TomTom Runner 3 Cardio + Music Review Sporthorloge Hardloopzone

TomTom Runner 3 Cardio + Music Review

  • Zeer makkelijk in gebruik, ook als je wat minder handig bent
  • Multi sport optie - Houd al je sporten & beweging bij
  • Routeverkenning - Vind je weg terug naar het beginpunt
  • Race tegen je vorige prestaties met de Racemodus
  • Ook indoor te gebruiken, bijvoorbeeld op een loopband
  • Gepersonaliseerde workouts mogelijk (sinds 29 september 2017)
  • Bandje moet strak om de pols om goed de hartslag te meten
  • Oplaadkabel is lastig los te koppelen
  • Handleiding ontbreekt (dient online te worden gedownload)
  • Batterij is vrij snel leeg
onze partners

Video - look and feel

Review

Zoals we al eerder hebben aangekaart zijn er tegenwoordig een hele hoop verschillende sporthorloges verkrijgbaar. Deze handige gadgets bieden inzicht in de trainingen die je hebt gedaan en hoe je deze hebt volbracht. Eerder bespraken we al het Polar M400 sporthorloge en de Garmin Forerunner 235. In dit artikel zullen we verder ingaan op een ander horloge, namelijk de TomTom Runner.

Let op: Dit sporthorloge is redelijk verouderd, we adviseren je om de beste sporthorloge modellen van dit moment te bekijken.

TomTom Runner app

Wat is de TomTom Runner?

Het merk TomTom kennen we natuurlijk bijna allemaal wel vanwege hun navigatiesystemen. TomTom is namelijk ook één van de wereldwijde marktleiders op het gebied van producten met betrekking tot navigatie. Tegenwoordig verkoopt het bedrijf ook heel veel sportartikelen, waaronder sporthorloges. TomTom heeft speciaal voor hardlopers horloges ontwikkelt. Dit zijn dus geen algemene sporthorloges, maar horloges die echt specifiek voor hardlopers zijn gemaakt.

Tomtom Runner 3

 

Voor wie?

Dit sporthorloge is voor elke hardloper geschikt, maar is misschien het meest gebruiksvriendelijk voor de beginnende en gevorderde hardloper in plaats van de vergevorderde of professionele hardloper. Dit is natuurlijk afhankelijk van jouw wensen omtrent een sporthorloge.
Zoals de meeste sporthorloges is het design redelijk grof, maar het horloge is wel erg licht. Het weegt maar vijftig gram en zit dus comfortabel om de pols. Het bandje kun je gemakkelijk wisselen en zo kun je het horloge dus helemaal naar jouw smaak aanpassen. Dit maakt het horloge ook geschikt voor zowel man als vrouw. Wat ook erg handig is, is dat je het horloge zowel buiten als binnen kunt gebruiken. Hieronder zullen we dieper ingaan op alle functies en het horloge in gebruik, maar eerst leggen we uit welke varianten er allemaal verkrijgbaar zijn.

Verschillende types

TomTom heeft een breed aanbod aan sporthorloges. Inmiddels zijn er ook al meerdere versies van het speciale hardloophorloge op de markt gebracht. Het nieuwste horloge is de TomTom Runner 3. Daarnaast is er dus ook de TomTom Runner 2 en de eerst uitgebrachte TomTom Runner. Naast deze verschillen kun je ook nog kiezen voor de TomTom Runner Cardio, de TomTom Runner 2 of 3 Music, de TomTom Runner 2 of 3 Cardio of de TomTom Runner 2 of 3 Cardio + Music (ook wel TomTom Spark genoemd).

Hartslagmeter

De gewone TomTom Runner heeft geen ingebouwde hartslagmeter. Hierbij heb je dus een losse borstband nodig wanneer je toch je hartslag bij wilt houden. De Cardio variant heeft wel een ingebouwde hartslagmeter. Deze ingebouwde hartslagmeter kun je ook zo instellen dat het horloge een seintje geeft tijdens je training wanneer jouw hartslag hoger of lager is dan de ingestelde hartslagzone. Dit is natuurlijk ideaal wanneer je in een bepaalde hartslagzone wilt blijven.

Geïntegreerde muziekspeler

Zoals de naam waarschijnlijk wel doet vermoeden zijn de TomTom Runner 2 en 3 Music uitgerust met een ingebouwde muziekspeler. Het horloge biedt 3GB aan geheugen waarop je jouw favoriete muziek op kunt slaan. Door het gebruik van Bluetooth oordopjes kun je zonder draden naar jouw favoriete liedjes luisteren. Zo kun je je tijdens jouw work-out vrijuit bewegen en laten opzwepen door de muziek.

Slaapritme bijhouden

Niet alle TomTom Runner horloges beschikken over een slaapmonitor. De eerste TomTom Runner (Cardio) en de TomTom Runner 2 Music hebben deze functie niet. De overige horloges bieden deze functie wel. Hiermee kun je meer inzicht krijgen in jouw slaappatroon en hoe (on)rustig jouw nacht is geweest.

Vanwege de vele verschillen hebben wij bovenstaande informatie in een tabel verwerkt. Zo kun je op overzichtelijke wijze zien welke verschillende hardloophorloges TomTom verkoopt en wat de belangrijkste verschillen zijn.

