Ontdek het beste sporthorloge van 2023, vergelijk & kies!
Je bent dus op zoek naar een nieuw sporthorloge? Je ontdekt hier de beste sporthorloges en zo vind je snel een model dat goed bij jou past. Je hebt sporthorloges in alle soorten en maten en ze kunnen lang niet allemaal hetzelfde.
Sommigen hebben genoeg aan een stappenteller, anderen willen een horloge die volgeladen is met features om hun activiteiten tot in detail bij te kunnen houden.
Het goede nieuws is dat er voor iedereen wel een geschikt sporthorloge te vinden is. Dit zijn de beste sporthorloges van dit moment, zo vind je het beste sporthorloge voor jou in no-time.
Beste sporthorloge van 2023:
Beste sporthorloge per sport en prijscategorie
Sporthorloges zijn veelzijdig maar ze zijn meestal niet voor iedere sport geschikt. Daarbij heeft niet iedereen hetzelfde budget (over) voor een sporthorloge of activity tracker. Dat betekent dat er meteen al wat opties afvallen of juist heel interessant worden.
Voor welke sport wil jij een sporthorloge gebruiken? Hardlopen, fietsen, zwemmen… snowboarden misschien? Of heb je juist een multisporthorloge nodig? En hoeveel geld wil je er maximaal aan uitgeven?
Voor iedereen is er een mooie optie beschikbaar. Om je te helpen hebben we hieronder de top 10 modellen per sport en prijscategorie geselecteerd.
Beste sporthorloge voor hardlopen
Of je nu één of twee keer in de week loopt om je conditie op pijl te houden, razendsnelle 5K’s wilt lopen of gaat trainen voor een marathon, er is een geschikt sporthorloge voor jou, in elke prijsklasse.
Er zijn verschillende merken met mooie hardloophorloges in het assortiment: Polar, Suunto, Coros.
De Forerunner-reeks van Garmin is toch wel de benchmark, maar er is meer dan genoeg te kiezen. Dit is onze selectie geworden:
Beste budget: Garmin Forerunner 55
De Forerunner 45 was al meer dan capabel maar zijn opvolger – de Forerunner 55 – bouwt de prestaties en verzameling sportieve functies nog eens verder uit.
De accuduur in smartwatchmodus is verdubbeld (naar 2 weken), je krijgt dagelijks workoutsuggesties en je hebt functies als geschatte finishtijd en raceprognoses.
Maar waarschijnlijk is PacePro de mooiste toevoeging, een functie waarmee je heel goed aan je tempo en snelheid kunt werken en waarvoor je eerder de duurdere Forerunner 245 moest kopen.
Natuurlijk heb je nog steeds toegang tot het geweldige gepersonaliseerde trainingsprogramma Garmin Coach, heb je vele sportprofielen om uit te kiezen, waaronder fietsen en zwemmen, en kun je berichten ontvangen van je telefoon.
De Forerunner 55 is dus een erg compleet horloge… en dat voor onder de 200 euro. Mocht je toch nog andere functies of een ander merk willen, kijk dan eens naar de Polar Pacer en Coros Pace 2.
Bekijk uitgebreide Forerunner 55 review
Beste prijs/kwaliteit: Garmin Forerunner 255
De Forerunner 255 is ook in de middenklasse een van de beste oplossingen.
Hij heeft dezelfde accuduur in smartwatch-modus als de 55 – een royale 2 weken – maar doet het met 30 uur GPS-tijd (tegenover 20 uur) zelfs nog een stuk beter.
Net als op voorganger 245 zit er op de 255 Training Load en Status om precies te kunnen weten hoe het met je conditie gaat en wanneer je weer kunt gaan trainen.
Er zit een Spo2-meter op, en een body battery die laat zien in hoeverre je lichaam is opgeladen. Ook kun je een health snapshot doen met belangrijke gezondheidsstatistieken, waaronder HRV.
