De 25 beste sporthorloges

Je bent dus op zoek naar een nieuw sporthorloge? Je ontdekt hier de beste sporthorloges en zo vind je snel een model dat goed bij jou past. Je hebt sporthorloges in alle soorten en maten en ze kunnen lang niet allemaal hetzelfde.

Sommigen hebben genoeg aan een stappenteller, anderen willen een horloge die volgeladen is met features om hun activiteiten tot in detail bij te kunnen houden.

Het goede nieuws is dat er voor iedereen wel een geschikt sporthorloge te vinden is. Dit zijn de beste sporthorloges van dit moment, zo vind je het beste sporthorloge voor jou in no-time.

Dit zijn de top 25 beste sporthorloges van november 2021

Garmin Vivoactive 4
1. Garmin Vivoactive 4/4S
Garmin Forerunner 245
2. Garmin Forerunner 245
Garmin Forerunner 945
3. Garmin Forerunner 945
Garmin Fenix 6
4. Garmin Fenix 6
Garmin Forerunner 745
5. Garmin Forerunner 745
Garmin Venu Sq
6. Garmin Venu SQ
Polar Ignite 2 sporthorloge
7. Polar Ignite 2
8. Garmin Forerunner 55 Review
9. Polar M430
Garmin Forerunner 45 sporthorloge
10. Garmin Forerunner 45 Budget
Polar Vantage M2
11. Polar Vantage M2
Garmin instinct sporthorloge
12. Garmin Instinct
Garmin Venu thumb
13. Garmin Venu
polar-vantage-v2 
14. Polar Vantage V2
Garmin Forerunner 935
15. Garmin Forerunner 935
Suunto 9
16. Suunto 9 2019
Sporthorloge Polar Grit x
17. Polar Grit X
Polar Vantage M sport
18. Polar Vantage M
Garmin Forerunner 35
19. Garmin Forerunner 35
Huawei Watch GT Zwart
20. Huawei Watch GT

Bekijk de top 10 beste sporthorloges van dit moment

Beste sporthorloges per sport en prijscategorie

Sporthorloges zijn veelzijdig maar ze zijn meestal niet voor iedere sport geschikt. Daarbij heeft niet iedereen hetzelfde budget (over) voor een sporthorloge of activity tracker. Dat betekent dat er meteen al wat opties afvallen of juist heel interessant worden.

Voor welke sport wil jij een sporthorloge gebruiken? Hardlopen, fietsen, zwemmen… snowboarden misschien? Of heb je juist een multisporthorloge nodig? En hoeveel geld wil je er maximaal aan uitgeven?

Voor iedereen is er een mooie optie beschikbaar. Om je te helpen hebben we hieronder de top 10 modellen per sport en prijscategorie geselecteerd.

Beste sporthorloge voor hardlopen

Of je nu één of twee keer in de week loopt om je conditie op pijl te houden, razendsnelle 5K’s wilt lopen of gaat trainen voor een marathon, er is een geschikt sporthorloge voor jou, in elke prijsklasse.

De ’45’-serie van Garmin – de ’45’. ’245’, ‘645’ en ‘945’ – is zonder meer een fijne upgrade ten opzichte van de ’35’-serie. De grootste stap vooruit maakte de Forerunner 45, maar ook de 245 is een waardevolle verbetering.

Beste budget: Garmin Forerunner 45Hardlopen icon

Garrmin Forerunner 45 Review

De Garmin Forerunner 45: meer heeft de beginnende tot gevorderde hardloper eigenlijk niet nodig. De Forerunner 45 is de opvolger van de Forerunner 35, een redelijk betaalbaar sporthorloge dat met de ’45’ enkele belangrijke verbeteringen hebben gekregen, die hem zo ongeveer onweerstaanbaar maken.

De Forerunner 45 ziet er met zijn ronde kast – in plaats van de vierkante kast van de ’35’ – toegankelijker én sportiever uit, en hij heeft, net als alle andere serieuze sporthorloges, vijf fysieke knoppen, wat de bediening heel intuïtief maakt. Daarnaast heeft hij een kleurenscherm en is hij verkrijgbaar in twee formaten: 42 inch en 39 inch (met wel een even groot display).

Dit is allemaal erg fijn, maar het mooiste zijn de inhoudelijke toevoegingen. Zo heeft hij naast een geïntegreerde hartslagmeter ook alle navigatiestandaarden aan boord. Dus ‘gewoon’ GPS, maar ook het Europese Galileo en Russische Glonass. Hierbij kun je verschillende combinaties van satellieten uitproberen, zodat je altijd de meest nauwkeurige meting krijgt.

De beste toevoeging is waarschijnlijk de compatibiliteit met gestructureerde workouts. Je kunt dus allerhande trainingsprogramma’s personaliseren en downloaden naar je horloge.

Dit betekent ook dat je er de programma’s van Garmin Coach kan uitvoeren. Dit zijn trainingsprogramma voor 5K, 10K en een halve marathon, die zich aanpassen aan jouw niveau en tempo en waarbij je kunt kiezen tussen drie verschillende coaches die je tijdens je training helpen met video’s en informatie.

Tel daar dingen bij op als de incidentdetectie (als je ernstig valt wordt er automatisch iemand gealarmeerd), smart notificaties (en antwoorden), de body battery-functie, VO2-max-metingen, en slaaptracking, en het is absoluut geen ramp dat er geen 1001 sportprofielen aanwezig zijn. Voor beginnende hardlopers is de Garmin Forerunner 45 gewoon een ideaal horloge.

Bekijk uitgebreide review

Beste prijs/kwaliteit: Garmin Forerunner 245

Garmin Forerunner 245

Net als bij de ’45’ is het bij de Forerunner 245 nu mogelijk om gestructureerde workouts op je horloge te downloaden. Dus kan iedere hardloper het trainingsprogramma zoeken dat bij hem past en dit op zijn horloge zetten. Ook Garmin Coach behoort nu tot de mogelijkheden. Je kunt hierbij kiezen uit drie coaches die je helpen met jouw doelstellingen op een specifieke afstand.

Maar er is meer. Zo beschikt de ‘245’ over een pulsoximeter om het zuurstofgehalte in je bloed te kunnen zien. Er is een body battery-functie die je energie gedurende de dag toont. Het scherm is beter af te lezen door de hogere resolutie. Er is niet alleen GPS beschikbaar om je activiteiten te tracken, maar ook de Europese en Russische standaarden Galileo en Glonass.

Vervolgens bevat de 245 ook incidentdetectie, wat inhoudt dat het horloge de juiste personen op de hoogte brengt als je ernstig ten val komt. Je moet dan wel je telefoon bij je hebben.

Een erg prettige toevoeging is de broodkruimelnavigatie-mogelijkheid. Dat betekent dat je elke willekeurige route kunt lopen, zonder dat je bang hoeft te zijn om te verdwalen. Je horloge kan namelijk altijd weer de weg terug vinden.

De Forerunner 245 kan ook gekoppeld worden aan verschillende externe apparaten, zoals hartslagbanden en zogenaamde running pods.

Last but not least is er de optie om voor de iets duurdere Forerunner 245 Music te gaan, die, je raadt het al, opslagcapaciteit heeft voor al je favoriete tracks.

De Garmin Forerunner 245 biedt, kortom, alles wat een serieuze hardloper nodig heeft.