Runner  Runner Cardio Runner 2 Runner 2 Cardio Runner 2 Music Runner 2 Cardio + Music Runner 3 Runner 3 Cardio Runner 3 Music Runner 3 Cardio + Music
Ingebouwde hartslagmeter

X

X

X

X

X

Muziekspeler

X

X

X

X

Slaapmonitor

X

X

X

X

X

X

X

 

De verbeteringen

Het hardloophorloge van TomTom is natuurlijk met elke versie iets vernieuwd. Het belangrijkste verschil tussen de 2 en 3 is dat je bij de TomTom Runner 3 van te voren een route kunt instellen. Tevens houdt het horloge bij welke route je hebt gelopen, zodat je de weg weer makkelijk terug kunt vinden. Uiteraard is de software verbetert, loopt de TomTom Runner 3 met de bijbehorende app soepeler dan zijn voorgangers en gaat de batterij wat langer mee. De eerste TomTom Runner is daarentegen natuurlijk wel wat gunstiger geprijsd dan de nieuwere versies.

Functies

Om het voor jullie zo overzichtelijk mogelijk te maken focussen we ons in de rest van de tekst op de nieuwste TomTom Runner. Lees verder om meer te weten te komen over alle functies die de TomTom Runner 3 biedt.

Hartslagmeter

Tomtom Hartslagmeter

Zoals al eerder beschreven heeft alleen de Cardio variant van dit sporthorloge een ingebouwde hartslagmeter. Voor de andere type horloges is een losse borstband nodig. Deze is makkelijk te verbinden via Bluetooth en over het algemeen werkt de borstband ook net wat nauwkeuriger dan een geïntegreerde hartslagmeter. Het is dus goed om eerst voor jezelf te bepalen wat je belangrijk vind, voordat je een hardloophorloge aanschaft. Ga je voor comfort of voor nauwkeurigheid?

GPS sensor

De TomTom Runner 3 heeft een ingebouwde GPS sensor. Hiermee kan het horloge onder andere eenvoudig en precies zien welke route je hebt gelopen, wat je snelheid is en de afstand die je tot nu toe hebt gelopen. De GPS sensor maakt snel verbinding waardoor je niet lang hoeft te wachten voordat je met je training begint.

Waterdicht

Dit sporthorloge is tot veertig meter waterdicht. Je kunt hem dus in principe altijd om houden. De TomTom Runner 3 is daarom prima te gebruiken tijdens bijvoorbeeld het zwemmen. Zie ‘Multi Sport functie’ voor meer informatie.

Lange gebruiksduur

De batterij van de TomTom Runner 3 gaat lang mee. Volgens TomTom kan het horloge het zo’n elf uur uithouden wanneer de GPS verbinding aanstaat. Wanneer je het horloge alleen voor activity tracking gebruikt kan de TomTom Runner 3 tot wel drie weken meegaan. Uiteraard heeft het afspelen van muziek via de TomTom Runner 3 Music ook effect op de batterij en zal deze dus sneller leeg gaan.

Eenvoudige menu navigatie

De TomTom Runner 3 heeft eigenlijk maar één knop waarmee je door het menu navigeert. Het is een overzichtelijk en duidelijk menu en na een aantal keren gebruik zul je je weg wel hebben gevonden. Sommige gebruikers vinden het nadelig dat er weinig kan worden gepersonaliseerd aan het horloge, maar dit is natuurlijk afhankelijk van jouw smaak en wensen.

Het gebruik

Geen functie voor notificaties

In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Garmin Forerunner 235 beschikt het hardloophorloge van TomTom niet over een notificatie functie. Je kunt dus niet op het horloge zien of je eventueel gemiste oproepen of ontvangen berichten hebt. Dit maakt het echt een sporthorloge en minder bruikbaar als “everyday” horloge.

Routeverkenning

Tomtom route

Zoals je hierboven in de verbeteringen hebt kunnen lezen is de TomTom Runner 3 ook te gebruiken als je de weg naar huis even niet meer weet. Het horloge houdt namelijk bij welke route je hebt gelopen. Met deze handige en leuke functie kun je spontaan een stukje gaan hardlopen, zonder dat je eerst een route uitgestippeld hoeft te hebben. Tevens kun je van tevoren een route uploaden, zodat de TomTom Runner 3 je tijdens het lopen laat zien waar je naar toe moet om jouw gekozen route te lopen.

Multi sport functie

De TomTom Runner 3 is in principe gemaakt voor hardlopers, maar biedt je ook allerlei andere mogelijkheden op sportgebied. Zo kun je het horloge bijvoorbeeld ook gebruiken tijdens het fietsen, het zwemmen en het trainen in de sportschool. Het leuke is dat het sporthorloge ook tijdens andere sporten nog steeds je gegevens bijhoudt. Wanneer je in het zwembad ligt houdt het horloge bijvoorbeeld niet alleen je snelheid en tijd bij, maar ook hoeveel banen je hebt gezwommen, je slagfrequentie, afstand en aantal calorieën die je hebt verbrandt.

