaat.
Het onderste klokje geeft met een wijzer aan hoeveel van je dagelijkse doel(en) je hebt bereikt. Terwijl het bovenste rondje een PMOLED-scherm is van 13,8 mm voor het tonen van gezondheidsdata en andere meldingen.
Het moet gezegd worden: dit is een elegant uitziende wijzerplaat. Al is het digitale schermpje niet bepaald ideaal om inkomende tekstberichten op te bekijken.
Berichtjes op de Garmin Vivomove-serie lopen tenminste nog wat breder door, maar op de Scanwatch zijn ze beperkt tot het kleine cirkeltje. Dan is de neiging groot om bij een lange notificatie gewoon je telefoon erbij te pakken.
Het zal wel een onvermijdelijke concessie zijn voor zo’n aantrekkelijke en subtiele watch.
Het monochrome display heeft een ‘raise to wake’-functionaliteit, waarbij je het digitale schermpje ziet zodra je je pols beweegt.
Verder kun je in de data van het schermpje duiken door op de fysieke knop te drukken. En door aan deze knop te draaien, scroll je door de verschillende functies, opties en schermen heen.
De Withings Scanwatch beschikt niet over een touchscreen maar dit mis je ook niet.
Er zijn tenslotte geen grote, ellenlange menu’s om doorheen te navigeren en daarbij werkt de bediening werkt de bediening met de ‘kroon’ aan de zijkant zeer prettig.
Het eerste grote verkooppunt van de Withings Scanwatch – het scherm en de hybride technologie – hebben we zojuist besproken, maar het tweede onderscheidende onderdeel is misschien nog wel belangrijker: de medisch goedgekeurde gezondheidstracking.
Meer smartwatches hebben uitgebreide health functies en sensoren maar die van de Withings Scanwatch zijn uitgebreid getest (in Amerika en Europa) en medisch goedgekeurd.
Dat betekent dat er weinig tot geen afwijkingen zullen voorkomen in de ECG-metingen en de Afib-meldingen. Dit laatste betekent dat je horloge het je laat weten als het atrium-/boezemfibrillatie waarneemt; ofwel, dat je een (te) onregelmatige hartslag hebt.
Sowieso is het advies om bij een arts langs te gaan als je (denkt dat je) hier last van hebt, maar daarnaast of daarna is de Withings Scanwatch een zeer nuttig device om, vrij letterlijk, een vinger aan de pols te kunnen houden.
ECG-metingen kun je op ieder willekeurig moment doen en deze direct als deelbaar pdf-document vast laten leggen. Handig om aan je dokter te laten zien.
Natuurlijk kan de Scanwatch ook je SpO2 meten, ofwel je bloedzuurstofniveau. Dit doe je door – met de SpO2-functie geselecteerd – je vinger 30 seconden lang op de bezel te laten rusten.
Het is geen verrassing dat zo’n medisch georiënteerd horloge ook je slaapfasen in beeld kan brengen, al is het wel enigszins verrassend dat je REM-slaap daarbij niet mee wordt genomen (maar mogelijk kan dit bij een software-update nog komen).
Nog veel interessanter is dat de Withings Scanwatch ook onregelmatigheden in je ademhaling kan detecteren en zo slaapapneu kan vaststellen. Ook van deze gegevens kun je een PDF maken, om te delen met je dokter.
Veel draait om gezondheidsfuncties bij de Scanwatch, maar het horloge is ook een fitness tracker.
Er kunnen meer dan 30 activiteiten worden bijgehouden. Bovendien kunnen er verschillende hiervan automatisch gedetecteerd worden.
Als je spontaan beging te wandelen, hardlopen, fietsen of zwemmen, zal het horloge dit waarnemen en beginnen met tracken.
Een van de weinige nadelen van het horloge is dat er geen ingebouwde GPS op zit. De routemeting zal dus niet enorm accuraat zijn en de door het horloge of de app weergegeven afstanden kunnen daarom (sterker) afwijken van de werkelijkheid.
De Withings Scanwatch heeft wel ‘Connected GPS’ waarmee het horloge voor de routemeting gebruikmaakt van de GPS van je telefoon.
