Garmin Vivoactive HR Review Sporthorloge Hardloopzone

Garmin Vivoactive HR Review

8.2
4.1 1

Voor- en nadelen

  • Makkelijk in gebruik
  • Goede hartslagmeting via de pols
  • Multisport functie, dus voor veel sporten te gebruiken
  • Lange batterijduur
  • Goed leesbaar ook in fel zonlicht
  • Wat aan de lompe kant, maar is dagelijks te dragen
  • Trappenteller werkt niet altijd goed (pas vanaf 3 meter)

Bestel bij de beste webshops:

Review

Waarom zou je voor een Garmin Vivoactive HR kiezen?

In dit artikel zullen we dieper ingaan op de Garmin Vivoactive HR. Na de eerder besproken Garmin Vivosmart HR+ gaan we van activity tracker over naar een sporthorloge met een stuk meer opties.

Let op: Dit is een verouderd model. We adviseren je om eens te kijken naar de Garmin Vivoactive 3.

Lees verder om meer te weten te komen over dit uitgebreide horloge van Garmin.

Wat is de Garmin Vivoactive HR?

Zoals we hierboven al hebben aangekaart valt de Garmin Vivoactive HR onder de smartwatches, tenminste dat is wat Garmin zelf op haar website laat weten. Wanneer we verder kijken naar de functies van dit horloge lijkt de Garmin Vivoactive HR eigenlijk een sporthorloge met wat extras die je normaal gesproken op een smartwatch kunt vinden. De Garmin Vivoactive HR heeft erg veel opties en functies. Hieronder bespreken we deze één voor één.

Hoe ziet de Garmin Vivoactive HR er uit?

Als eerste kijken we naar het uiterlijk van dit sporthorloge. De Garmin Vivoactive HR is vrij grof, maar heeft dankzij de grootte ook een groter scherm. Dit werkt overzichtelijk en duidelijk. Dit horloge lijkt eigenlijk het meest op de Fitbit Surge.

Later zullen wij de verschillen tussen deze twee horloges verder bespreken. Het bandje van de Garmin Vivoactive HR is elastisch en rekt dus mee. Dit is ideaal voor sporters die bijvoorbeeld aan krachttraining doen. Het sporthorloge is in principe alleen verkrijgbaar in het zwart. Wel zijn er verschillende soorten bandjes te koop, zoals bijvoorbeeld een metalen bandje, maar het verwisselen is niet iets wat je makkelijk doet. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Fitbit Flex 2 is het bij de Garmin Vivoactive HR geen kwestie van het horloge in een nieuw bandje klikken. Je dient echt de kleine schroefjes los te maken voor het vervangen van de band.

Het horloge zelf is gemaakt van plastic en voelt daardoor niet heel erg luxe aan. Het display van de Garmin Vivoactive HR is niet erg scherp. Garmin heeft hier bewust voor gekozen, zodat de batterij langer meegaat. Een nadeel hiervan is dat het scherm niet heel erg goed te lezen is in het donker. Wanneer je op de linker onderste knop drukt kun je het scherm wel laten verlichten. Hiermee kun je het beter aflezen. Bovendien beschikt de Garmin Vivoactive HR over een touchscreen die volgens gebruikers erg prettig en snel werkt. Het hoofdscherm van dit sporthorloge is ook nog eens aan te passen, zo is er altijd wel een scherm die bij jou past en die voor jou prettig is om af te lezen.

Voor wie is dit sporthorloge geschikt?

In principe is dit sporthorloge voor iedereen geschikt die graag meer wil halen uit zijn of haar trainingen. Voor zowel man als vrouw is dit een fijn horloge. Hierbij is het wel belangrijk om te weten dat je de Garmin Vivoactive HR niet zo snel zult aanschaffen vanwege haar uiterlijk. Het is een sporthorloge die een hele hoop functies biedt. Dus als je graag meerdere sporten beoefent en hier je gegevens over wilt analyseren en tegelijkertijd ook notificaties vanaf jouw smartphone of het horloge wilt ontvangen, dan is de Garmin Vivoactive HR een prima optie voor jou.

Wat kun je allemaal met dit horloge?

Waarschijnlijk zul je inmiddels wel benieuwd zijn wat de Garmin Vivoactive HR dan allemaal kan. Daarom gaan we hieronder op alle functies van dit sporthorloge in.