Je kunt workoutanimaties zien op je horloge, je hebt veel meer sportprofielen dan voorheen en de GPS verbinding is nog beter en stabieler vanwege de mutli-band-mogelijkheid.
Een goed alternatief is de Polar Pacer Pro, die bijvoorbeeld hardloopvermogen aan de pols heeft.
Bekijk de uitgebreide Forerunner 255 review
Beste high end watch: Garmin Forerunner 955
Het wordt wat voorspelbaar maar ook in het hogere segment is een Forerunner de winnaar: dit keer is het de 955.
De Forerunner 955, nu voorzien van een touchscreen, heeft alle ‘goodies’ die je verwacht en meer. Van Training Load en Status, muziek en volledige maps aan boord tot multi-band GPS en draadloos betalen via Garmin Pay.
Een grote vernieuwing is de Solar-editie, die je batterijduur serieus kan verlengen.
Net als op de Fenix kun je in een handig overzichtsscherm zien wat voor koerspunten er op je route aankomen.
En ook net als op de Fenix 7 heeft de 955 een Stamina-functie die tijdens een run laat zien hoeveel uithoudingsvermogen je nog hebt.
Verder is de integratie van Hardloopvermogen in de standaard appverzameling fijn voor hardlopers (waarbij je nog wel een accessoire nodig hebt).
Dit is nog slechts een selectie dus bekijk zeker de volledige 955 review!
Beste allround sporthorloge: Garmin Venu 2 Plus
Een geweldige alleskunner binnen de sporthorloges is de Garmin – ja, alweer een Garmin – Venu 2 Plus.
De Venu 2 Plus gedraagt zich met zijn Amoled-scherm en functies als smart notificaties, een speaker en microfoon voor (o.a.) telefoongesprekken en gebruiken van een stemassistent, en contactloos betalen als een smartwatch.
Maar daarnaast beschikt het horloge over een zeer robuuste verzameling sportieve en gezondheidsfuncties, waaronder een health snapshot, Spo2-meting, een body battery-functie en toegang tot Garmin Coach.
Om maar eens wat te noemen.
Nog niet overtuigd?
De Venu 2 Plus biedt ook aantrekkelijke workoutanimaties, heeft muziek aan boord – zodat je nooit je telefoon hoeft mee te nemen voor muziek tijdens je run – en heeft incidentdetectie en LiveTrack zodat anderen je altijd kunnen volgen.
Lees voor nog meer informatie onze uitgebreide review.
Sporthorloge voor zwemmen
Veel sporthorloges richten zich voornamelijk op hardlopen maar gelukkig zijn er ook modellen zijn die specifieke zwemdata bij kunnen houden.
Onmisbaar voor de fanatieke zwemmers of triatleten onder ons. Zie hieronder onze aanraders.
Beste budget Zwemhorloge: Garmin Swim 2
Na vele sporthorloges kwam Garmin in 2014 eindelijk op de markt met een echt zwemhorloge: de Garmin Swim.
En net toen we dachten dat het daarbij bleef (in het ‘betaalbare’ segment) kwam er in 2020 een opvolger: de Garmin Swim 2.
Het horloge is lekker licht (36 gram), heeft een universeel formaat (42 mm) en het memory in pixel-scherm is ideaal voor leesbaarheid in en onder water.
Belangrijker: de Swim 2 houdt ‘diepere’ zwemdata bij dan andere horloges. voor zwembad- én open water-zwemmen.
De Swim 2 meet je snelheid en afstand en detecteert je type zwemslag. Je kunt zwemschema’s invoeren en tempo-meldingen krijgen, bijvoorbeeld bij je ‘kritieke zwemsnelheid’.
Er is ook een oefening-modus waarbij je achteraf de gezwommen meters opgeeft (handig als je niet altijd je armen gebruikt).
Erg mooi allemaal; net als de prijs, die (nu) net iets boven de 200 euro ligt.
