Hoe vind je het beste sporthorloge voor jou?

Stap 1: Voor welke sport ga je het sporthorloge gebruiken?

Je bent een fanatieke of beginnende sporter en hebt behoefte aan een sporthorloge? Er is volop keuze, dus dat komt helemaal goed! Maar vertel ons eerst even welke sport je beoefent. Dat maakt het een stuk makkelijker… (Of: Dan kunnen we je een stuk beter helpen.)

Hardlopen
Hardlopen iconWat je doel ook is – een snelle 5K lopen of trainen voor een marathon – met een sporthorloge weet je precies hoe je erbij loopt. Je horloge houdt je snelheid bij, je afstand, verbruikte calorieën, en vaak ook nog je route. Ook kun je hardloopschema’s maken en audio-instructies krijgen tijdens je runs. Je prestaties verbeteren was nog nooit zo makkelijk!

Fietsen
Fietsen IconEen sporthorloge voor fietsers houdt grotendeels dezelfde dingen bij als hardloophorloges, zoals je afstand, snelheid en de calorieën die je verbruikt. Maar een fiets-sporthorloge beschikt bijvoorbeeld ook (vaak) over een cadanssensor, waarmee je kunt zien hoeveel pedaalslagen je hebt gemaakt. Zo kan iedereen zijn fietsskills optimaal finetunen. Dumoulin mag wel uitkijken!

Zwemmen
Zwemmen IconHardloop- en fietshorloges zijn redelijk inwisselbaar, maar als je gaat zwemmen is één feature toch echt noodzakelijk. Precies, waterdichtheid! Zonder deze toevoeging kun je je horloge na één duik al afschrijven. Verder houdt een zwemhorloge onder meer je zwemslagen en afstanden bij.

Golf
Golf IconBirdies en eagles sla je eerder als je goed kunt trainen met een speciaal golfhorloge. Zo’n horloge kan je helpen met het verbeteren van je swing, geeft informatie over afstanden en kan zelfs kaarten van de hele golfbaan op je display toveren. Een must voor alle wannabe Tiger Woodsen of Joost Luitens van deze wereld.

Outdoor
Outdoor IconOk, bijna elke sport doe je outdoor, maar we hebben het hier over het echte hike-, klim- en klauterwerk. Outdoor horloges zijn daarom bijvoorbeeld uitgerust met een hoogtemeter en kompas. Ook geven ze informatie over het weer en zijn ze extra robuust. Wel zo handig op al die ongebaande paden waar het er niet altijd even zachtzinnig aan toegaat.

Triathlon
Triathlon iconBen je niet voor één sport te vangen en neem je net zo makkelijk een duik na je hardloopsessie? En spring je daarna graag nog even op de pedalen? Dan heb je een sporthorloge nodig dat al deze disciplines goed in kaart brengt. Gelukkig zijn er genoeg modellen die je hiermee kunnen helpen.

Wandelen
Wandelen iconAls je gaat wandelen in een bos of onbekend gebeid is je snelheid wat minder belangrijk. Wel wil je graag precies weten waar je bent, hoe je moet lopen, waar je geweest bent, en wellicht ook op welke hoogte je zit. Daarom hebben wandelhorloges dingen als een kompas, instelbare waypoints, en routes en kaarten. Soms beschikken ze zelfs over een geocache-functie voor de echte schatzoeker.

Stap 2: Een activity tracker of sporthorloge?

Bewegen is goed, maar met welk device kun je jouw prestaties nu het beste bijhouden? Want er bestaan niet alleen volwaardige sporthorloges maar ook zogenaamde activity trackers. Wat is het verschil?

Activity tracker

Fitbit Charge 2 unboxing

Een activity tracker houdt vrij letterlijk je activiteit bij. Het apparaatje telt alle stappen die je zet gedurende de dag. Ook de afgelegde afstand is vaak te zien, evenals de verbruikte calorieën. Soms wordt tevens je slaappatroon bijgehouden. Een activity tracker houd je de hele dag om.

Het doel van een activity tracker is het bevorderen van een actieve levensstijl. En dit is hard nodig. Eigenlijk zouden we minstens 10.000 stappen per dag moeten zetten om ons lichaam gezond te houden, maar slechts weinig mensen halen dit. Een activity tracker stimuleert je om deze target toch te halen.

 • Bevordert gezonde levensstijl
 • Meet stappen en calorieverbruik
 • Meestal kleiner en goedkoper dan sporthorloge

Sporthorloge

Beste sporthorloge

Een sporthorloge kan feitelijk hetzelfde als een activity tracker maar voegt daar nog andere functionaliteiten aan toe, zoals de registratie van je snelheid, je route, en het aantal stappen, pedaal- of zwemslagen per minuut. Je kunt er vaak ook trainingsprogramma’s mee uitvoeren en audio-instructies of coaching ontvangen. Kortom, het is echt bedoeld voor serieuze sportmomenten.