Bekijk de uitgebreide review

De Alleskunner: Garmin Forerunner 945

Garmin Forerunner 945 review

De ‘945’ is de top van de Garmin Forerunner-reeks en op dit horloge vinden hardlopers vrijwel iedere functie die ze zich maar kunnen wensen. Daarnaast hebben ook beoefenaars van andere sporten veel aan de 945. Het horloge bevat vele sportprofielen – bijvoorbeeld voor zwemmen, yoga, triatlons en roeien –  en een multisportmodus, waarmee het makkelijk switchen is.

De Climb Pro-functie analyseert elk hoogteverschil in je runs tot in de kleinste details, met de Training Load Focus wordt je training load opgedeeld in verschillende onderdelen, en de hoogte- en temperatuuracclimatisatie neemt hoogte- en temperatuurmetingen mee in de scores. Wat bijvoorbeeld handig is voor de nauwkeurigheid van je VO2-max-meting.

Net zoals de ‘245’ heeft de Forerunner 945 broodrkuimelnavigatie waarmee het beginpunt makkelijk teruggevonden kan worden. Maar nieuw is dat er nu ook voorgeïnstalleerd kaarten op het horloge zitten. De kaarten zijn volledig in kleur en stellen je in staat om direct wanneer je dit wilt routes te maken.

Ook net als de 45 en 245, heeft de 945 niet alleen GPS, maar ook Glonass en Galileo om de metingen van activiteiten nog nauwkeuriger te maken. Daarnaast zijn de hartslagmetingen van de 945 uitmuntend.

Natuurlijk is ook – net als in de andere ’45’s’ in de nieuwe Forerunner-serie – incidentdetectie aanwezig, waarmee er een noodnummer gebeld wordt als je ernstig valt. Een mogelijke lifesaver.

Tenslotte is het prettig – hoewel te verwachten op dit prijspunt – dat ingebouwde opslag voor muziek standaard is op de Forerunner 945. Zodat je altijd van muziek kunt genieten, zonder je telefoon bij je te hoeven hebben.

De Garmin Forerunner 945 is, kortom, een zeer compleet sporthorloge, voor zowel hardlopers als multisporters.

Bekijk de uitgebreide review

Allround sporthorloge: Garmin Vivoactive 4

Garmin Vivoactive 4

De Vivoactive-reeks is altijd al – in tegenstelling tot de uitgesproken ‘sportieve’ Forerunner-horloges – een meer lifestyle-georiënteerd geweest. Gaandeweg zijn er echter zoveel fijne sportieve functies bijgekomen, dat de serieuze (beginnende) sporter zich absoluut niet hoeft te schamen met een Vivoactive om de pols. Zeker niet met de Vivoactive 4.

De Garmin Vivoactive 4 kan veel van wat de Forerunner 245 ook kan, maar dan in een wat aantrekkelijker pakketje. De Vivoactive 4 kun je namelijk ook prima combineren met een pak of andere formele kleding. Wat wel zo fijn is, omdat je dan eigenlijk nooit je horloge hoeft af te doen en de hele dag je beweging en gezondheid kunt tracken.

Maar je zou de Vivoactive 4 te kort doen door je alleen op het uiterlijk te richten. Want het is meer dan een leuk uitziende activity tracker met touchscreen. Want ook de Vivoactive 4 heeft ingebouwde GPS (en Glonass en Galileo), hartslagmeting, incidentdetectie (waarbij een noodnummer gebeld wordt indien nodig), en ondersteuning voor gestructureerde workouts en Garmin Coach.

Natuurlijk heeft de ‘4’ dezelfde indrukwekkende lijst aan sportprofielen die ook op de Vivoactive 3 te vinden was, waaronder profielen voor zwemmen, fitness en yoga. Aan die fitness-profielen en -functie betreft, is veel zorg besteed. Zo wordt je heel goed begeleid in je workouts door middel van instructieanimaties die er verrassend realistisch en mooi uitzien op het kleine schermpje.

Om goed je energieniveau te kunnen bepalen, heeft de Vivoactive 4 ook een pulsoximeter aan boord – voor het meten van het zuurstofgehalte in je bloed – en een body battery, die vrij letterlijk het niveau van de ‘batterij van je lichaam’ laat zien gedurende de dag.

Verder is het geen noodzaak, maar wel nice to have, dat muziekopslag nu niet optioneel is – zoals bij de Vivoactive 3 – maar gewoon standaard aanwezig is.

Dat alles maakt de Vivoactive een prachtig allround sporthorloge, dat je altijd om zal willen houden.

Sporthorloge voor zwemmen

Veel sporthorloges richten zich voornamelijk op hardlopen maar gelukkig zijn er ook modellen zijn die specifieke zwemdata bij kunnen houden. Onmisbaar voor de fanatieke zwemmers of triatleten onder ons. Zie hieronder onze aanraders.

Zwemmen Icon

Beste: Garmin Forerunner 935
Garmin Forerunner 935

De Garmin Forerunner 935 is een geweldig allround horloge. Hij  is geschikt voor verschillende sporten, waaronder zwemmen. Hij heeft geen geïntegreerde muziekspeler maar daarbuiten vrijwel alles wat je je maar kunt wensen.

De Forerunner 935 heeft speciale ingebouwde profielen voor zowel het zwembad als open water. Zodra je begint met zwemmen, ziet het sporthorloge meteen wat voor zwemslag je gebruikt en hij registreert onder andere de lengte van je slagen, je afstand en tempo. Je kunt ook je eigen trainingen creëren of downloaden via Garmin Connect.

Hartslagmetingen zijn ook mogelijk in het water met de 935, alleen heb je dan wel een losse borstband nodig.

Bekijk de beste deals van de Garmin Forerunner 935

Sporthorloge voor fietsen

Fietsen Icon

Heb je als fanatieke fietser behoefte aan een slim sporthorloge dat je bewegingen en prestaties bijhoudt? Bekijk dan hieronder de beste optie(s) per prijsklasse.

Midden: Garmin Vivoactive 4

Garmin Vivoactive 4 overzicht

De Garmin Vivoactive 4 is een slank, licht en mooi uitziend horloge dat ook als fashion item niet misstaat. Op zich niet zo gek, aangezien hij door Garmin zelf geclassificeerd wordt als smartwatch. Hij ontvangt dan ook notificaties van je smartphone, welke je zelfs kunt beantwoorden met het horloge.

Hij bevat verschillende sportprofielen: voor hardlopen, zwemmen, fietsen, zelfs voor yoga. Fietsgegevens kun je bijhouden voor zowel indoor als outdoor fietsactiviteiten.

Ook als activity tracker doet hij het goed. Hij houdt 24 uur per dag je activiteiten bij, alsmede je hartslag. Het touchscreen wordt over het algemeen erg gewaardeerd. Het switchen tussen schermen gaat nu net even makkelijker.

Beste: Garmin Forerunner 935

Garmin Forerunner 935

De Garmin Forerunner 935 is een ware alleskunner, met vele functies en verschillende sportprofielen. De ingebouwde hartslagmeter is behoorlijk accuraat, net als de GPS. Het horloge kan ook dienst doen als activity tracker waarbij 24 uur je beweging (of slaap) kan worden bijgehouden.

De Forerunner 935 kan zich op verschillende sporten concentreren. Zo is het ook een prima fietshorloge. Tijdens het fietsen meet het sporthorloge je afstand, hartslag, hartslagzone, duur, snelheid en rondetijd.