Beste prijs/kwaliteit zwemhorloge: Garmin Descent G1
Heb je wat meer te besteden dan is de Garmin Descent G1 een geweldig zwem- en duikhorloge. Een horloge dat ook nog allerlei andere sporten ondersteunt en smart functies heeft.
Net zoals de Instinct (2) een goedkopere versie is van de Fenix 7, is deze Descent G1 een betaalbare Descent Mk1. Voor ongeveer de helft van de prijs heb je veel meer dan de helft van de mogelijkheden van deze duikcomputer.
Kies je daarbij voor de Solar-uitvoering dan kun je bovendien profiteren van een waanzinnige accuduur.
Een aantal mooie functies:
Saffierglas, ondersteuning voor meerdere duikopties waaronder free-style duiken. Duiken met één of meerdere gastanks, een duiklogboek, duikkompas en widgets/apps met getijdegegevens, golfhoogte, wind etc. voor surfers.
Wil je gewoon je zwemdata bovengemiddeld goed kunnen meten met een veelzijdig sporthorloge (met o.a. muziek en maps), kies dan voor dezelfde prijs voor de Garmin Forerunner 955.
Beste professionele zwem/duikhorloge: Garmin Descent Mk2i
Wil je echt alles kunnen met je zwem-/duikhorloge en zoveel mogelijk meten en analyseren? Dan is er altijd nog de Garmin Descent Mk2i.
Dit horloge heeft alles wat een professionele duiker nodig heeft… en nog veel meer; ook de meeste toeters en bellen die op uitgebreide sporthorloges zoals de Fenix 7, Forerunner 955 of Garmin Marq zitten.
Natuurlijk horen daar smart notificaties, contactloos betalen, muziek en maps bij. Maar ook incidentdetectie, workoutanimaties, ski-kaarten, uitgebreide locatiebepaling, PacePro, prestatiegegevens en perfecte tracking via multi-gnss satellietconnectiviteit.
O ja, en natuurlijk massa’s duikopties. Naast de mogelijkheden van de Descent G1, beschikt de Mk2i over subwave sonar-ondersteuning en luchtintegratie.
Zo kun je (via een zender) je luchtniveau in de gaten houden. Een cruciale optie en hét verkooppunt van dit horloge.
De prijs is alleen wel van een buitencategorie – 1500 euro (!) – maar dan heb je ook wat!
Beste sporthorloge voor fietsen
Heb je als fanatieke fietser behoefte aan een slim sporthorloge dat je bewegingen en prestaties bijhoudt? Bekijk dan hieronder de beste optie(s) per prijsklasse.
Beste budget fietshorloge: Polar Pacer
We snappen het als je niet meteen aan de Polar Pacer denkt als je op zoek bent naar een fietshorloge.
De Pacer wordt namelijk in de markt gezet als een hardloophorloge maar is eigenlijk ‘gewoon’ een uitstekend multisporthorloge, en hier hoort fietsen ook bij.
Onder andere biedt de Polar Pacer de fiets-prestatietest. Dit is een FTP-test (Functional Threshold Power-test) die 20 minuten duurt, waarna je een FTP-score hebt, een VO2-max-niveau en je maximale hartslag.
Een andere functie van de Polar Pacer (en de Polar Pacer Pro en verschillende andere Polar-modellen, zoals de Vantage-serie en de Polar Grit X Pro) die nuttig is voor fietsers is FuelWise.
Hiermee word je er automatisch aan herinnerd om koolhydraten tot je te nemen en kun je daarnaast nog drinkreminders instellen.
De Pacer kan uiteraard nog veel meer. En dat voor nog geen 200 euro.
Beste prijs/kwaliteit fietshorloge: Garmin Instinct 2
De Garmin Instinct 2 biedt een onweerstaanbaar pakket aan functies – ook voor fietsers – voor een heel mooie prijs.
De Instinct 2 is om te beginnen heerlijk licht, robuust, en kan met genoeg zon eindeloos meegaan (als je kiest voor de Solar-editie).