Een sporthorloge heb je meestal alleen tijdens de sportactiviteit om en is doorgaans groter en duurder dan een activity tracker.

 • Houdt sportieve prestaties bij
 • Bevat trainingsprogramma’s en programmeerfuncties
 • Meestal groter en duurder dan activity tracker

Voor meer informatie lees onze post over het verschil tussen sporthorloge, activiteit tracker en smartwatch.

Stap 3: Wel of geen hartslagmeter?

Een hartslagmeter op je sporthorloge of activity tracker kan een heel nuttige toevoeging zijn, ook als er geen medische noodzaak is. Met een hartslagmeter kun je namelijk heel gericht trainen, doordat je – bijna letterlijk – luistert naar je eigen lichaam. Je kunt je training beter structureren door goed op je energieopbouw te letten. Bovendien kun je effectiever bepaalde doelen behalen – zoals afvallen of je conditie verbeteren – als je je hartslag bewust op een bepaald peil houdt.

Ga je voor een hartslagmeter in je horloge, dan is het alleen nog even de vraag of je ingebouwde variant wilt of een losse borstband om je hartslag te meten.

Losse hartslagband

Suunto hartslagband

Hartslagbanden die je rond de borst aanbrengt bestaan al decennialang en zijn zeer betrouwbaar en nauwkeurig bij het meten van je hartslag. Het is geen toeval dat professionele sporters – zoals wielrenners – hier massaal gebruik van maken in hun trainingen.

Speciale sensoren in de borstband meten je hartslag door middel van elektrodes in de band, die je hartslag direct registreren, waarna de gegevens worden verstuurd naar je horloge. Dit werkt vrijwel net zo nauwkeurig als een ECG. Helemaal niets mis mee dus.

Mogelijke nadelen zijn wel dat zo’n band om je borst oncomfortabel kan zitten en dat je aanvankelijk wat meer moeite zou kunnen hebben ademen door die strakke band om je lijf. Daarbij is het natuurlijk iets meer gedoe voordat je goed en wel klaar bent om te gaan sporten.

Voordelen
 • Zeer nauwkeurige, betrouwbare metingen
Nadelen
 • Oncomfortabel
 • Schoonmaken
 • Minder vrij bewegen

Ingebouwde hartslagmeter

Om bovengenoemde redenen is een sporthorloge met ingebouwde hartslagmeter een goed alternatief als je je hartslag wilt bijhouden. De hartslagmeter zit dan al geïntegreerd in het horloge, die met een optische lichtstraal verschillen in de doorbloeding van je pols meet. Hierdoor heb je geen losse borstband nodig. Ideaal toch?

Een activity tracker of sporthorloge met ingebouwde hartslagmeter heeft bijna alleen maar voordelen. Je kunt vrijer lopen, zonder (mogelijk) irriterende borstband. Je hebt geen extra werk aan het schoon- en geurvrij houden van de borstband. Je kunt de band niet verliezen. Je kunt altijd direct je hartslag meten wanneer je je horloge omhebt.

Het enige potentiële nadeel van een ingebouwde hartslagmeter is de minder hoge nauwkeurigheid en betrouwbaarheid ten opzichte van een horloge met losse borstband. Hoewel het gat steeds minder groot wordt en er inmiddels zeer goede ingebouwde hartslagmeters op de markt zijn, blijft een borstband de meest precieze meting geven.

Voordelen
 • Vrij lopen
 • Geen irritaties
 • Sneller sporten
 • Altijd hartslagmeter bij de hand
Nadelen
 • Minder nauwkeurig dan een borstband

Stap 4: Functionaliteiten

Slaapmonitor

SlaapmonitorVeel activity trackers en sporthorloges beschikken tegenwoordig over een slaapmonitor. Niet zo gek, want goed en voldoende slapen is erg belangrijk voor je (fysieke en mentale) fitheid overdag.

Een slaapmonitor kan in kaart brengen hoe goed je hebt geslapen. De uitkomsten hiervan zijn niet altijd even betrouwbaar, maar als je er niet teveel waarde aan hecht en bijvoorbeeld alleen naar je algemene slaapontwikkeling kijkt, is het best een aardige toevoeging.

Afstand

AfstandEen veel voorkomende functionaliteit op een sporthorloge of activity tracker is de registratie van de afgelegde afstand. Voor een hardloper is dit meestal, samen met de snelheid, de interessantste informatie die hij kan krijgen.

Soms registreert een horloge zelfs de volledige afstand die je gedurende de dag hebt afgelegd. Zo heb je je gehele dagelijkse bewegingspatroon mooi in beeld.

