Garmin Forerunner 735XT Review Sporthorloge Hardloopzone

Garmin Forerunner 735XT Review

  • Nauwkeurige en uitgebreide data
  • Goede batterijduur
  • Ingebouwde hartslagmeter en snelle GPS sensor
  • Mooi en onopvallend design
  • De ingebouwde hartslagmeter is niet te gebruiken tijdens het zwemmen
  • Geen mogelijkheid tot het beantwoorden van notificaties op het horloge
onze partners

Video - look and feel

Review

Eerder hebben we het al uitgebreid gehad over de Garmin Forerunner 35, de Garmin Forerunner 235 en de Garmin Forerunner 630. In dit artikel zullen we dieper ingaan op een andere versie van het bekende hardloophorloge, namelijk de Garmin Forerunner 735XT.

Wat is de Garmin Forerunner 735XT?

De Forerunner horloges van Garmin zijn speciaal ontwikkelt voor hardlopers. De Garmin Forerunner 735XT is een goed hardloophorloge maar in principe vooral geschikt voor triatlon sporters, dit kun je gemakkelijk herkennen aan de XT in de naam.

Dit horloge is de opvolger van de grotere Garmin Forerunner 920XT. Het design is verbeterd en lijkt nu meer op de elegantere Garmin Forerunner 235 en de Garmin Forerunner 630. Ondanks dat het horloge dus een stuk kleiner is geworden beschikt de Garmin Forerunner 735XT wel over een aantal nieuwe extra functies. Wat deze functies zijn zullen we hieronder verder bespreken.

 

Voor wie is dit horloge geschikt?

Zoals al aangegeven is de Garmin Forerunner 735XT voornamelijk geschikt voor sporters die aan verschillende soorten sporten doen en dus bijvoorbeeld mensen die aan triatlons doen.

Het horloge is in principe maar in twee kleuren beschikbaar, namelijk zwart en donkerblauw. Wel kun je extra losse bandjes in verschillende kleuren en materialen bestellen, zodat je het horloge toch nog kunt personaliseren.

Deze bandjes zijn niet super gemakkelijk te verwisselen, zoals je bijvoorbeeld bij de Fitbit Flex 2 het horloge snel van uiterlijk kunt veranderen. Met behulp van een klein soort schroevendraaier kun je het bandje loshalen en een ander bandje aan het horloge vastmaken.

De Garmin Forerunner 735XT is vooral gemaakt van plastic en zit daardoor licht en comfortabel om de pols en is prima geschikt voor zowel man als vrouw.

Wat zijn de kenmerken van de Garmin Forerunner 735XT?

Dankzij haar focus op verschillende sporten beschikt de Garmin Forerunner 735XT over een hele hoop verschillende functies en opties. Om je een goed beeld te geven van dit horloge bespreken we deze kenmerken hieronder één voor één.

De ingebouwde hartslagmeter

De Garmin Forerunner 735XT beschikt over een ingebouwde hartslagmeter. Deze sensor meet gedurende de gehele dag en tijdens je trainingen hoe hoog je hartslag is.

De hartslagmeter om de pols is helaas niet te gebruiken tijdens het zwemmen. Wanneer je dit horloge in een bundel bestelt kun je er een borstband bij krijgen. Er zijn twee verschillende borstbanden, waarvan één ook waterdicht is.

Zo kun je als nog je hartslag tijdens het zwemmen bijhouden. Gebruikers geven aan dat de ingebouwde hartslagmeter vrij nauwkeurig is tijdens het trainen, behalve bij bepaalde work-outs zoals krachttraining. Uiteraard is een borstband altijd nog het meest nauwkeurig.

De geïntegreerde GPS sensor

Dit sporthorloge beschikt over een ingebouwde GPS sensor die jouw gegevens tijdens een training zo nauwkeurig mogelijk meet. Na het trainen kun je bijvoorbeeld terugzien welke route je hebt gelopen en wat je snelheid is geweest.

Bovendien biedt de Garmin Forerunner 735XT een extra optie, namelijk UltraTrac, waarmee je tijdens een training het GPS signaal niet continu laat synchroniseren zodat je meer uit de batterij kunt halen.