Ingebouwde hartslagmeter

Dit sporthorloge beschikt over een goede en nauwkeurige ingebouwde hartslagmeter. Dit is natuurlijk ideaal als je geen zin hebt om een losse borstband om te doen tijdens het trainen. Je kunt deze wel apart aansluiten, maar dit is niet nodig als je het niet wilt. De ingebouwde hartslagmeter werkt accuraat genoeg om je een goed beeld te geven van jouw hartslag tijdens het trainen.

Tijdens intervaltrainingen is het voor de Garmin Vivoactive HR wel lastig om de juiste hartslag bij te houden en werkt deze dan ook wat minder accuraat, maar hier hebben de meeste sporthorloges met een geïntegreerde hartslagmeter wel last van. Wanneer je vaak intervaltrainingen doet is het aan te raden om wel een losse borstband te gebruiken.

Dit horloge meet continu je hartslag. In principe gebeurd dit elke tien minuten. Wanneer de Garmin Vivoactive HR detecteert dat je in beweging bent, doordat je bijvoorbeeld een wandeling maakt meet hij je hartslag vaker. Helaas schakelt de hartslagmeter automatisch uit tijdens het zwemmen en kun je hem daarbij dus niet gebruiken.

Daarnaast laat de Garmin Vivoactive HR ook je rusthartslag zien. Zoals wij al vaker hebben aangekaart geeft je rusthartslag eigenlijk weer hoe goed je lichamelijk conditie is en hoe fit je bent. Wanneer je dit verbetert zal je rusthartslag lager worden en pompt je hart het bloed in feite efficiënter door het lichaam heen. Een lage rusthartslag betekent dus een goede lichamelijk conditie.

Geïntegreerde GPS sensor

De Garmin Vivoactive HR beschikt over een ingebouwde GPS sensor. Deze sensor werkt volgens gebruikers zeer accuraat en maakt snel verbinding. Zo kun je eenvoudig en goed in de gaten houden wat jouw snelheid is en de afstand die je hebt afgelegd. Bovendien kun je je gelopen route terug bekijken. Een nauwkeurige GPS sensor is erg handig wanneer je graag jezelf wilt uitdagen met bijvoorbeeld het hardlopen.

Verschillen soorten sporten beoefenen

Wanneer je op de onderste rechterknop van het horloge drukt krijg je automatisch de verschillende sporten te zien waaruit je kunt kiezen. De verschillende sporten zijn onder andere hardlopen, fietsen, zwemmen (de Garmin Vivoactive HR is tot wel vijftig meter waterdicht), wandelen, golf en snowboarden. Daarnaast zijn er nog een hele hoop andere sporten die je kunt aanklikken. Wanneer je voor één van deze sporten kiest zal de Garmin Vivoactive HR jouw gegevens van de desbetreffende training bijhouden.

Het leuke aan dit sporthorloge is dat het ook echt de specifieke gegevens van de verschillende sporten bijhoudt. Bij het zwemmen kun je bijvoorbeeld zien hoeveel slagen je hebt gemaakt, hoeveel slagen je gemiddeld per minuut hebt gemaakt en wat jouw SWOLF score is. De SWOLF score laat zien hoe efficiënt je hebt gezwommen. Het laat eigenlijk het aantal slagen en de tijd zien die je nodig hebt om één baan te kunnen zwemmen. Hoe lager deze score is hoe beter je dus hebt gezwommen.

Batterijduur van het horloge

De Garmin Vivoactive HR beschikt over een goede batterij. Garmin geeft zelf aan dat de accu zo’n acht dagen mee moet kunnen gaan. Dit is zonder het gebruik van het GPS signaal. Gebruikers geven aan dat de batterij erg goed is en lang meegaat. Bij verschillende trainingen mét het GPS signaal aan kan het sporthorloge ongeveer vijf dagen meegaan. Dit is best indrukwekkend wanneer je kijkt naar de concurrenten. Een nadeel kan zijn dat je de Garmin Vivoactive HR met een speciaal kabeltje op moet laden. Deze moet precies goed om het horloge heen zitten en er wordt dus geen gebruik gemaakt van een micro usb-kabel. Desondanks hebben gebruikers hier weinig negatiefs over te zeggen.