Calorieënteller

CalorieentellerBijna alle sporthorloges en activity trackers beschikken tegenwoordig over een calorieënteller. Het aantal verbruikte calorieën wordt vooral gebaseerd op het type sport, je geslacht, gewicht en de duur en intensiteit van de activiteit. Als je een zo nauwkeurig mogelijke schatting wilt, kies je voor een sporthorloge met hartslagmeter.

Muziekspeler

MuziekspelerAls je niet alleen naar je eigen gehijg wilt luisteren of gewoon wat afleiding wilt hebben in de vorm van je favoriete muziek, kun je gebruikmaken van de geïntegreerde muziekspeler van je sporthorloge. Als deze er niet op zit, kun je meestal wel alsnog de muziekspeler op je telefoon bedienen met je horloge. Wel zo makkelijk.

Stappenteller en bewegingsmelder

AfstandSporthorloges en activity trackers beschikken meestal over zowel stappentellers als bewegingsmelders. Hiermee kun je enerzijds bijhouden hoeveel stappen je gedurende de hele dag verzet. En anderzijds krijg je een melding als je te lang hebt stil gezeten. Een goede motivatie om meer te bewegen dus.

Snelheid

SnelheidEen belangrijk stukje informatie voor veel sporters is dat over de snelheid. Als je weet hoe hard je loopt, fietst, zwemt – op ieder moment van je training – kun je goed je gewenste ritme volgen. Ook weet je in hoeverre je de volgende keer een tandje erbij moet doen om jezelf te verbeteren.

Traptreden

TraptredenSommige sporthorloges beschikken over een meer geavanceerde variant van de stappenteller: deze kunnen meten hoeveel traptreden je op of af bent gegaan. Interessant, want dit is immers een veel intensere workout dan lopen op een vlakke ondergrond. Deze functionaliteit is jammer genoeg vaak weinig nauwkeurig, maar het is leuk om ermee te experimenteren.

Notificaties

NotificatiesSporthorloges kunnen steeds vaker communiceren met je smartphone. Dat betekent dat je zelfs tijdens het sporten op de hoogte kunt blijven van de inkomende oproepen en berichtjes. Hier krijg je dan via bluetooth netjes melding van op je horloge.

Touchscreen

TouchscreenVoor wie alleen nog maar met touchscreens kan werken en allergisch is geworden voor fysieke knoppen is er goed nieuws: sporthorloges hebben namelijk steeds vaker touchscreens om mee te navigeren. Lekker intuïtief, zoals je het gewend bent van je smartphone en tablet.

Stap 5: Klaar voor de start?

Dus je bent er helemaal klaar voor om een sporthorloge of activity tracker om je pols te binden en te gaan sporten? Mooi zo! Lekker enthousiast, daar houden we van!

Zorg er alleen wel voor dat je echt alles weet wat je moet weten en precies het juiste horloge bestelt voor jouw wensen. Maak daarvoor gebruik van onze uitgebreide vergelijker. Daarin staan de beste sporthorloges per categorie gerangschikt, zodat je altijd het sporthorloge of de activity tracker vindt die helemaal bij je past!

Beste sporthorloges per sport en prijscategorie

 

Beste sporthorloge voor hardlopen

Hardlopen iconBudget: Polar M200

Polar m200

De Polar M200 is een uitstekend sporthorloge voor een aantrekkelijke prijs. Het horloge is licht, heeft een minimalistische uitstraling, maar heeft veel te bieden.

De M200 heeft een ingebouwde hartslagmeter die behoorlijk nauwkeurig is in vergelijking met een combinatie met borstband. Wel is een voorwaarde voor een goede meting dat het horloge strak om de pols gedragen wordt. Ook meet het horloge niet standaard de hele dag de hartslag, waar sommige andere modellen dit wel doen.

De ingebouwde GPS is verrassend nauwkeurig wanneer je regelmatig synchroniseert met de app. Er zijn meer dan 100 sportprofielen beschikbaar. En hij laat zelfs notificaties zien van je smartphone, al zijn deze vrij summier.

Middel: Garmin Forerunner 235

Garmin Forerunner 235

De Garmin Forerunner 235 heeft accurate GPS en een meestal zeer nauwkeurige ingebouwde hartslagmeter. Al lijkt dit laatste persoonsgebonden te zijn. Er zijn ook minder goede ervaringen mee.

Je kunt van te voren trainingen programmeren in het horloge. Verder hij is waterdicht dus ook geschikt om mee te zwemmen. Er kunnen heel wat gegevens mee geregistreerd worden, waaronder de cadans, staplengte en je slaappatroon. Naast de gebruikelijke data als snelheid en afstand.