En fietsers zijn goed voorzien met de Instinct 2 want geen enkel Garmin horloge heeft zoveel fietsprofielen, waaronder mountainbiken, cyclocross, tourfietsen, e-biken, e-mountainbiken en indoor fietsen.
Daarnaast heeft de Instinct 2 ABC-sensoren, wat staat voor Altimeter (hoogtemeter), Barometer, om (extreme) weersituaties voor te kunnen zijn, en Compass (kompas). Ideaal als je onderweg bent of een fietstocht plant en optimaal in contact wilt kunnen staan met je omgeving.
Lees hier onze uitgebreide review of kijk onze video.
Beste fietshorloge: Garmin Epix 2
Wil je nog meer functies en mogelijkheden dan wat de Garmin Instinct 2 biedt? Zoals ingebouwde kaarten, muziek aan boord, Garmin Pay en nog meer? Dan is de Fenix 7 wat voor jou! Of, beter nog: de Garmin Epix, de Fenix 7-met-Amoled-scherm, want daar komt het op neer.
De Garmin Epix heeft een lekker groot scherm van 47 mm en beschikt bijvoorbeeld over functies als workoutanimaties en ClimbPro.
Dit laatste is erg prettig voor fietsers omdat hiermee alle heuvels en hoogteverschillen in kaart worden gebracht. Je weet precies wat er aankomt en hoe lang een beklimming nog duurt. Maar de heuvels worden ook meegewogen in je prestatieanalyses.
Het Amoled-scherm is een mooie bonus ten opzichte van de Fenix 7. Je hebt nu altijd perfect afleesbaar beeld, ook in de regen, schaduw, of als je bijvoorbeeld onder bomen door fietst.
Lees hier onze uitgebreide review.
Beste sporthorloge voor golf
Golf wordt steeds populairder – zeker in ‘Coronatijd’ is het aantal golfers explosief toegenomen – en steeds meer sporthorloges bieden ondersteunende functies aan voor deze sport.
Denk dan aan het tracken van de afstand tot de green, het bijhouden van je swing-snelheid en het in kaart brengen van de golfbaan.
Wij verzamelden het beste aanbod op het gebied van Golf-watches.
Beste budget Golfhorloge: Garmin Approach S12
De Garmin Approach S12 kost nog geen 200 euro en is een uitstekende ondersteuning als je wat extra informatie over de baan wilt, de score wilt kunnen bijhouden maar niet per se alle mogelijke analyses op je spel hoeft los te laten.
De Approach S12 heeft een zwart-wit memory in pixel-scherm met een horlogekast van (bijna) 44 mm maar een display van 0,9 inch. Vanwege het hoge contrast is alles echter prima afleesbaar.
In watch-modus gaat de S12 maar liefst 12 weken mee.
Hij is waterbestendig (5 ATM) zodat je niet bang hoeft te zijn dat je wordt overvallen door de regen.
Je kunt met de S12 (de afstand tot) het begin, midden en einde van de green bekijken, hindernissen zoals bunkers zien en je score bijhouden via je horloge, die vervolgens rechtstreeks naar de Garmin Golf app wordt gestuurd.
Ook heeft het horloge meer dan 42000 golfbanen geïnstalleerd.
Beste prijs/kwaliteit Golfhorloge: Garmin Approach S42
De Approach S42 is de perfecte allrounder voor de gemiddelde golfer.
Er zitten natuurlijk net als op de S12 42000 vooraf geïnstalleerde golfbanen op je horloge. Maar in tegenstelling tot de S12 heeft de S42 een touchscreen, met kleurenscherm en een groter 1,2 inch display.
Je score kun je ook bijhouden maar hierbij worden je slagen automatisch gedetecteerd. Ook waar je slag neerkomt kan je horloge zien, met AutoShot-detectie.
Verder kun je binnen de Green-weergave en met behulp van het touchscreen de pin handmatig naar de juiste plek verplaatsen, voor een nauwkeuriger resultaat.