Het is fijn dat deze mogelijkheid er op zijn minst is, al is het voor de hand liggende nadeel dat je dan wel je telefoon mee moet nemen.
Verder is de data die je terugkrijgt vrij basic, een beetje wat je kunt verwachten van, zeg, een Fitbit Versa 4 of Sense 2.
Hoewel, dat is niet helemaal waar: je kunt een indicatie van je fitnessniveau krijgen via een VO2-max cijfer.
Dit vind je, samen met alle andere gezondheids- en workoutdata terug in de bijbehorende Health Mate-app voor je telefoon.
De Withings Scanwatch is een uitmuntende health watch, dat staat vast. Maar als smartwatch biedt het horloge minimale functionaliteit.
Je kunt berichten zien binnenkomen van je telefoon, maar veel meer dan dat is het niet.
Dit kan zomaar een minuut of twintig eerder zijn dan je ‘officiële’ wekker, maar je voelt je dan wel beter uitgerust(, is de theorie).
Verder zit er geen muziekfunctionaliteit op het horloge. Spelers bedienen, muziek opslaan of offline streaming playlists afspelen, zit er dus niet in. Daarvoor moet je gaan voor een wat completere smartwatch van, bijvoorbeeld Apple, Samsung, Huawei of Garmin.
Wat wel weer ‘smart’ is, is dat de Withings Scanwatch compatibel is met zowel Android als iOS.
De batterijduur van de Scanwatch is zeer goed te noemen. Het scheelt natuurlijk enorm dat er weinig energie hoeft te gaan naar het kleine PMOLED-scherm, en dat er geen GPS-sensor op zit.
Dat gezegd hebbend, hebben zeker niet alle gebruikers de geadverteerde accuduur gehaald.
Volgens Withings zou je 30 dagen moeten kunnen halen met de Scanwatch, maar uiteraard hangt het ervan af hoe intensief je het horloge gebruikt.
Als je veel data checkt en metingen verricht, moet je eerder denken aan een accuduur van twee tot drie weken.
Wat natuurlijk nog steeds zeer acceptabel is, maar er zijn horloges op de markt die het nog beter doen.
Opladen gaat redelijk snel: na 1 uur zit je al op zo’n 80%. Gecombineerd met de royale batterijduur, kunnen we ons niet voorstellen dat veel mensen oplaadstress zullen hebben.
De Withings Scanwatch is een prachtig uurwerk, maar voor wie is dit horloge nu het meest geschikt?
Vooral mensen die hun gezondheid goed in de gaten willen houden en hiervoor niet willen vertrouwen op de health functies en sensoren van publiekslievelingen als de Samsung Galaxy Watch 5 of de Samsung Galaxy Watch 5.
Want hoe goed deze smartwatches ook zijn, de Withings Scanwatch doet het nog duidelijk nog een stapje beter, niet alleen wat betreft de nauwkeurigheid van de metingen, maar ook gezien het brede aanbod aan functies. Met bijvoorbeeld apneu-detectie als pluspunt.
Tegelijkertijd is het ook een horloge dat veel mensen zal aanspreken puur en alleen vanwege de premium looks en traditionele uitstraling. De mooie roestvrijstalen kast, het krasbestendige saffierglas, de stijlvolle wijzerplaat en kleurstellingen: het oogt prachtig.
Eerlijk is eerlijk, ingebouwde GPS had het horloge ook niet misstaan. Dan zou het voor nóg meer actieve gebruikers een serieuze kandidaat kunnen zijn.
Aan de andere kant kan de gebruiker nu profiteren van een royale accuduur… én een aantrekkelijke prijs.
Hoe je het ook bekijkt: de Withings Scanwatch is een prachtige en waardevolle toevoeging aan het smartwatch-aanbod.
Wil je hem zelf proberen? Bestel dan de Withings Smartwatch bij Bol, Coolblue, Amazon, of een andere winkel en ontvang hem snel in huis.
Vergelijk de Withings Scanwatch met andere smartwatches
Laat een reactie achter
0 reacties
Er zijn nog geen reviews!