Het horloge doet voor sommigen wat te plastic-achtig aan, maar hij is daardoor wel licht van gewicht. De communicatie met de smartphone bevalt goed en de batterij gaat lang mee.

Pro: Garmin Forerunner 935 of Garmin Forerunner 645 Music

Garmin Forerunner 935

De Garmin Forerunner 935 is stijlvol vormgegeven, heeft heel veel functies en is geschikt voor veel verschillende sporten, waaronder hardlopen, fietsen, zwemmen, skiën en golfen. Per sport kun je een apart profiel instellen. Uiteraard is het ook een prima activity tracker.

Het horloge beschikt over een ingebouwde hartslagmeter die goed werkt, behalve bij sporten waar trillingen van de pols de metingen kunnen bemoeilijken, zoals bij fietsen of gewichtheffen.

Extra functies zijn onder meer een barometer, gyroscoop en kompas, voor het kunnen zien van hoogteverschillen en de juiste koers. De batterijduur is fenomenaal goed.

Een van de weinig minpuntjes – naast wellicht de prijs – is het ontbreken van een geïntegreerde muziekspeler. Is dit belangrijk voor je, kies dan voor de Garmin Forerunner 645 Music.

Bekijk de beste deals van de Garmin Forerunner 935

Beste sporthorloge voor zwemmenZwemmen Icon

Budget: Samsung Gear Fit 2 Pro
Samsung gear fit2

De Samsung Gear Fit 2 Pro is een prachtige oplossing voor zwemfanaten die hun activiteiten en calorieverbruik in het water willen bijhouden.

Met een prachtig gestroomlijnd design en een gebogen scherm, zou je niet denken dat dit een activity tracker is.

Het doet meer aan als fashion item.

Toch voldoet hij heel goed.

Hij is vrijwel identiek aan de Samsung Gear Fit 2, behalve een paar handige voorgeïnstalleerde apps, de offline modus van Spotify, en… een betere waterdichtheid wat hem nu pas echt geschikt maakt om mee te zwemmen.

Bekijk de beste deals van de Samsung Gear Fit 2 Pro

Pro: Garmin Forerunner 935
Garmin Forerunner 935

De Garmin Forerunner 935 is een geweldig allround horloge. Hij  is geschikt voor verschillende sporten, waaronder zwemmen. Hij heeft geen geïntegreerde muziekspeler maar daarbuiten vrijwel alles wat je je maar kunt wensen.

De Forerunner 935 heeft speciale ingebouwde profielen voor zowel het zwembad als open water. Zodra je begint met zwemmen, ziet het sporthorloge meteen wat voor zwemslag je gebruikt en hij registreert onder andere de lengte van je slagen, je afstand en tempo. Je kunt ook je eigen trainingen creëren of downloaden via Garmin Connect.

Hartslagmetingen zijn ook mogelijk in het water met de 935, alleen heb je dan wel een losse borstband nodig.

Bekijk de beste deals van de Garmin Forerunner 935

Beste sporthorloge voor fietsen

Fietsen Icon
Budget: TomTom Runner 3

De TomTom Runner 3 (ook bekend als de Spark 3) is een mooi geprijsd sporthorloge dat van verschillende markten thuis is. Naast hardlopen, is de Runner is ook erg goed uitgerust voor fietsen en zwemmen. Als je fietst registreert hij bijvoorbeeld de snelheid, duur, het tempo, het calorieverbruik en je hartslag.

Met de Runner 3 kun je ook een ‘kruimelspoor’ leggen. Dat wil zeggen dat je route wordt bijgehouden en je met een druk op de knop weer naar het beginpunt terug kunt navigeren. Handig als je een keer van de gebaande paden af wilt. Ook kun je, in de hardloop- en fietsmodus van het horloge, van te voren routes uploaden.

Bekijk de beste deals van de TomTom Runner/Spark 3

Midden: Garmin Vivoactive 3

Garmin vivoactive 3

De Garmin Vivoactive 3 is een slank, licht en mooi uitziend horloge dat ook als fashion item niet misstaat. Op zich niet zo gek, aangezien hij door Garmin zelf geclassificeerd wordt als smartwatch. Hij ontvangt dan ook notificaties van je smartphone, welke je zelfs kunt beantwoorden met het horloge.

Hij bevat verschillende sportprofielen: voor hardlopen, zwemmen, fietsen, zelfs voor yoga. Fietsgegevens kun je bijhouden voor zowel indoor als outdoor fietsactiviteiten.

Ook als activity tracker doet hij het goed. Hij houdt 24 uur per dag je activiteiten bij, alsmede je hartslag. Het touchscreen wordt over het algemeen erg gewaardeerd. Het switchen tussen schermen gaat nu net even makkelijker.