De Garmin Forerunner 935 beschikt niet over een touchscreen maar dit wordt door weinig gebruikers gemist. Misschien dat dit wel geldt voor de ontbrekende geïntegreerde muziekspeler. De batterijduur is erg goed.

Bekijk de beste deals van de Garmin Forerunner 935

Sporthorloges voor hiking of outdoor Outdoor Icon

De echte hiker of outdoor sporter heeft behoefte aan wat meer of andere functionaliteiten op zijn sporthorloge dan een hardloper of zwemmer. Ja, de afstand is handig om te weten, maar je snelheid en je paslengte wat minder. Wel weer interessant zijn een nauwkeurige hoogtemeter, navigatie of locatiebepaling met coördinaten en een kruimelspooroptie. Bekijk hieronder de aanraders per prijsklasse.

Budget: Amazfit Stratos
Amazfit Stratos

De Amazfit Stratos biedt veel waar voor je geld. Hij wordt door Amazfit zelf getypeerd als smartwatch – hij heeft ook de bijbehorende looks en smartphone connectiviteit – maar het is ook een robuuste multifunctionele sportwatch.

De Stratos heeft meer dan 12 verschillende sportmodes, ingebouwde GPS en hartslagmeter, een barometer om hoogteverschillen te meten, een activity tracker, WiFi en een muziekspeler.

Voor hiking of outdoor sporten is het handig dat het scherm bestaat uit krasbestendig Gorrilla Glass. Maar ook dat wandelen, bergbeklimmen en trail running ook tot de ingebouwde profielen behoren. De Stratos is, kortom, een zeer compleet sporthorloge.

Dit horloge is te bestellen bij Amazon.

Midden: Garmin Forerunner 245
Garmin Forerunner 245

Het is een uitdaging om een horloge te vinden binnen de Garmin series die zoveel waar voor je geld geeft als de Garmin Forerunner 245. Voor hardlopers en hikers biedt dit nagenoeg alle essentiële functies en meer!

Met de broodkruimelfunctie is je weg terugvinden na een lange hike een fluit van een cent en zorgen de GPS, Glonass en Galileo navigatiesystemen voor een nauwkeurige locatie op je horloge.

Met de UltraTrac modus ben je er ook zeker van dat je genoeg batterijduur hebt voor langere hikesessies aangezien je met deze functie energie kunt besparen.

Een goed alternatief is de Suunto Traverse.

Beste: Garmin Fenix 6

De Garmin Fenix 6 is één van de meest uitgebreide sporthorloges op de markt. Hij heeft een activity tracker, navigatie, een nauwkeurige ingebouwde hartslagmeter, smartphone notificaties, VO2 Max (maximale zuurstofinname)-meter en hij is waterdicht.

De Fenix 6 heeft een op maat gemaakt profiel voor ongeveer iedere denkbare sport: hardlopen, fietsen, zwemmen, snowboarden, golfen, en zelfs parachutespringen.

Voor de echte outdoor sporter of avonturier is er de Garmin Fenix 6X Pro, met grotere horlogekast, standaard saffierglas en WiFi en voorgeïnstalleerd kaartmateriaal. Check de Garmin Fenix 6 review voor meer info!

Sporthorloge voor triatlonsTriathlon icon

Ja, je hebt van die mensen die één sport niet genoeg vinden. Voor die fanatiekelingen zijn er sporthorloges die meerdere sportprofielen tegelijk kunnen bijhouden en opslaan en uiteenlopende meetdata kunnen registreren. In iedere prijsklasse is er wel iets moois beschikbaar.

Beste: Garmin Forerunner 935

Garmin Forerunner 935

De Garmin Forerunner 935 is de perfecte allrounder. Een sporthorloge dat barst van de functies en dat uitblinkt in vrijwel alles wat-ie doet. Hij heeft een prima hartslagmeter, die de hele dag (en nacht) je hartslag bijhoudt, en er zit een activity tracker op om al je stappen en de kwaliteit van je slaap te kunnen meten.

Maar dat is nog maar het tipje van de ijsberg. Het horloge bevat vele sportprofielen, waaronder voor hardlopen, fietsen en zwemmen. Het mooie is dat je snel tussen activiteiten kunt switchen bij een triatlon en al deze onderdelen als één training kunt analyseren.

Bekijk de beste deals van de Garmin Forerunner 935

Sporthorloge Merken

Zoveel merken, zoveel keuzes… Welk sporthorloge wordt het nu toch? Welke het ook wordt, als je een model van een van onderstaande fabrikanten kiest, heb je vrijwel altijd een topproduct in handen.

Bekijk de 10 beste sporthorloges van dit moment

Fitbit

Fitbit is een Amerikaans bedrijf gespecialiseerd in activity trackers: horloge-achtige devices – of wearables – die data bijhouden als genomen stappen, gelopen traptreden, slaapkwaliteit, hartslag en calorieverbruik. Maar je kunt ook de afgelegde afstand op een dag zien. Vervolgens kan dit allemaal in een app getoond worden en gedeeld met een community.

Al deze gegevens zijn bedoeld om de gebruiker inzicht te verschaffen in zijn levensstijl. Het doel is om deze zo gezond mogelijk te houden door bewust op je beweging te letten.

 

Garmin is van oorsprong een bedrijf gespecialiseerd in GPS-technologie. In 1990 brachten ze hun eerste GPS-ontvanger op de markt en acht jaar later verscheen het eerste autonavigatie-systeem. Inmiddels hebben ze ook de markt van sporthorloges en activity trackers veroverd, met daarbij ook al een aantal volwaardige smartwatches in het assortiment.

Het merk Garmin staat bekend als één van de beste op het gebied van sporthorloges. Uiteraard is hun GPS-tracking doorgaans erg goed en ook is Garmin meestal zeer nauwkeurig als het gaat om hartslagmeting.

Lees ook ons artikel over de beste Garmin horloges.

Top 3 Garmin Sporthorloges

Garmin Vivoactive 4
Garmin Vivoactive 4/4S
Garmin Forerunner 245
Garmin Forerunner 245
Garmin Forerunner 945
Garmin Forerunner 945

 

Polar Electro Oy is een Finse fabrikant van trainingscomputers. Ze waren het eerste bedrijf dat een draadloze hartslagmeter op de markt bracht. Het zijn de meest gebruikte draadloze hartslagmeters (door professionele duursporters) in heel West-Europa en staan bekend als zeer accuraat.

Polar heeft inmiddels een breed assortiment aan persoonlijke sport- en fitnessapparaten en accessoires, zoals hartslagbanden, activity trackers, fietscomputers en natuurlijk sporthorloges.

Interesse in een Polar? Bekijk dan ook dit artikel.

Top 3 Polar Sporthorloges

Polar Ignite 2 sporthorloge
Polar Ignite 2
Polar M430
Polar Vantage M2
Polar Vantage M2

 

Samsung

Samsung is vooral bekend als een enorm elektronicabedrijf. Een bedrijf dat televisies maakt, video- en audioapparatuur, koelkasten, en natuurlijk hun uiterst populaire en succesvolle smartphones. Van daar was het redelijk kleine stap naar smartwatches… en sporthorloges.

Want inderdaad, de horloges van Samsung zien er niet alleen trendy uit en communiceren goed met je smartphone… verschillende modellen hebben ook sportieve eigenschappen en functionaliteiten, waardoor ze niet meer onderdoen voor hun activity tracker- en sporthorloge-concurrenten. De Gear Fit- en Gear Sport-series zijn absoluut het overwegen waard.