Interval trainingen

Met de TomTom Runner 3 kun je eenvoudig interval trainingen doen. Deze kun je van te voren op het horloge instellen en tijdens jouw work-out geeft het horloge dan tril- en geluidsignalen. Deze signalen kunnen wellicht niet voor iedereen duidelijk genoeg zijn, maar bij het gebruik van Bluetooth oordopjes kun je ook een zogeheten “voice coach” instellen die je tijdens jouw training begeleidt.

TomTom Sports app

TomTom Runner app

Zoals vele andere sporthorloges biedt TomTom ook een speciale app voor het bekijken en analyseren van jouw trainingsgegevens. Deze app is zowel voor Android als voor iOS smartphones beschikbaar. De app is prima, maar niet extreem uitgebreid. Wanneer je het horloge met je computer verbindt kun je meer gegevens bekijken. Sommige gebruikers geven daarom de voorkeur aan hun computer in plaats van het gebruik van de TomTom Sports App op hun smartphone. Voor de professionele hardlopers die graag hun gegevens uitgebreid analyseren biedt TomTom niet heel erg veel mogelijkheden. Zo is bijvoorbeeld Garmin Connect App (van de concurrent Garmin) een stuk uitgebreider en minder beperkt.

Lees hier ook welke andere apps beschikbaar zijn.

Activity tracking

Het horloge van TomTom kun je dagelijks gebruiken voor het bijhouden van het aantal stappen dat je hebt gelopen, het aantal calorieën die je hebt verbruikt en de afstand die je in het totaal hebt gelopen. Hiermee krijg je meer inzicht in jouw dagelijkse beweging en je kunt dit eventueel als motivatie gebruiken om vaker in beweging te komen. Ook is het mogelijk om een (stappen)doel in te stellen.

Slaapritme

De TomTom Runner 3 heeft een ingebouwde slaapmonitor. Het horloge meet hiermee je slaapcyclus. Deze functie is echter niet heel accuraat, omdat het horloge alleen kijkt naar de bewegingen die je maakt. Wanneer je stopt met bewegen gaat de TomTom Runner er vanuit dat je slaapt. Als je deze optie belangrijk vind is dit sporthorloge misschien niet de beste keuze voor jou. Voor andere gebruikers kan dit een leuke extra optie zijn.

Voor- en nadelen van de Tomtom Runner

Vanwege de grote hoeveelheid informatie we hierboven hebben beschreven kan je misschien door de bomen het bos niet meer zien. Daarom kun je hier nog even de belangrijkste voor- en nadelen op een rijtje nalezen.

Aanschaf

Voor de meest uitgebreide versie van de TomTom Runner 3 kies je natuurlijk voor de TomTom Runner 3 Cardio + Music. Dan kun je niet alleen gebruik maken van de geïntegreerde hartslagmeter, je kunt het horloge ook als muziekspeler gebruiken.

Tip: Het is slim om verschillende webshops zoals Amazon & Bol.com op prijs te vergelijken. Dit kan je makkelijk tientallen euro’s besparen!

Wanneer je niet al te veel eisen hebt en een goedkoop, goed hardloophorloge wilt aanschaffen kun je ook voor de oude versie van de TomTom Runner gaan.

Alternatieven

Garmin Vivoactive 5
9.6
68 reviews
Garmin Vivoactive 5 Vanaf: 232
9.5
14 reviews
Garmin Fenix 7 Pro Vanaf: 679
Fenix-7-sporthorloge-hoofdafbeelding
9.4
176 reviews
Garmin Fenix 7 Vanaf: 440
Garmin Enduro 2
9.4
Garmin Enduro 2 Vanaf: 949
Garmin Forerunner 245
9.3
110 reviews
Garmin Forerunner 245 Vanaf: 193
Garmin Epix 2 Review
9.3
37 reviews
Garmin Epix Vanaf: 544
Garmin Forerunner 255 gps horloge
9.3
62 reviews
Garmin Forerunner 255 Vanaf: 254
Garmin Forerunner 945 review
9.2
Garmin Forerunner 945 Vanaf: 419
Garmin Forerunner 955 gps horloge
9.2
Garmin Forerunner 955 Vanaf: 473

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties

René

Ik blijf problemen houden met het koppelen van het horloge met mijn telefoon. Hij ziet m we via bluetoothl maar koppelt niet. Al vanalies geprobeerd, van reset tot app verwijderen en alles installeren op andere telefoon. Wat kan ik nog meer doen, zo irritant dat ik mijn gegevens niet af kan lezen.

Wanda Hulsebos

Ik heb bewust voor de TomTom gekozen omdat ik tijdens het sporten niet bereikbaar wil zijn voor afleidende piepjes en telefoontjes. Daar heb ik een telefoon en laptop voor. Ik vind de TomTom super!!! De ontvangst met de headset is heel goed en blijft tijdens het sporten heel goed zitten en irriteert niet. De menu's zijn makkelijk en veelzijdig. De rapportages in de app op de telefoon en laptop zijn uitgebreid en goed te lezen. Kortom; ik ben superblij met deze vrouw- en sportvriendelijke sporthorloge!