Pro: Garmin Forerunner 935

Garmin Forerunner 935

De Garmin Forerunner 935 is een ware alleskunner, met vele functies en verschillende sportprofielen. De ingebouwde hartslagmeter is behoorlijk accuraat, net als de GPS. Het horloge kan ook dienst doen als activity tracker waarbij 24 uur je beweging (of slaap) kan worden bijgehouden.

De Forerunner 935 kan zich op verschillende sporten concentreren. Zo is het ook een prima fietshorloge. Tijdens het fietsen meet het sporthorloge je afstand, hartslag, hartslagzone, duur, snelheid en rondetijd.

De Garmin Forerunner 935 beschikt niet over een touchscreen maar dit wordt door weinig gebruikers gemist. Misschien dat dit wel geldt voor de ontbrekende geïntegreerde muziekspeler. De batterijduur is erg goed.

Bekijk de beste deals van de Garmin Forerunner 935

Beste sporthorloges voor hiking of outdoor Outdoor Icon

 

Budget: Amazfit Stratos
Amazfit Stratos

De Amazfit Stratos biedt veel waar voor je geld. Hij wordt door Amazfit zelf getypeerd als smartwatch – hij heeft ook de bijbehorende looks en smartphone connectiviteit – maar het is ook een robuuste multifunctionele sportwatch.

De Stratos heeft meer dan 12 verschillende sportmodes, ingebouwde GPS en hartslagmeter, een barometer om hoogteverschillen te meten, een activity tracker, WiFi en een muziekspeler.

Voor hiking of outdoor sporten is het handig dat het scherm bestaat uit krasbestendig Gorrilla Glass. Maar ook dat wandelen, bergbeklimmen en trail running ook tot de ingebouwde profielen behoren. De Stratos is, kortom, een zeer compleet sporthorloge.

Dit horloge is te bestellen bij Amazon.

Midden: TomTom Adventurer
Tomtom Adventurer Sporthorloge

De TomTom Adventurer is vrijwel identiek aan de TomTom Spark 3, behalve dat hij beter is uitgerust voor de outdoor sporter. Net als op de Spark 3 kun je via een kruimelspoor makkelijk naar je beginpunt navigeren – fijn als je nieuwe gebieden wil ontdekken – maar deze Adventure voegt daar ook nog een barometer aan toe, om goed hoogteverschillen te kunnen meten.

Je kunt routes programmeren en ook beschikt de TomTom Adventurer over een kompas voor betere richtingbepaling. Verder is de ingebouwde muziekspeler erg fijn; hier kun je voor 3 GB aan muziek op zetten.  In de wandelmodus gaat de Adventurer ongeveer 24 uur mee.

Een goed alternatief is de Suunto Traverse.

Bekijk de beste deals van de TomTom Adventurer

Pro: Garmin Fenix 5

De Garmin Fenix 5 is één van de meest uitgebreide sporthorloges op de markt. Hij heeft een activity tracker, navigatie, een nauwkeurige ingebouwde hartslagmeter, smartphone notificaties, VO2 Max (maximale zuurstofinname)-meter en hij is waterdicht.

De Fenix 5 heeft een op maat gemaakt profiel voor ongeveer iedere denkbare sport: hardlopen, fietsen, zwemmen, snowboarden, golfen, en zelfs parachutespringen.

Voor de echte outdoor sporter of avonturier is er de Garmin Fenix 5X, met grotere horlogekast, standaard saffierglas en WiFi en voorgeïnstalleerd kaartmateriaal.

Beste sporthorloge voor triatlonsTriathlon icon

 

Budget: TomTom Runner 3

De TomTom Runner 3 is handig als je graag met verschillende sporten ‘tegelijk’ bezig bent, met name hardlopen, fietsen en zwemmen. Hij biedt verschillende trainingsvormen en je kunt hem ook ‘gewoon’ als activity tracker gebruiken. Als je voor de Cardio-uitvoering kiest, kun je met de Runner 3 ook je hartslag meten.

De Runner 3 beschikt ook over een kompas, de mogelijkheid om routes te programmeren, en een kruimelspoorfunctie, waarmee je altijd de weg terug kunt vinden.

De Runner 3 bevat overigens geen triatlon functie, waarmee je automatisch overschakelt naar een andere sport. Je zult zelf moeten switchen na iedere activiteit.

Bekijk de beste deals van de TomTom Runner/Spark 3

Middel: Suunto Spartan Trainer Wrist HR

Suunto spartan series

De Suunto Spartan Trainer Wrist HR is een veelzijdig sporthorloge, licht en subtiel van formaat. Hij is waterdicht, kan dienst doen als activity tracker en toont notificaties van je smartphone. Onder andere.

Er zit ook in ingebouwde hartslagmeter op. Jammer is wel dat deze metingen niet altijd of onmiddellijk getoond kunnen worden en niet worden opgeslagen of gesynced.