Prettig is tenslotte dat de S42 meer is dan alleen een golfhorloge. Je kunt er je stappen, calorieën en slaapstatistieken mee bijhouden, je hardloop- en fietsactiviteiten tracken én smartphonemeldingen ontvangen.
Beste Golfhorloge: Garmin Approach S62
De meest complete set golf- en smartfuncties vind je op de Garmin Approach S62.
Het scherm is met 1,3 inch weer een stukje groter dan dat van de Approach S42.
Een prachtige golf-functie is Virtuele Caddie. Hiermee doet je horloge een voorstel voor de club die je het beste kunt gebruiken, op basis van windrichting en -snelheid en de afstand die je meestal behaalt met elk type club.
Deze windrichting en -snelheid kun je zelf ook bekijken vóór ieder shot.
De Pinpointer is handig bij blinde shots, waarmee je horloge de richting van de pin aangeeft.
Met Green Contour Data kun je bovendien de hellingsrichtingen op de green zien voor het meest efficiënte shot.
Verder heb je smart notificaties, hartslag- en Spo2-meting, kun je verschillende activiteiten bijhouden, waaronder hardlopen, fietsen en zwemmen, en is het mogelijk om contactloos te betalen met Garmin Pay.
Bekijk Garmin Approach S62 review.
Beste premium Golfhorloge: Garmin Marq Golfer
Wil je helemaal uitpakken, met een golfhorloge dat alle mogelijke golf-, smart, sport- en trackingfuncties biedt, waaronder muziekopslag, contactloos betalen, stressmeting en ingebouwde kaarten én bovendien een prachtig, premium sierraad voor om je pols is?
Dan is er maar één optie: de Garmin Marq Golfer. Hij kost een onwaarschijnlijke 1850 euro maar dan heb je wel echt een oogstrelend en exclusief golfhorloge te pakken.
Sporthorloges voor hiking of outdoor 
De echte hiker of outdoor sporter heeft behoefte aan wat meer of andere functionaliteiten op zijn sporthorloge dan een hardloper of zwemmer.
Ja, de afstand is handig om te weten, maar je snelheid en je paslengte wat minder.
Wel weer interessant zijn een nauwkeurige hoogtemeter, navigatie of locatiebepaling met coördinaten en een kruimelspooroptie. Bekijk hieronder de aanraders per prijsklasse.
Beste budget sporthorloge voor Hiken/Outdoor: Garmin Instinct 2
Daar-is-ie weer! De Garmin Instinct 2. Voor praktisch elke sport en discipline zou deze in een best-of lijstje kunnen komen. Maar het meest voor de hand ligt ie als outdoor horloge.
Niet alleen is het een robuust (vormgegeven) en schokbestendig horloge, hij is ook voorzien van een batterij die maar door – en doorgaat. Kies je voor de Solar-uitvoering dan hoef je zelfs potentieel nooit op te laden. (Als je niet voortdurend GPS gebruikt.)
De Instinct 2 is compatibel met Koersen, zodat je routes kunt creëren en volgen met turn-by-turn-navigatie.
Verder heeft het horloge verschillende routebepalingsopties. En hij beschikt over een hoogtemeter, barometer en kompas en nog veel meer handige functies en mogelijkheden voor buitensporters.
Bekijk hier de uitgebreide review of video
Beste prijs/kwaliteit outdoor horloge: Polar Grit X Pro
De Polar Grit X Pro ziet er niet alleen stijlvol en premium uit, hij is ook echt ‘outdoor-waardig’.
Zo heeft hij sterk, krasbestendig saffierglas, ideaal voor buitensporters en avonturiers, en is hij getest om te presteren onder extreme temperaturen, van -20 tot +50 graden.
Daarnaast kun je routes volgen door ze te importeren of te synchroniseren (automatisch te importeren) met Komoot, waarbij je vervolgens ook turn-by-turn-navigatie krijgt.
Verder kun je je hoogteprofiel zien, heb je de beschikking over een kompas en geeft Hill Splitter informatie over de heuvels op je route. Ook heeft de Grit X Pro verschillende ‘terug-naar-start’-opties.