 

Suunto is een Fins bedrijf dat gespecialiseerd is in meetapparatuur, duikcomputers en… sporthorloges. Hun horloges kenmerken zich door de vele sportprofielen die er doorgaans opzitten, en de geavanceerde hartslagsensoren. Ze zijn ook meestal wat luxer dan hun concurrenten en zijn veelal gericht op de meer avontuurlijke sporter, met bijvoorbeeld extra functies als een ingebouwd kompas. De horloges zijn daardoor ook vaak wat robuuster vormgeven.

Top Suunto Sporthorloges

Suunto 9
Suunto 9 2019

 

TomTom is bijna synoniem met (auto)navigatiesystemen, waarin het Nederlandse bedrijf al decennialang heel succesvol is. Met het groeiende succes van smartwatches, activity trackers en sporthorloges, duurde het niet lang voordat TomTom hier ook mee ging doen. Net zoals Garmin merkten ze dat GPS-technologie en navigatiekennis ook heel goed voor wearables te gebruiken is.

Het assortiment van TomTom is vrij divers, met bijvoorbeeld aparte horloges voor hardlopers, outdoor-sporters, golfers… maar ook met een meer basic activity tracker. Voor elke sporter wat wils.

Keuzehulp: ontdek het beste sporthorloge voor jou

Stap 1: Voor welke sport ga je het sporthorloge gebruiken?

Je bent een fanatieke of beginnende sporter en hebt behoefte aan een sporthorloge? Er is volop keuze, dus dat komt helemaal goed! Maar vertel ons eerst even welke sport je beoefent. Dat maakt het een stuk makkelijker… (Of: Dan kunnen we je een stuk beter helpen.)

Hardlopen
Hardlopen iconWat je doel ook is – een snelle 5K lopen of trainen voor een marathon – met een sporthorloge weet je precies hoe je erbij loopt. Je horloge houdt je snelheid bij, je afstand, verbruikte calorieën, en vaak ook nog je route. Ook kun je hardloopschema’s maken en audio-instructies krijgen tijdens je runs. Je prestaties verbeteren was nog nooit zo makkelijk!

Fietsen
Fietsen IconEen sporthorloge voor fietsers houdt grotendeels dezelfde dingen bij als hardloophorloges, zoals je afstand, snelheid en de calorieën die je verbruikt. Maar een fiets-sporthorloge beschikt bijvoorbeeld ook (vaak) over een cadanssensor, waarmee je kunt zien hoeveel pedaalslagen je hebt gemaakt. Zo kan iedereen zijn fietsskills optimaal finetunen. Dumoulin mag wel uitkijken!

 

Zwemmen
Zwemmen IconHardloop- en fietshorloges zijn redelijk inwisselbaar, maar als je gaat zwemmen is één feature toch echt noodzakelijk. Precies, waterdichtheid! Zonder deze toevoeging kun je je horloge na één duik al afschrijven. Verder houdt een zwemhorloge onder meer je zwemslagen en afstanden bij.

Golf
Golf IconBirdies en eagles sla je eerder als je goed kunt trainen met een speciaal golfhorloge. Zo’n horloge kan je helpen met het verbeteren van je swing, geeft informatie over afstanden en kan zelfs kaarten van de hele golfbaan op je display toveren. Een must voor alle wannabe Tiger Woodsen of Joost Luitens van deze wereld.

 

Outdoor
Outdoor IconOk, bijna elke sport doe je outdoor, maar we hebben het hier over het echte hike-, klim- en klauterwerk. Outdoor horloges zijn daarom bijvoorbeeld uitgerust met een hoogtemeter en kompas. Ook geven ze informatie over het weer en zijn ze extra robuust. Wel zo handig op al die ongebaande paden waar het er niet altijd even zachtzinnig aan toegaat.
Triathlon
Triathlon iconBen je niet voor één sport te vangen en neem je net zo makkelijk een duik na je hardloopsessie? En spring je daarna graag nog even op de pedalen? Dan heb je een sporthorloge nodig dat al deze disciplines goed in kaart brengt. Gelukkig zijn er genoeg modellen die je hiermee kunnen helpen.

 

Wandelen
Wandelen iconAls je gaat wandelen in een bos of onbekend gebeid is je snelheid wat minder belangrijk. Wel wil je graag precies weten waar je bent, hoe je moet lopen, waar je geweest bent, en wellicht ook op welke hoogte je zit. Daarom hebben wandelhorloges dingen als een kompas, instelbare waypoints, en routes en kaarten. Soms beschikken ze zelfs over een geocache-functie voor de echte schatzoeker.

Stap 2: Een activity tracker of sporthorloge?

Bewegen is goed, maar met welk device kun je jouw prestaties nu het beste bijhouden? Want er bestaan niet alleen volwaardige sporthorloges maar ook zogenaamde activity trackers. Wat is het verschil?

Activity tracker

Fitbit Charge 2 unboxing

Een activity tracker houdt vrij letterlijk je activiteit bij. Het apparaatje telt alle stappen die je zet gedurende de dag. Ook de afgelegde afstand is vaak te zien, evenals de verbruikte calorieën. Soms wordt tevens je slaappatroon bijgehouden. Een activity tracker houd je de hele dag om.

Het doel van een activity tracker is het bevorderen van een actieve levensstijl. En dit is hard nodig. Eigenlijk zouden we minstens 10.000 stappen per dag moeten zetten om ons lichaam gezond te houden, maar slechts weinig mensen halen dit. Een activity tracker stimuleert je om deze target toch te halen.

 • Bevordert gezonde levensstijl
 • Meet stappen en calorieverbruik
 • Meestal kleiner en goedkoper dan sporthorloge

Sporthorloge

Beste sporthorloge

Een sporthorloge kan feitelijk hetzelfde als een activity tracker maar voegt daar nog andere functionaliteiten aan toe, zoals de registratie van je snelheid, je route, en het aantal stappen, pedaal- of zwemslagen per minuut. Je kunt er vaak ook trainingsprogramma’s mee uitvoeren en audio-instructies of coaching ontvangen. Kortom, het is echt bedoeld voor serieuze sportmomenten.

Een sporthorloge heb je meestal alleen tijdens de sportactiviteit om en is doorgaans groter en duurder dan een activity tracker.

 • Houdt sportieve prestaties bij
 • Bevat trainingsprogramma’s en programmeerfuncties
 • Meestal groter en duurder dan activity tracker

Voor meer informatie lees onze post over het verschil tussen sporthorloge, activiteit tracker en smartwatch.

Stap 3: Wel of geen hartslagmeter?

Een hartslagmeter op je sporthorloge of activity tracker kan een heel nuttige toevoeging zijn, ook als er geen medische noodzaak is. Met een hartslagmeter kun je namelijk heel gericht trainen, doordat je – bijna letterlijk – luistert naar je eigen lichaam. Je kunt je training beter structureren door goed op je energieopbouw te letten. Bovendien kun je effectiever bepaalde doelen behalen – zoals afvallen of je conditie verbeteren – als je je hartslag bewust op een bepaald peil houdt.

Ga je voor een hartslagmeter in je horloge, dan is het alleen nog even de vraag of je ingebouwde variant wilt of een losse borstband om je hartslag te meten.