Vooral als multisporthorloge gooit de Spartan Trainer Wrist HR hoge ogen. Zo kan hij verschillende gekoppelde sporten als één evenement bijhouden – uiteraard wel met andere meetfuncties – zonder dat je handmatig moet switchen of meta-berekeningen moet doen.

Meer weten over dit model? Lees onze uitgebreide post over de Suunto Spartan Series.

Pro: Garmin Forerunner 935

Garmin Forerunner 935

De Garmin Forerunner 935 is de perfecte allrounder. Een sporthorloge dat barst van de functies en dat uitblinkt in vrijwel alles wat-ie doet. Hij heeft een prima hartslagmeter, die de hele dag (en nacht) je hartslag bijhoudt, en er zit een activity tracker op om al je stappen en de kwaliteit van je slaap te kunnen meten.

Maar dat is nog maar het tipje van de ijsberg. Het horloge bevat vele sportprofielen, waaronder voor hardlopen, fietsen en zwemmen. Het mooie is dat je snel tussen activiteiten kunt switchen bij een triatlon en al deze onderdelen als één training kunt analyseren.

Bekijk de beste deals van de Garmin Forerunner 935

Wat zijn belangrijke punten om op te letten?

Als eerste is het natuurlijk belangrijk dat je weet wat een sporthorloge je allemaal kan bieden. Als je weet welke functies er op een sporthorloge mogelijk zijn dan wordt het ook makkelijker om voor jezelf te bepalen welk van deze eigenschappen essentieel zijn, welke gewoon leuk zijn als extra en welke eigenschappen voor jouw persoonlijke behoeften in principe overbodig zijn.

GPS sensor

functionaliteit GPS

Een GPS sensor zit in bijna alle sporthorloges wel ingebouwd. Het is dan ook een ontzettend handige eigenschap van een sporthorloge waardoor je gegevens een stuk betrouwbaarder worden bijgehouden. Wanneer je bijvoorbeeld een rondje gaat hardlopen kan je door middel van de GPS sensor exact zien wat de afstand is die je hebt afgelegd. Met sommige sporthorloges kun je door middel van de GPS sensor ook zien welke route je precies hebt gelopen of je kunt van te voren een route op het horloge uploaden.

Hartslagmeter

Een ingebouwde hartslagmeter kan heel erg handig zijn.

Als je een sporthorloge aanschaft met een ingebouwde hartslagmeter heb je in principe geen losse borstband nodig. Je hoeft dus geen last te hebben van een knellende, schurende of afzakkende band.

Het nadeel van een ingebouwde hartslagmeter is dat deze vaak iets minder nauwkeurige gegevens oplevert dan een borstband.

Wanneer je dus op zoek bent naar de meest accurate gegevens omtrent je hartslag kun je beter een horloge zonder ingebouwde hartslagmeter maar met een losse borstband kopen.

Je kunt er ook voor kiezen om wel een sporthorloge met ingebouwde hartslagmeter aan te schaffen, maar daarbij tevens een losse borstband gebruiken. De meeste sporthorloges bieden wel de mogelijkheid om ook een hartslagband te kunnen gebruiken.

Let er bovendien op dat veel borstbanden en ingebouwde hartslagmeters niet onder water werken. Mocht je dus je hartslag tijdens het zwemmen willen meten dan moet je goed opletten dat dit met een bepaald sporthorloge/borstband wel mogelijk is.

Slaapmonitor

Slaapmonitor

Sommige sporthorloges beschikken ook over de functie om je slaappatroon bij te kunnen houden. Deze functie is niet op alle horloges erg nauwkeurig, maar geeft je toch een leuk inzicht in onder andere hoe lang en hoe diep je hebt geslapen.

Afstand

functionaliteit afstand

Uiteraard geven eigenlijk alle sporthorloges wel de afstand weer die je hebt afgelegd. Sommige horloges geven ook weer wat de afstand is die je in het totaal hebt afgelegd gedurende de gehele dag. Zo zie je dus niet alleen de gegevens van je training, maar ook hoe actief je tijdens de dag bent.

Touchscreen

Sommige sporters vinden een sporthorloge met een touchscreen prettig of gewoon mooi om te zien, maar de meeste sporters stellen fysieke knoppen op prijs. Daarom zijn er sporthorloges die over een touchscreen én over knoppen beschikken. Hiermee kun je zelf bepalen op welke manier je door het horloge wilt navigeren. Tijdens het sporten kan een touchscreen nog wel eens onhandig zijn, omdat je liever niet wilt stoppen om op je horloge iets aan te klikken.

Bovendien werkt een touchscreen in combinatie met zweterige handen niet altijd optimaal. Daarom hebben veel sporthorloges alleen fysieke knoppen en sommige horloges een touchscreen in combinatie met een aantal knoppen.