Het scherm

De Garmin Forerunner 735XT heeft een gekleurd scherm en is goed leesbaar in direct zonlicht. Dit horloge beschikt niet over een touchscreen, maar gebruikers geven aan dit niet te missen. Vooral tijdens een training is het prettig om het horloge met fysieke knoppen te kunnen bedienen in plaats van via een touchscreen.

Multisport functie

De Garmin Forerunner 735XT is een erg fijn horloge om meerdere sporten mee te meten en registreren. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen uit zwemmen (in open water), (indoor) fietsen, roeien en cardio.

Tijdens het zwemmen registreert het horloge onder andere de afstand die je hebt afgelegd, hoeveel banen je hebt gezwommen, je zwemslag en je SWOLF score. De SWOLF score laat zien hoe efficiënt je hebt gezwommen.

Hoe lager deze score is hoe beter je training is geweest. Wanneer je een losse borstband gebruikt kun je ook je hartslag tijdens het zwemmen bijhouden.

Tijdens het fietsen en hardlopen worden er ook een hele hoop verschillende gegevens opgeslagen. Wanneer je tijdens het hardlopen een losse borstband draagt worden er ook nog extra gegeven bijgehouden, zoals onder andere de cadens, de grond contact tijd met hierbij de balans hiervan en de verticale oscillatie.

Voor professionele sporters is de Garmin Forerunner 735XT dus ideaal om data te analyseren en vervolgens meer uit de trainingen te kunnen halen. Over het algemeen is dit sporthorloge zeer nauwkeurig in het bijhouden van gegevens.

Extra opties

Dit sporthorloge heeft ook een aantal extra opties, zoals de geschatte tijd die nodig is om je lichaam te laten herstellen na een flinke training, een schatting van de VO2 Max. (dit laat zien hoe goed jouw lichamelijke conditie is), Virtual Partner en de Strava Suffer Score. Deze score laat eigenlijk zien hoe hard je hebt getraind tijdens je work-out door te kijken naar je hartslag gedurende de training en je maximale hartslag.

Het meten van activiteiten

De Garmin Forerunner 735XT meet gedurende de gehele dag jouw activiteiten, zoals de kwaliteit van je slaap, je hartslag gedurende de dag, het aantal verbrande calorieën en de afstand die je hebt afgelegd.

Deze metingen gebeuren automatisch en zijn ook vrij nauwkeurig. Zo kun je duidelijk zien wanneer je in slaap bent gevallen en hoe (on)rustig je in je slaap bent geweest. Daarnaast kun je ook een trilalarm instellen wanneer je bijvoorbeeld lang hebt stil gezeten en wel weer eens in beweging moet komen.

Notificaties vanaf smartphone

Je kunt de Garmin Forerunner 735XT gemakkelijk via Bluetooth met je smartphone verbinden. Alle berichten, appjes, e-mails en oproepen die binnenkomen op je smartphone kun je dan op het horloge zien verschijnen.

Zo is het niet meer nodig om je smartphone altijd bij de hand te houden. Bovendien kun je de muziek op je smartphone met de Garmin Forerunner 735XT bedienen.

Helaas kun je niet op de notificaties reageren met het horloge. Je wordt dus alleen op de hoogte gesteld van de meldingen.

Garmin Connect App

Zoals al bij verschillende reviews over sporthorloge van Garmin aangegeven is de Garmin Connect App niet één van de meest gebruiksvriendelijke Apps. De kwaliteit is goed, want je kunt heel erg veel gegevens en statistieken uit de App halen, maar je moet wel weten hoe.

De App kan nogal overweldigend en verwarrend zijn, maar wanneer je er vaker mee aan de slag gaat zul je merken dat je veel informatie uit de App kunt halen. Via de Garmin Connect App kun je ook bepaalde routes instellen om nogmaals te lopen of zelf een route bepalen. Zo kun je gemakkelijk een route herhalen en je prestaties verbeteren. Bovendien kun je via Connect IQ leuke extra’s downloaden, zoals bijvoorbeeld een ander hoofdscherm of andere widgets.