Losse hartslagband

Suunto hartslagband

Hartslagbanden die je rond de borst aanbrengt bestaan al decennialang en zijn zeer betrouwbaar en nauwkeurig bij het meten van je hartslag. Het is geen toeval dat professionele sporters – zoals wielrenners – hier massaal gebruik van maken in hun trainingen.

Speciale sensoren in de borstband meten je hartslag door middel van elektrodes in de band, die je hartslag direct registreren, waarna de gegevens worden verstuurd naar je horloge. Dit werkt vrijwel net zo nauwkeurig als een ECG. Helemaal niets mis mee dus.

Mogelijke nadelen zijn wel dat zo’n band om je borst oncomfortabel kan zitten en dat je aanvankelijk wat meer moeite zou kunnen hebben ademen door die strakke band om je lijf. Daarbij is het natuurlijk iets meer gedoe voordat je goed en wel klaar bent om te gaan sporten.

Bekijk hier de beste hartslagbanden.

Voordelen
 • Zeer nauwkeurige, betrouwbare metingen
Nadelen
 • Oncomfortabel
 • Schoonmaken
 • Minder vrij bewegen

Ingebouwde hartslagmeter

Om bovengenoemde redenen is een sporthorloge met ingebouwde hartslagmeter een goed alternatief als je je hartslag wilt bijhouden. De hartslagmeter zit dan al geïntegreerd in het horloge, die met een optische lichtstraal verschillen in de doorbloeding van je pols meet. Hierdoor heb je geen losse borstband nodig. Ideaal toch?

Een activity tracker of sporthorloge met ingebouwde hartslagmeter heeft bijna alleen maar voordelen. Je kunt vrijer lopen, zonder (mogelijk) irriterende borstband. Je hebt geen extra werk aan het schoon- en geurvrij houden van de borstband. Je kunt de band niet verliezen. Je kunt altijd direct je hartslag meten wanneer je je horloge omhebt.

Het enige potentiële nadeel van een ingebouwde hartslagmeter is de minder hoge nauwkeurigheid en betrouwbaarheid ten opzichte van een horloge met losse borstband. Hoewel het gat steeds minder groot wordt en er inmiddels zeer goede horloges met ingebouwde hartslagmeters op de markt zijn, blijft een borstband de meest precieze meting geven.

Voordelen
 • Vrij lopen
 • Geen irritaties
 • Sneller sporten
 • Altijd hartslagmeter bij de hand
Nadelen
 • Minder nauwkeurig dan een borstband

Stap 4: Functionaliteiten

Er zijn dingen die alle sporthorloges en activity trackers kunnen. Maar er zijn ook aardig wat verschillen. Het hangt helemaal van jouw gebruik en behoeftes af, wat je nodig hebt op jouw wearable. Hieronder een overzicht van de functionaliteiten die je kunt tegenkomen op een sporthorloge.

Slaapmonitor

SlaapmonitorVeel activity trackers en sporthorloges beschikken tegenwoordig over een slaapmonitor. Niet zo gek, want goed en voldoende slapen is erg belangrijk voor je (fysieke en mentale) fitheid overdag.

Een slaapmonitor kan in kaart brengen hoe goed je hebt geslapen. De uitkomsten hiervan zijn niet altijd even betrouwbaar, maar als je er niet teveel waarde aan hecht en bijvoorbeeld alleen naar je algemene slaapontwikkeling kijkt, is het best een aardige toevoeging.

Afstand

AfstandEen veel voorkomende functionaliteit op een sporthorloge of activity tracker is de registratie van de afgelegde afstand. Voor een hardloper is dit meestal, samen met de snelheid, de interessantste informatie die hij kan krijgen.

Soms registreert een horloge zelfs de volledige afstand die je gedurende de dag hebt afgelegd. Zo heb je je gehele dagelijkse bewegingspatroon mooi in beeld.

 

Calorieënteller

CalorieentellerBijna alle sporthorloges en activity trackers beschikken tegenwoordig over een calorieënteller. Het aantal verbruikte calorieën wordt vooral gebaseerd op het type sport, je geslacht, gewicht en de duur en intensiteit van de activiteit. Als je een zo nauwkeurig mogelijke schatting wilt, kies je voor een sporthorloge met hartslagmeter.

Muziekspeler

MuziekspelerAls je niet alleen naar je eigen gehijg wilt luisteren of gewoon wat afleiding wilt hebben in de vorm van je favoriete muziek, kun je gebruikmaken van de geïntegreerde muziekspeler van je sporthorloge. Als deze er niet op zit, kun je meestal wel alsnog de muziekspeler op je telefoon bedienen met je horloge. Wel zo makkelijk.

 

Stappenteller en bewegingsmelder

AfstandSporthorloges en activity trackers beschikken meestal over zowel stappentellers als bewegingsmelders. Hiermee kun je enerzijds bijhouden hoeveel stappen je gedurende de hele dag verzet. En anderzijds krijg je een melding als je te lang hebt stil gezeten. Een goede motivatie om meer te bewegen dus.

Snelheid

SnelheidEen belangrijk stukje informatie voor veel sporters is dat over de snelheid. Als je weet hoe hard je loopt, fietst, zwemt – op ieder moment van je training – kun je goed je gewenste ritme volgen. Ook weet je in hoeverre je de volgende keer een tandje erbij moet doen om jezelf te verbeteren.

 

Traptreden

TraptredenSommige sporthorloges beschikken over een meer geavanceerde variant van de stappenteller: deze kunnen meten hoeveel traptreden je op of af bent gegaan. Interessant, want dit is immers een veel intensere workout dan lopen op een vlakke ondergrond. Deze functionaliteit is jammer genoeg vaak weinig nauwkeurig, maar het is leuk om ermee te experimenteren.

Notificaties

NotificatiesSporthorloges kunnen steeds vaker communiceren met je smartphone. Dat betekent dat je zelfs tijdens het sporten op de hoogte kunt blijven van de inkomende oproepen en berichtjes. Hier krijg je dan via bluetooth netjes melding van op je horloge.

 

Touchscreen

TouchscreenVoor wie alleen nog maar met touchscreens kan werken en allergisch is geworden voor fysieke knoppen is er goed nieuws: sporthorloges hebben namelijk steeds vaker touchscreens om mee te navigeren. Lekker intuïtief, zoals je het gewend bent van je smartphone en tablet.

Stap 5: Klaar voor de start?

Dus je bent er helemaal klaar voor om een sporthorloge of activity tracker om je pols te binden en te gaan sporten? Mooi zo! Lekker enthousiast, daar houden we van!

Zorg er alleen wel voor dat je echt alles weet wat je moet weten en precies het juiste horloge bestelt voor jouw wensen. Maak daarvoor gebruik van onze uitgebreide vergelijker. Daarin kun je de beste sporthorloges per categorie vergelijken, zodat je altijd het sporthorloge of de activity tracker vindt die helemaal bij je past!

Ben jij een beginnende hardloper? Check dan ook eens het artikel: beginnen met hardlopen.

 

Uitgebreide uitleg functionaliteiten

Een sporthorloge of activity tracker heeft vele mogelijke eigenschappen, en er komen er steeds meer bij. Het varieert van geinige gimmicks tot essentiële hulpmiddelen om je prestaties mee bij te houden. Wat moet er allemaal op jouw horloge zitten?

GPS sensor

functie gps sensor

Als hardloper of andere sporter die graag zijn prestaties bijhoudt, wil je graag een zo nauwkeurig mogelijke weergave van je training. Dan is een GPS sensor in je sporthorloge absolute noodzaak. Een GPS-systeem maakt immers gebruik van satellieten om je positie te bepalen, en dit gebeurt doorgaans erg secuur.