Calorieën teller

Alle sporthorloges zijn inmiddels wel uitgerust met een calorieën teller.

Als je het sporthorloge alleen tijdens trainingen draagt kun je dan zien hoeveel calorieën je hebt verbruikt, maar als je het horloge ook overdag draagt zijn er sporthorloges die aangeven hoeveel calorieën je in het totaal op een dag hebt verbruikt.

Aan de hand van jouw gegevens, zoals bijvoorbeeld je lengte, gewicht en hartslag kan een goede indicatie worden gegeven van het aantal verbruikte calorieën.

Je hartslag wordt natuurlijk alleen de hele dag gemeten met een ingebouwde hartslagmeter. Als je een horloge zonder ingebouwde hartslagmeter aanschaft zal het aantal calorieën dan wellicht wat minder nauwkeurig kunnen worden ingeschat.

Muziekspeler

functionaliteit muziekspeler

Veel sporthorloges beschikken over de mogelijkheid om via het horloge je muziek op je smartphone te kunnen bedienen.

Je hebt dan natuurlijk wel je smartphone nodig om naar de muziek te kunnen luisteren, maar zo hoef je tijdens een work-out niet meer je smartphone tevoorschijn te halen wanneer je naar een ander nummer wilt luisteren.

Er zijn ook een aantal horloges die wel een ingebouwde muziekspeler hebben.

Je kunt dan dus tijdens het trainen naar je favoriete muziek luisteren zonder dat je daarvoor nog een extra apparaat mee hoeft te nemen.

Het geheugen is vaak beperkt, maar het is toch handig om zo naar je muziek te kunnen luisteren.

Stappenteller en bewegingsmelder

Eigenlijk alle sporthorloges hebben wel een ingebouwde stappenteller.

Je kunt dan zien hoeveel stappen je op een dag hebt gezet en dus hoe actief je eigenlijk bent geweest.

Je moet hiervoor het horloge natuurlijk wel de hele dag omhouden.

Sommige sporthorloges beschikken ook over de mogelijkheid om een bewegingsmelder in te schakelen. Zo kun je bijvoorbeeld een trilsignaal af laten gaan wanneer je (nog) niet een bepaald aantal ingestelde stappen per uur hebt gezet. Zeker wanneer je veel achter de computer werkt kan dit een prettig hulpmiddel zijn om je te helpen herinneren om vaker in beweging te komen.

Snelheid

Functionaliteit snelheid

Door het dragen van een sporthorloge kun je tijdens het sporten zien op welke snelheid je traint. Dit kan je bijvoorbeeld tijdens het hardlopen helpen om te kijken wat voor jou een goede snelheid is om aan te houden. Tevens wordt het makkelijker om jezelf uit te dagen wanneer je weet op welke snelheid je normaliter lekker loopt.

Traptreden

Niet alle sporthorloges, maar sommigen beschikken over een teller die voor je registreert hoeveel traptreden je hebt gelopen. Gebruikers geven echter wel vaak aan dat dit aantal nogal kan verschillen en meestal niet erg accuraat is. Het is voor de meeste horloges lastig om exact te meten hoeveel traptreden je hebt gelopen, maar het kan een leuke toevoeging zijn om te zien hoe actief je in het dagelijks leven bent.

Smartphone notificaties

De nieuwste sporthorloges hebben vrijwel allemaal de functie om de notificaties vanaf je smartphone op het scherm van het horloge te laten zien.

Bij een wat duurder horloge kun je soms ook nog berichten teruglezen of bijvoorbeeld een inkomend gesprek beantwoorden, maar bij de meeste sporthorloges krijg je alleen (een gedeelte van) het bericht of de inkomende oproep te zien.

Ook zaken die in je agenda staan kun je doen laten verschijnen op het scherm van het horloge. Dit is dus een erg handige functie om niet meer altijd je smartphone bij de hand te hoeven houden om van alles op de hoogte te blijven.

Welke verschillende merken zijn er?

Er zijn een hele hoop verschillende soorten sporthorloges op de markt.

De meest voorkomende merken zijn Fitbit, Garmin, Polar, Samsung, Suunto en TomTom.

Fitbit

Fitbit

Fitbit is vooral bekend vanwege haar activity trackers.

Zo kun je bij de horloges van Fitbit bijvoorbeeld uitgebreid zien hoe goed de kwaliteit van je slaap is geweest en kun je in de bijbehorende app in een zeer duidelijk overzicht onder andere het aantal gelopen stappen, de afgelegde afstand, het aantal verbruikte calorieën en bewegingen per uur zien.