Waterdicht

De Garmin Forerunner 735XT is waterdicht tot wel vijftig meter. Je kunt dus prima met dit horloge zwemmen en douchen en hoeft hem eigenlijk niet af te doen. Dankzij het design is dit natuurlijk ook niet nodig en kun je eenvoudig de gehele dag jouw gegevens bijhouden.

De duur van de batterij

De batterij van dit sporthorloge moet volgens Garmin zo’n veertien uur meegaan wanneer je de GPS sensor hebt ingeschakeld. Wanneer je gebruik maakt van het UltraTrac GPS signaal kan dit worden verlengd tot wel vierentwintig uur.

Wanneer je het horloge gebruikt als onder andere activity tracker en smartwatch kun je ongeveer een week met de batterij van de Garmin Forerunner 735XT doen. De batterij gaat dus, in vergelijking met haar concurrenten, vrij lang mee.

Conclusie

De Garmin Forerunner 735XT is speciaal ontworpen voor sporters die triatlons doen. Wanneer je dus iemand bent die regelmatig hardloopt maar verder niet veel andere sporten doet is dit horloge waarschijnlijk niet de beste keuze. Aangezien het horloge ook vrij prijzig is kun je dan beter voor een wat minder uitgebreid sporthorloge gaan, zoals bijvoorbeeld de Garmin Forerunner 235.

Als je wel iemand bent die aan veel verschillende sporten doet is de Garmin Forerunner 735XT een hele goede optie om meer uit je trainingen te kunnen halen en jezelf te blijven uitdagen.

Bekijk ook: Wat is het beste GPS hardloophorloge?

Waar is de Garmin Forerunner 735XT te koop?

De Garmin Forerunner 735XT kun je gemakkelijk online bestellen via bijvoorbeeld bol.com en All4Running. Via bol.com kun je ook kiezen uit een hele hoop verschillende bandjes die je zelf aan het horloge kunt vastmaken.

Schrijf een review

Wat vind jij van dit sporthorloge? Laat een review achter en help zo anderen bij het maken van hun keuze.

Alternatieven

Garmin Vivoactive 5
9.6
74 reviews
Garmin Vivoactive 5 Vanaf: 255
9.5
14 reviews
Garmin Fenix 7 Pro Vanaf: 649
Fenix-7-sporthorloge-hoofdafbeelding
9.4
178 reviews
Garmin Fenix 7 Vanaf: 460
Garmin Enduro 2
9.4
Garmin Enduro 2 Vanaf: 949
Garmin Forerunner 245
9.3
110 reviews
Garmin Forerunner 245 Vanaf: 209
Garmin Epix 2 Review
9.3
38 reviews
Garmin Epix Vanaf: 560
Garmin Forerunner 255 gps horloge
9.3
64 reviews
Garmin Forerunner 255 Vanaf: 289
Garmin Forerunner 945 review
9.2
Garmin Forerunner 945 Vanaf: 419
Garmin Forerunner 955 gps horloge
9.2
Garmin Forerunner 955 Vanaf: 473

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 reacties

Rudi

Nadeel aan de garmin 735 xt is dat hij geen onderscheid maakt tussen een oproep en een melding waardoor je regelmatig oproepen mist, andere smartwatches doen dit wel deze blijven trillen bij een oproep, bij de garmin 735xt weet je niet of je een bericht/melding krijgt of een oproep.

Joeri

Gelopen routes kloppen niet! Tot aan het keerpunt redelijk, de terugweg compleet ernaast!
Is een afknapper.

Jan

Mooi en degelijk horloge. Bevat een mengeling van nuttige een onnodige functies. Bediening moet je even doorhebben maar dan goed te begrijpen. De GPS valt me erg tegen. Vindt vaak pas veel te laat een GPS signaal en de meting van track als afstand is daardoor onnauwkeurig en onvoorspelbaar. Had daar meer van verwacht.

Devos Ynsen

Na 2 jaar en 3 maand last van water in de behuizing. Valt net buiten de garantie en ze kunnen/willen bij Garmin hier niets meer aan doen. Als ik de forums lees zijn er heel wat met gelijkaardige klachten... Spijtig. Anders wel een top-toestel.