Ja, ook zonder GPS kan een en ander vastgelegd worden. Maar als je device alleen gebruikmaakt van een bewegingssensor, zijn de resultaten – van gegevens als snelheid en afgelegde afstand – een stuk minder betrouwbaar. En als je goed inzicht wil krijgen in je route(s) en deze bijvoorbeeld van tevoren op je sporthorloge wilt kunnen uploaden en programmeren, kun je eigenlijk niet zonder GPS.

Het goede nieuws is dat GPS sensoren tegenwoordig in vrijwel alle sporthorloges ingebouwd zitten.

Hartslagmeter

Functie hartslagmeter

Een hartslagmeter is een zeer nuttige functionaliteit, zoals je al eerder kon lezen in onze informatie over hartslagmeters. Je kunt hierdoor een meer lichaamsbewuste manier van trainen gebruiken, wat zowel gezond als effectief is. Nog niet zo lang geleden kwam de enige echt inzichtelijke hartslagmeting van een combinatie van een horloge met hartslag(borst)band. Want hoewel sporthorloges met ingebouwde hartslagmeting al enige tijd op de markt zijn, waren de metingen lange tijd niet erg betrouwbaar.

Gelukkig gaan de ontwikkelingen snel en laten ingebouwde hartslagmeters in sporthorloges tegenwoordig heel aardige resultaten zien, die niet zo gek veel meer afliggen van die van hartslagbanden. En dat is erg fijn!

Wanneer je gebruikmaakt van een horloge met ingebouwde hartslagmeter, hoef je geen extra borstband meer om, wat wel zo prettig is. Zo’n hartslagband kan namelijk knellen, schuren, afzakken of simpelweg minder comfortabel aanvoelen. Bovendien voel je je met minder ‘hulpstukken’ ook gewoon vrijer tijdens het lopen (of het uitoefenen van een andere sport) en dat is zeker een groot voordeel.

Slaapmonitor

Functie Slaapmonitor

Dat slaap belangrijk is, weet iedereen. Als je niet genoeg slaapt, kun je niet goed presteren overdag, word je prikkelbaar, ongeconcentreerd, en kun je op den duur zelfs medische klachten ontwikkelen. Vandaar dat dat activity trackers en sporthorloges ook vaak beschikken over een slaapmonitor, die bijhoudt hoe veel en goed je slaapt. Dit gebeurt aan de hand van de mate van (in)activiteit tijdens je slaap.

Het probleem is alleen dat het niet altijd even nauwkeurig is en dat iemand die prima slaapt zich zelfs onnodig zorgen kan gaan maken vanwege de resultaten van de slaapmonitor. En daardoor juist weer minder goed slaapt. Zo wordt (relatief) veel beweging tijdens je slaap door zo’n slaapmonitor vaak gezien als een onrustige slaap, maar dit hoeft (volgens experts) zeker niet altijd te betekenen dat je dan ook slecht slaapt. (Net zoals stil liggen ook niet betekent dat je slaapt, wat we zo wordt geanalyseerd.) Daarbij is het ook niet meteen een ramp als je een paar keer wat minder slaapt. Pas als dit structureel het geval is, zou het een probleem kunnen worden.

Maar als je de uitkomsten een beetje op waarde weet te schatten, kan een slaapmonitor best interessante inzichten opleveren. Daarbij is het al winst als zo’n monitor ervoor zorgt dat je wat bewuster met je (hoeveelheid) slaap bezig bent.

Afstand

functie afstand

Sporthorloges kunnen altijd wel verschillende gegevens over de afgelegde afstand verschaffen. Natuurlijk wat de totale afstand was van een training, maar ook wanneer je een bepaalde target hebt gehaald, wat je snelheid was tijdens verschillende fases van je route etc. Dan kun je precies zien na hoeveel kilometer (of meter) je begon terug te vallen of juist weer goed versnelde. Als je je hiervan bewust bent, kun je hiermee een volgende keer rekening houden bij het verdelen van je energie.

De afstanden worden natuurlijk – samen met al je andere data – gedurende langere tijd opgeslagen, zodat je altijd je vooruitgang kunt zien ten opzichte van een week, maand, of zelfs jaar geleden. Goed om te weten.

Naast sporthorloges houden ook activity trackers (meestal) je afstand bij, naast de hoeveelheid genomen stappen. Alleen gebeurt dit meestal voor een hele dag en niet zozeer voor een geïsoleerde activiteit of sportsessie.

Touchscreen

functie touchscreen

Veel sporters geven de voorkeur aan vaste knoppen op hun sporthorloges – bijvoorbeeld vanwege makkelijk blind bedienen of problemen met zweet – maar aangezien een touchscreen ook zo zijn voordelen heeft, zijn steeds meer horloges van een dergelijk scherm voorzien.

Met een touchscreen kun je het scherm van een sporthorloge bijvoorbeeld interactiever en intuïtiever maken. Daarbij is tegenwoordig bijna iedereen touchscreens gewend dus het is ook nog eens heel vertrouwd. Aan jou de keus.

Calorieën teller

functie calorieenteller

Veel mensen willen graag weten hoeveel calorieën ze kwijtraken tijdens het sporten. Vandaar dat de meeste sporthorloges en trackers hier een functie voor ‘aan boord’ hebben.

Hoewel het lastig is om precies je calorieverbruik te meten met een activity tracker of sporthorloge – hiervoor moet je zuurstofverbruik en CO2-productie bijgehouden worden – proberen deze devices dit wel te benaderen.

Dit gebeurt op basis van door jou ingegeven informatie, zoals geslacht, gewicht, lengte, leeftijd, het type sport dat je uitoefent. Soms wordt er ook nog gekeken naar je conditie, naar aanleiding van de hoeveelheid lichaamsbeweging per week. En als ook nog je hartslag gemeten kan worden, verhoogt dit de nauwkeurigheid nog eens flink. Dus als je een goede calorieteller belangrijk vindt, let dan op de aanwezigheid van een hartslagmeter.

Het blijft een benadering natuurlijk, maar het is geen onaardig feature om over te beschikken. Al zou het alleen maar een stimulans zijn om de volgende keer weer wat calorieën te verbranden.

Muziekspeler

functie muziekspeler

Muziek tijdens het sporten… sommigen vinden het niks, maar veel sporters krijgen er juist een boost van of raken er ontspannen door. Voor die laatste groep mensen is het handig dat veel sporthorloges muziekspelers ‘aan boord’ hebben.

Soms is er ook echt ruimte voor het opslaan van je eigen tracks, zodat je geen telefoon (of losse mp3-speler) meer mee hoeft te nemen. Maar zo niet, dan heb je vaak wel de mogelijkheid om de muziekspeler op je smartphone te bedienen. En dat is best prettig. Nummer verder, pauzeren, volume aanpassen… het is allemaal veel eenvoudiger om dit op je horloge te regelen.

Stappenteller en bewegingsmelder

functie stappenteller

Stappentellers vormen de basis van activity trackers, maar ze zijn ook aanwezig op veel sporthorloges. Het is niet alleen maar een leuke gimmick, er zit ook echt een gedachte achter.

Het is de laatste (tientallen) jaren steeds duidelijker geworden dat we met zijn allen veel te weinig bewegen en dat dit voor onnodig veel ziektes en klachten zorgt. Of andersom: als je genoeg beweegt, ben en blijf je veel fitter en gezonder.