Activity trackers zijn voornamelijk gericht op een gezondere levensstijl en sporthorloges zijn meer gericht op het verbeteren van je sportieve prestaties. Om meer duidelijkheid te krijgen over de verschillen tussen deze verschillende soorten horloges kun je hier meer informatie vinden.

Garmin, Polar en TomTom

TomTom

Garmin, Polar en TomTom zijn veel voorkomende merken onder sporters wanneer het gaat om sporthorloges.

Deze merken hebben allerlei verschillende sporthorloges op de markt gebracht, zodat je zelf kunt kiezen uit een reeks van functies en prijzen.

Veel gebruikte sporthorloges zijn bijvoorbeeld de bekende TomTom Runner Cardio, Garmin Vivoactive HR, en Forerunner 935 en de Polar M400.

Suunto

De sporthorloges van Suunto zijn over het algemeen wat luxer en beschikken over extra functies, zoals bijvoorbeeld een ingebouwd kompas. Deze horloges zijn met name gericht op de avontuurlijke (multi)sporters en kunnen dan ook goed tegen een stootje.

Samsung

Samsung

Samsung is natuurlijk een bedrijf wat in eerste instantie niet meteen op sport is gericht. De horloges die samsung op de markt heeft gebracht zijn daarom wat meer te vergelijken met activity trackers of smartwatches. Voor recreatieve sporters is dit ideaal.

De professionele sporter zal meer hebben aan een specifiek sporthorloge met wat uitgebreidere trainingsgegevens.

Welk sporthorloge is vooral geschikt voor de sporten die ik beoefen?

Aangezien elk sporthorloge verschillende functies heeft is het goed om voor jezelf eerst na te gaan wat je aan een sporthorloge belangrijk zou vinden en welke sporten je wilt uitoefenen met het gebruik van het horloge.

Triathlon

Zo is het bijvoorbeeld zeer nuttig als je aan triatlons doet om een sporthorloge aan te schaffen die deze verschillende sporten in verschillende profielen bij kan houden en waarbij je door middel van een druk op de knop tussen deze profielen kunt schakelen. Een goed voorbeeld van zo’n uitgebreid horloge is bijvoorbeeld de Garmin Fenix 5.

Zwemmen

Als je een echte zwemmer bent kun je het beste wel een sporthorloge aanschaffen die je ook diverse gegevens over deze sport kan verschaffen.

Een goed sporthorloge voor zwemmers is bijvoorbeeld de Suunto Ambit 3. Dit horloge is niet alleen voor zwemmers een goede optie, maar ook voor sporters die veel verschillende sporten beoefenen. Het gaat namelijk om een echt multi-sport horloge.

Fietsen

Bij een sporthorloge voor fietsers kan het handig zijn om de mogelijkheid te hebben om een cadanssensor aan het horloge te koppelen. Zo kun je bijvoorbeeld niet alleen de afgelegde afstand en snelheid zien, maar ook hoeveel omwentelingen je met je voeten hebt gemaakt. Een goed sporthorloge voor fietsers hoeft in principe niet zo uitgebreid te zijn (tenzij je veel waarde hecht aan extra functies, zoals bijvoorbeeld het ontvangen van smartphone notificaties) als de hierboven beschreven horloges.

De Garmin Forerunner 35 kan bijvoorbeeld een goede keuze zijn.

Outdoor

Als je op zoek bent naar een echt outdoor horloge voor allerlei avontuurlijke sporten dan is de Suunto Spartan Ultra eventueel een goede optie. Dit horloge heeft een saffier kristal glazen scherm die goed tegen een stootje kan en beschikt over allerlei extra opties, zoals een ingebouwd kompas, een GPS en GLONASS sensor en een barometer.

Uiteraard zijn alle bovenstaande opties qua sporthorloges alleen als eventuele mogelijkheid aangegeven en zijn er ook allerlei verschillende andere sporthorloges die een goede keuze kunnen zijn.

Er zijn tegenwoordig voldoende alternatieven op de markt. Neem daarom zeker de tijd om goed uit te zoeken welk horloge voor jou het meest geschikt is.

Conclusie: Wat is de Beste sporthorloge?

Bij het aanschaffen van een sporthorloge zijn er een hele hoop factoren waar je rekening mee kunt houden.

Er is voldoende keuze en daardoor zal er bijna altijd wel een perfect sporthorloge voor jou tussen zitten.

Om het maken van je keuze iets makkelijker te maken kan het handig zijn om van te voren te bedenken wat je allemaal verwacht van een sporthorloge en wat je eventueel prettig zou vinden.

Dit maakt het zoeken naar een geschikt horloge wat makkelijker.

Twijfel je nog? Lees dan eens onze uitgebreide reviews van verschillende sporthorloges door om een goed beeld te kunnen vormen.

We wensen je veel plezier met het uitkiezen en gebruik van een passend sporthorloge!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*