Bewegingsmelder

Op het hoofdscherm van de Garmin Vivoactive HR is er een bewegingsbalk te zien. Deze balk loopt langzaam vol wanneer je niet beweegt. Wanneer het horloge een uur lang geen beweging heeft gedetecteerd zal er een trilling als melding voelbaar zijn. Zo weet je dat je weer in beweging moet komen en niet te lang stil moet zitten. Dit is erg handig wanneer je bijvoorbeeld vaak achter de computer zit voor werk of school.

Het meten van jouw activiteiten

Dit sporthorloge meet, net als vele anderen, ook jouw dagelijkse activiteiten, zoals het aantal stappen dat je hebt gelopen, hoelang je hebt geslapen, het aantal calorieën dat je hebt verbrand en hoelang je actief bent geweest. Ook meet de Garmin Vivoactive HR hoeveel traptreden je hebt beklommen. Gebruikers van dit sporthorloge geven wel aan dat deze gegevens over het aantal treden niet altijd even nauwkeurig zijn.

De andere gegevens die worden gemeten zijn wel vrij accuraat. Op het scherm van dit sporthorloge kun je ook een grafiek bekijken met een overzicht van het aantal stappen dat je hebt gelopen in de afgelopen week. Wanneer je het scherm naar boven veegt krijg je de gemeten activiteiten meteen te zien.

Een scherm verder toont het aantal stappen, de afstand die je hebt afgelegd en de traptreden die je hebt beklommen in een grafiek. Hierdoor kun je goed zien op hoeveel stappen je van jouw dagelijkse doel je zit.

Als je nog een keer omhoog veegt krijg je het aantal intensieve minuten van de afgelopen week te zien. Door nog één keer op het scherm te vegen kun je je laatste bijgehouden training bekijken. Je kunt deze gegevens ook nog meer in detail bekijken als je hierop klikt. De Garmin Vivoactive HR biedt dus een hele hoop mogelijkheden met betrekking tot het bijhouden en bekijken van jouw gegevens.

Weerbericht bekijken

Op de Garmin Vivoactive HR kun je ook het weerbericht zien. Dit is erg handig wanneer je vaak buiten traint en geen zin hebt om in de regen te gaan hardlopen.

Notificaties vanaf je smartphone

Dit sporthorloge laat ook de meldingen van jouw smartphone zien. Zo kun je onder andere zien wie je heeft gebeld, kun je volledige berichten bekijken (in tegenstelling tot sommige sporthorloges waarbij je maar een deel van het bericht kunt lezen) en kun je gebruik maken van social media apps zoals Facebook, Twitter en WhatsApp.

Bovendien kun je de muziekspeler op je smartphone bedienen met behulp van de Garmin Vivoactive HR. Wanneer je dus liever niet te vaak je telefoon erbij wilt pakken levert dit sporthorloge genoeg informatie om hem in je tas te laten zitten. De Garmin Vivoactive HR werkt goed met iOS, Windows telefoons en uiteraard Android. Deze functie is eenvoudig en gebruikers zijn hier zeer enthousiast over.

Verbinden met de Garmin Connect App

De Garmin Vivoactive HR kun je gemakkelijk verbinden met de Garmin Connect App. De App is wellicht in eerste instantie niet heel erg overzichtelijk, zoals bijvoorbeeld de App van Fitbit, maar qua gegevens is het zeer uitgebreid en compleet. Wanneer je eenmaal je weg weet te vinden in de App kun je een hele hoop gegevens bekijken en analyseren. Als je op zoek bent naar meer overzicht kun je ook ook de App via de website van Garmin gebruiken. Via deze tool kun je bijvoorbeeld ook je eigen work-outs samenstellen en verschillende routes uitzoeken. Met behulp van deze App kun je je lichamelijke conditie op een leuke en makkelijke manier verbeteren en jezelf steeds een beetje meer uitdagen. Tevens kun je bijvoorbeeld je calorie inname bijhouden, zodat je de verbranding en inname naast elkaar kunt leggen.