Tegenwoordig hebben veel mensen zittende beroepen. Veel vindt op kantoor achter de computer plaats en dan schiet bewegen er vaak bij in. Een stappenteller kan je stimuleren om toch vooral regelmatig pauzes te houden en stukje te wandelen. Om wat vaker de trap in plaats van de lift te nemen. Om een bushalte eerder uit te stappen enzovoort. Het mooie van een stappenteller is dat je continu de harde cijfers om je pols kunt zien. En dat veel mensen graag hun doel halen van de voorgeschreven 10.000 stappen per dag. Voorwaarde is dan natuurlijk wel dat je de activity tracker of het sporthorloge met deze functie ook echt de hele dag omhoudt.

Ook handig is de bewegingsmelder die er ook vaak aan gekoppeld is. Als je te lang niets hebt gedaan, krijg je dan een signaaltje. Dan weet je dat het tijd voor actie is!

Snelheid

functie snelheid

Snelheid is voor veel sporters erg interessant om informatie over te krijgen. Op basis hiervan kun je goed inzicht krijgen in je prestaties en in hoeverre je jezelf verbetert. Je kunt je gemiddelde snelheden inzien – in kilometers per uur en minuten per kilometer -, je maximale en minimale snelheid. Maar bijvoorbeeld ook je snelheid per zelf geselecteerde afstand of ronde.

Dit laatste is nuttig om te zien hoe je jouw training hebt opgebouwd. Lukt het je bijvoorbeeld maar niet om jezelf te verbeteren en zie je dat je standaard je eerste rondje veel harder loopt dan je laatste? Dan kan het geen kwaad om de volgende keer eens wat rustiger te beginnen.

Traptreden

functie traplopen

Sommige activity trackers en sporthorloges meten naast je stappen ook de traptreden die op- en afgaat op een dag. Wat geen slecht idee is, aangezien een trap op lopen natuurlijk wel een stukje intenser is dan het zetten van een paar gewone stappen, op een vlakke ondergrond. Je spreekt je bovenbeenspieren en kuiten veel meer aan, bijvoorbeeld en bent eerder buiten adem met traplopen dan met wandelen.

Met een speciale traptredenteller op je horloge of tracker kun je de genomen stappen tenminste beter in perspectief zien en zo een beter beeld krijgen van je inspanning. Ook kun je natuurlijk met deze functionaliteit je extra focussen op het traplopen om bepaalde spieren te verstevigen.

Smartphone notificaties

functie notificaties

Gemak dient de mens en hoewel je tijdens het sporten eigenlijk los en vrij van alles zou moeten zijn, is het in sommige gevallen wel fijn dat je op de hoogte wordt gehouden van belangrijke berichten. Via bluetooth worden dan heel snel de meldingen doorgestuurd naar je sporthorloge. Ideaal voor sporters die altijd ‘on’ willen zijn. Een voorwaarde is uiteraard wel dat je naast je sporthorloge ook je smartphone bij je hebt tijdens het sporten.

Sporthorloge FAQ – Veelgestelde vragen

De wereld van sporthorloges en activity trackers kan best overweldigend zijn. Want voor welke wearable kun je het beste kiezen, welke opties zijn handig, en waarom zou je eigenlijk geld uitgeven aan een sporthorloge of tracker als je ook sportapps op je smartphone hebt? Het antwoord op deze en andere vragen vind je in onze FAQ.

⌚ Wat is een sporthorloge?

Een sporthorloge is een horloge dat speciaal bedoeld is voor de (fanatieke) sporter. Zaken als snelheid, afstand, duur en hartslag worden gemeten tijdens je sportieve activiteit en de resultaten kun je later terugzien in een app op je smartphone of gewoon op het horloge zelf.

Sommige sporthorloges richten zich op één enkele sport – zoals hardlopen of fietsen – maar de meeste kunnen statistieken van verschillende sporten bijhouden. Soms zit er een muziekspeler ingebouwd.

❓ Wat is het verschil tussen een sporthorloge, activity tracker of smartwatch?

Sporthorloges en activity trackers lijken op elkaar. Een sporthorloge is ook vaak tegelijkertijd een activity tracker. Maar er zijn toch duidelijk verschillen.

Een activity tracker gebruik je ter bevordering van een gezonder(e) leefstijl. Beweeg je te weinig of wil je erachter komen hoe actief je precies bent op een gemiddelde dag? Neem dan een activity tracker: deze houdt alle stappen bij die je zet op een dag en spoort je aan om te bewegen als je onder het aanbevolen gemiddelde zit.

Ben je echter een sporter die regelmatig hardloopt, fietst, zwemt of zich bezighoudt met andere sporten? En wil je graag inzicht krijgen in je persoonlijke prestaties om je steeds te kunnen verbeteren? Kies dan voor een sporthorloge.

In tegenstelling tot bij een activity tracker – tenzij deze ingebouwd zit – wordt bij een sporthorloge niet 24 uur per dag je activiteit geregistreerd maar alleen tijdens sportsessies. Je hoeft een sporthorloge dan ook niet continu te dragen.

Steeds meer sporthorlogemodellen kunnen ook notificaties van je smartphone tonen.

Een smartwatch heeft in feite weinig met sporten of het bijhouden van bewegingen te maken. Een smartwatch communiceert met je smartphone, heeft vaak een interactief, aanpasbaar touchscreen, beschikt over multimedia-functionaliteiten en nog veel meer. Maar smartwatch-fabrikanten voegen steeds vaker sportieve modellen aan hun line-up toe. Zodat het hele complete, allround horloges worden.

Voor de echt serieuze sporter zijn sporthorloges op dit moment echter nog wel de beste keuze.

? Wat is het voordeel van een sporthorloge?

Het voordeel van een sporthorloge of activity tracker is dat je gericht kun trainen met concrete, betrouwbare metingen. Je kunt precies zien hoe (sterk) je vooruitgaat, hoe je energieverdeling is, en bijvoorbeeld hoe je lichaam (en hart) reageert op je activiteiten.Tevens kun je met ingebouwde GPS en navigatie makkelijker nieuwe routes ontdekken.

? Kan ik niet gewoon een telefoon gebruiken?

Voor veel meetgegevens kun je inderdaad ook gewoon een app op je smartphone gebruiken. Het voordeel is dat een basic versie van een sportapp vaak gratis is. Een  nadeel is dat je steeds je relatief grote smartphone moet meenemen tijdens het sporten. Daarnaast zijn de gegevens minder accuraat.

Daarbij gaat het je wel (maandelijks) geld kosten als je uitgebreide data wilt hebben en de premium versie van de app wilt.

?⌚ Heb ik een smartphone nodig om een sporthorloge te gebruiken?

In principe heb je geen smartphone nodig. Wel is het handig om achteraf data, waaronder de gelopen route, mooi in beeld te krijgen door te synchroniseren met een app.

Verder zou je een smartphone nodig hebben als je muziek wil luisteren zonder dat er een muziekspeler geïntegreerd zit in je sporthorloge.

? Voor welke sporten kan ik een sporthorloge gebruiken?

Voor bijna alle sporten die je maar kunt bedenken kun je een sporthorloge gebruiken: waaronder hardlopenfietsen, zwemmen, golfen, snowboarden, gewichtheffen en zelfs yoga.

❤️ Heb ik een sporthorloge met een (ingebouwde) hartslagmeter nodig?

Als er niet direct een medische noodzaak is, is het niet nodig. Wel kan een hartslagmeter je veel vertellen over de manier waarop je training is opgebouwd en hoe je verbeteringen zou kunnen aanbrengen in je energieverbruik. Door rekening te houden met je hartslagniveau kun je je conditie en prestaties verbeteren, maar ook afvallen.

?️ Welke functionaliteiten heb ik nodig?

Met een (optische) hartslagsensor kun je je hartslag meten en rekening houdend met die informatie kun je zowel je prestaties verbeteren als vet verbranden.

Een GPS-sensor zorgt voor een nauwkeurige registratie van je afstand en route, waarna ook je snelheid berekend kan worden. Vervolgens kun je alles bekijken op een bijbehorende app en – bijvoorbeeld – je rondetijden gaan verbeteren.

? Zijn de duurdere horloges echt beter?

Nee hoor. Duurdere horloges zijn niet per se beter. Wel zijn ze uitgebreider, met meer geavanceerde functies. Maar als jij geen gedetailleerde statistieken en allerlei verschillende meetwaardes voor je training nodig hebt, kun je ook prima uit de voeten met een voordelig(er) model.

Ook kunnen zaken als een geïntegreerde muziekspeler of smart functies zoals het kunnen ontvangen van smartphone notificaties een sporthorloge duurder maken. Als je hier geen waarde aan hecht, kan je dus ook geld besparen.

?‍♀️ Welk sporthorloge heb ik nodig voor een marathon?

Als je een marathon gaat lopen, heb je een horloge nodig waarmee je goed kunt trainen en je resultaten over langere tijd kunt inzien, analyseren en verbeteren.

Een horloge dat over trainingsprogramma’s beschikt – zoals intervaltraining – programmeerbare routes en voice coaching kan je helpen met het samenstellen van en vasthouden aan een schema.

Aangezien je een lange afstand gaat lopen, waarbij het verstandig is heel goed in de gaten te houden hoe je lichaam reageert, is het aan te raden om een sporthorloge te kiezen met een (geïntegreerde) hartslagmeter. Dat is niet alleen veilig, maar ook effectiever bij het verbeteren van je prestaties.

Een ingebouwde activity tracker is ook een goed idee, aangezien je herstelperiode bijna net zo belangrijk is en een activity tracker de hele dag je activiteit bijhoudt. Vaak wordt ook je slaapkwaliteit vastgelegd, wat, hoewel niet altijd even accuraat, best nuttig kan zijn.

Tenslotte kan het prettig zijn om een geïntegreerde muziekspeler in het horloge te hebben. Je bent lange tijd achter elkaar aan het lopen en dan kan wat afleiding in de vorm van muziek wel fijn zijn. Daarnaast kun je met (de juiste) muziek ook vaak beter in je ritme blijven of even goed opgezweept worden.

? Hoe kan ik het GPS-signaal verbeteren?

Het is vervelend als je GPS-signaal wegvalt of slechter wordt. Je kunt de volgende dingen doen om hem te verbeteren:

 • Synchroniseren met de bijbehorende app kan veel helpen bij sommige modellen.
 • Soms is een software-update alles wat er nodig is.
 • Hoge gebouwen vermijden: zoek open ruimtes op.
 • Geduld hebben: het klinkt flauw, maar soms moet je gewoon even stilstaan en wachten tot er een satelliet gevonden is aan het begin van je training. Of moet je rustig doorlopen totdat je een problematisch loopgebied gepasseerd bent.

Conclusie

Bij het aanschaffen van een sporthorloge zijn er een hele hoop factoren waar je rekening mee kunt houden.

Er is voldoende keuze en daardoor zal er bijna altijd wel een perfect sporthorloge voor jou tussen zitten.

Om het maken van je keuze iets makkelijker te maken kan het handig zijn om van te voren te bedenken wat je allemaal verwacht van een sporthorloge en wat je eventueel prettig zou vinden.

Dit maakt het zoeken naar een geschikt horloge wat makkelijker.

Twijfel je nog? Lees dan eens onze uitgebreide reviews van verschillende sporthorloges door om een goed beeld te kunnen vormen.

Tip: Maak gebruik van onze sporthorloge vergelijker. Niet helemaal duidelijk? Volg dan direct ons stappenplan om het perfecte horloge te vinden.

We wensen je veel plezier met het uitkiezen en gebruik van een passend sporthorloge!

Top 5 sporthorloges van november 2021

We zijn voor je aan het zoeken...
Garmin Vivoactive 4
1. Garmin Vivoactive 4/4S
Garmin Forerunner 245
2. Garmin Forerunner 245
Garmin Forerunner 945
3. Garmin Forerunner 945
Garmin Fenix 6
4. Garmin Fenix 6
Garmin Forerunner 745
5. Garmin Forerunner 745

3 reacties op “Sporthorloge kopen? Ontdek de beste sporthorloges van 2021, vergelijk & kies!

 1. Geachte heer, mevrouw,

  Het belang van een goede plaatsbepaling mag wat mij betreft wel meer naar voren komen op uw site. Hoe goed en hoe snel een sporthorloge een GPS fix heeft en via welke systemen, bepaalt in grote mate de nauwkeurigheid en het gebruiksgemak. Je snelheid, afstand en tempo wordt er mede door bepaald. In mijn hardloopgroepje hebben we slechte ervaringen met de plaatsbepaling van Tomtom horloges. Best vreemd als je beseft dat dit bedrijf ooit groot geworden is met navigatiesystemen. De beste ervaringen hebben we met horloges van Garmin. Een koper doet er goed aan om te kijken of het horloge alleen werkt met het Amerikaanse GPS-systeem of ook met het Russische Glonass-systeem. Het GPS-systeem is al oud en werkt momenteel vaak niet goed omdat veel (oude) GPS satellieten niet of niet goed meer werken. Het Glonass-systeem heeft momenteel meer goed werkende satellieten. De horloges die het beste werken maken gebruik van beide systemen.

  zou je dit product aanbevelen?niet ingevuld

 2. Ik ben het 100 % eens met Johan. De galaxy watch wordt hier als sporthorloge beoordeeld met een 8.9. Maar uit ervaring blijkt dat dit toch een betere smartwatch is dan sporthorloge. De gps tracking is echt dramatisch te noemen. Routes wijken af en zijn niet correct. Voor de sportsessies ben ik toch genoodzaakt om mijn garmin mee te nemen aangezien de galaxy watch niet goed de route registreert.

  zou je dit product aanbevelen?niet ingevuld

 3. Beste Richard,

  Je hebt helemaal gelijk. De Galaxy Watch hebben we ook beoordeeld als een smart watch. Ik snap dat dit onduidelijk is omdat deze (momenteel) op de sporthorloge pagina staat.

  We zijn bezig om deze categorie, die we beter wearables hadden kunnen noemen, op te splitsen in 3 categorieën namelijk:
  – Sporthorloges
  – Activity trackers
  – Smartwatches

  Met deze indeling zal het duidelijker zijn welk horloge het meest geschikt zal zijn. Bedankt voor de opbouwende kritiek hier hebben we zeker wat aan. Ik ben er ook mee eens dat vaak een Garmin de beste keuze is als je op zoek bent naar een sporthorloge.

  zou je dit product aanbevelen?niet ingevuld

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

[GRATIS]
[GRATIS]