Verschil tussen de Garmin Vivoactive HR en de Fitbit Surge

Qua prijs verschillen de Garmin Vivoactive HR en de Fitbit Surge eigenlijk niet heel erg veel. Natuurlijk kan dit wel verschillen tijdens een aanbieding. Voor de juiste en actuele prijs bekijk de verschillende webshops op onze site voor de beste prijs.

Tevens lijken deze horloges qua uiterlijk veel op elkaar. Waarom zou je dan voor het ene of het andere horloge kiezen? De Fitbit Surge voelt wellicht wat luxer aan dan de Garmin Vivoactive HR, maar tijdens het gebruik in combinatie met krachttraining is de Garmin Vivoactive HR een stuk comfortabeler en zit de Surge wat meer in de weg. Bovendien heeft het sporthorloge van Garmin een kleurenscherm in tegenstelling tot de display van de Fitbit Surge. Dit scherm is helaas wel minder helder dan die van het sporthorloge van Fitbit.

De Garmin Vivoactive HR meet meer gegevens en biedt de mogelijkheid om ook meer te analyseren dan de Fitbit Surge. Zo kun je op het scherm van de Garmin Vivoactive HR je huidige hartslag zien, maar daarnaast ook je rusthartslag en een grafiek van jouw hartslag van de afgelopen vier uur. Bovendien biedt het horloge van Garmin meer opties om sportprofielen helemaal in te stellen, maar dit moet wel handmatig gebeuren. De Fitbit Surge meet dan wel minder gegevens, maar is wel wat eenvoudiger in gebruik. Helaas is de Fitbit Surge niet waterdicht en kun je met dit sporthorloge dus niet zwemmen. Ook kun je bij de Garmin Vivoactive HR een losse borstband aansluiten, terwijl de Surge niet over deze optie beschikt. Al met al is de Garmin Vivoactive HR dus meer geschikt voor serieuze sporters die hun gegevens uitgebreid willen analyseren en de Surge meer geschikt voor sporters die geïnteresseerd zijn in hun gegevens zonder daar al te veel in te hoeven duiken om het te kunnen begrijpen.

Conclusie

Dit sporthorloge van Garmin is ontzettend uitgebreid en prettig in gebruik. Het uiterlijk is wellicht niet voor iedereen even aantrekkelijk, maar het maakt het daarentegen geen slechter horloge. De batterij gaat lang mee en voor een hele hoop verschillende sporten kun je een uitgebreide gegevens meten en analyseren. Als je op zoek bent naar alleen een activity tracker en je het uiterlijk van het horloge erg belangrijk vind is dit sporthorloge niet de beste keuze voor jou. Maar wanneer je graag sport en misschien ook juist aan verschillende sporten doet is de Garmin Vivoactive HR een goed hulpmiddel om je trainingen beter te maken en je lichamelijke conditie te verbeteren. Ook als je graag een horloge wilt om je te helpen bij het sporten en je het belangrijk vind om de meldingen van je smartphone op je horloge te kunnen bekijken is de Garmin Vivosmart HR een goede keuze.

Waar is de Garmin Vivoactive HR te koop?

Dit model is niet meer te koop. Bekijk het alternatief de Vivoactive 4.

Schrijf een review

Wat vind jij van dit sporthorloge? Laat een review achter en help zo anderen bij het maken van hun keuze.

Video - look and feel

sporthorloge review

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

8 reviews

Niets is wat het lijkt
5 5

Ik vraag me na het lezen van deze 'review' in hoeverre het ook daadwerkelijk getest is. Het lijkt een opsomming van functies, hier en daar verwijzend naar ervaringen van andere gebruikers.

Het bandje is elastisch? Ik heb het bijna een jaar om mijn pols gehad, maar daar heb ik helemaal niets van gemerkt! Het lijkt me gewoon een kunststoffen bandje. Het bandje ging wel stuk overigens.

Traptredes? Nee, die wordt niet gemeten. Het aantal etages wel. Althans op papier.

Nauwkeurig ingebouwde hartslagmeter? Leuk dat het inbouwen nauwkeurig is gedaan, maar dat maakt de hartslagmeter nog niet nauwkeurig! Om een voorbeeld te geven van IRL-ervaring: op een woon-werkritje op de fiets was de hartslag 130 toen ik thuis van de fiets afstapte. Voor mij als geoefend fietser schrok ik daar van, want dat is aan de hoge kant. Ouderwets tellen leerde dat de hartslag amper 100 was. Het klokje bleef ondertussen 135 aangeven. Ook tijdens het schaatsen bakt de VA HR er helemaal niets van. Ik had een aantal rondes volle bak gereden en uit ervaring weet ik dat ik dan tegen toch zeker tegen de 180 zit. Volgens de VA HR echter zat ik op 142. Als een hartslagmeter er ruim 30 slagen naast zit, is mijn conclusie dat dit het horloge als hartslagmeter volstrekt onbruikbaar maakt..

Het scherm ziet er op de foto's mooi uit, maar in werkelijkheid valt dat vies tegen. Bovendien vlekt het behoorlijk snel en is het in de praktijk moeilijk schoon te houden.

Slaapregistratie was ook een functionaliteit waar ik naar op zoek was. De VA HR zou dit ook moeten kunnen. Helaas bakt het Garmin algoritme hier weinig van.

Het automatisch herkennen van beweging, sporten etc. is op papier ook een hele mooie functie. Maar ook hier laat de Garmin VivoActive HR vaak steken vallen.

Mijn conclusie is dus het op papier een heel mooi klokje is, maar dat door de slechte werking op bijna alle gebieden dit horloge een enorme teleurstelling is.

P.S. het zou fijn zijn als jullie bij een review vertellen wanneer die is geschreven en met welke firmwareversie er is getest. Dit kan helpen om een review op waarde te schatten.

nog geen maand
1 5

Ik heb dit toestel gekocht en het heeft nog geen maand gefunctioneerd. Ik kan hem niet meer opladen. Wanneer ik het verbindt met mijn pc doet ie gewoon niets meer......

Beoordeling
1 5

Het moge duidelijk zijn dat de rating van mijn review niet correspondeert met de inhoud. Aangezien ik geen mogelijkheid heb om de review aan te passen, hierbij de feitelijke rating. Inderdaad, maar één ster dus.

Functionele smartwatch met fitheidsmetingen
4 5

Werkt prima, is gemakkelijk, lange accuduur (tot meer dan een week) als je de GPS niet gebruikt (dus geen activiteiten laat registreren). Als je dat wel regelmatig doet, nog steeds een paar dagen accuduur.
Voordelen:
+ functioneel
+ veel mogelijkheden
+ accuduur
+ koppeling met iPhone (berichten enz)
+ Garmin app
+ wijzerplaten

- helderheid scherm
- tellen van de trappen (telt pas vanaf 3,5 meter een trap, meestal halen ze dat niet in NL)
- bandje (geleider van eind is kwetsbaar)

Leuk horloge
4 5

Ik heb hem nu een jaar in gebruik en registreert mijn hardloop en fietsroutes goed. $ ipv 5 sterren. Ik kan geen intervaltrainingen uploaden.
Het is overigens agemeen bekend dat een borsthartslagmeter veel beter functioneerd dan één die in het horloge zelf verwerkt is.

5 5

Even een reactie n.a.v. aanschaf Vivoactive HR. Buiten de reeds vermelde tekortkomomingen van dit horloge heb ik ook een probleem met de hoogtemeters welke geregistreerd worden. Ik fiets geregeld aangeleverde tracks. Na het fietsen zit er altijd een ruim verschil tussen de hoogtemeters van mijn aangeleverde track, mijn GPS (GPSmap 62st, niet de minste) en de hoogtemeters van het horloge en met name veel minder als de overige toestellen. Bij navraag bij Garmin werd mij verteld dat dat komt omdat het horloge geen kaart heeft en de overige toestellen wel. Als ik dat vooraf geweten had zou ik hem dus nooit gekocht hebben.

5 5

Mijn ervaring
Heb een vervangende Garmin Vivoactive HR gekocht, oude was kapot.
Deze nieuwe Garmin heeft bij inspanning een hartslagmeting afwijking van 35% (werkelijk 140 horloge 190)
Gereclameerd bij Garmin, reactie: ‘Hier moet u mee leven’
Conclusie ZEER SLECHT

Beste Jan Willem,

Wat vervelend om te horen! We raden je aan om een hartslag meter aan te schaffen, deze zijn over het algemeen stukken nauwkeuriger!

Gr,

Martijn