Tenslotte is FuelWise een nuttige toevoeging: hiermee vertelt je horloge je wanneer het tijd is om een energiereep of -gel tot je te nemen. Zodat je niet te vroeg of te snel energie verliest.
Bekijk hier onze uitgebreide review of video.
Beste outdoor horloge: Garmin Fenix 7
Het is een beetje stuivertje wisselen tussen de Garmin Fenix 7 en de Garmin Epix als we een beste outdoor horloge (of gewoon sporthorloge) moeten kiezen.
In dit geval kiezen we voor de Fenix 7 omdat de accuduur een stuk beter is.
Maar het hangt er maar net vanaf wat je nodig hebt. De Epix presteert alsnog prima (6 dagen in smartwatch-modus en 30 uur in GPS-modus) en heeft wel een mooier (Amoled-)scherm.
Terug naar de Fenix 7: dit horloge biedt alles van de Instinct 2, maar heeft ook ingebouwde kaarten aan boord, muziek, Garmin Pay (de Instinct 2 alleen in Solar-uitvoering) en heeft een (mogelijk) groter scherm, met hogere resolutie.
ClimbPro, dat alle heuvels in kaart brengt en mee laat wegen in je workoutresultaten, is verder erg fijn om te hebben en de zaklamp op de (grootste) 7X kan goed van pas komen.
Bekijk hier onze uitgebreide review of video.
Sporthorloge voor triatlons / multisport 
Ja, je hebt van die mensen die één sport niet genoeg vinden. Voor die fanatiekelingen zijn er sporthorloges die meerdere sportprofielen tegelijk kunnen bijhouden en opslaan en uiteenlopende meetdata kunnen registreren.
In iedere prijsklasse is er wel iets moois beschikbaar.
Beste budget triatlon/multisport watch: Coros Pace 2
Coros is er met de Pace 2 in geslaagd een volwaardig triatlon/multisport-horloge te creëren met een zeer complete verzameling tracking en analysefuncties. En dat voor minder dan 200 euro.
Inderdaad dat hoor je goed.
Dus ja, er zit ‘gewoon’ een triatlon-profiel op de Coros Pace 2. Daarnaast kun je als hardloper kiezen voor buiten of binnen hardlopen maar ook op de atletiekbaan (track mode).
Het zwemgedeelte is ook divers met niet alleen een profiel voor indoor (in het zwembad) zwemmen maar ook voor Open Water Zwemmen.
Tel daar Hardloopvermogen aan de pols bij op en Running Performance en je hebt al heel veel waar voor je geld.
Verder is de Pace 2 met 29 gram het lichtste GPS-horloge ooit en gaat de batterij bij algemeen gebruik maar liefst 20 dagen mee.
Lees hier de volledige review.
Beste prijs/kwaliteit triatlon/multisport-horloge: Polar Pacer Pro
De Polar Pacer Pro wordt in de markt gezet als ‘dedicated’ hardloophorloge, maar is ‘eigenlijk’ gewoon een uitmuntende multisport/triatlon watch.
Hij beschikt vanzelfsprekend over een triatlon-modus, maar biedt ook hardloopvermogen aan de pols, heeft FitSpark voor dagelijkse workoutsuggesties en Wedstrijdtempo om goed op je gewenste tempo te kunnen blijven.
Daarnaast is FuelWise ideaal voor tijdens het hardlopen maar ook voor tijdens het fietsen: je horloge bepaalt dan op basis van je inspanning en (geschatte) calorieverbruik wanneer het tijd is om wat koolhydraten tot je te nemen.
Ook kun je hiermee drinkreminders instellen.
Verder kun je – net als met de Polar Grit X – Komoot-routes volgen met behulp van turn-by-turn-navigatie.
Bekijk hier de uitgebreide review of video
Beste triatlon/multisport-horloge: Garmin Forerunner 955
Hoe kan het ook anders: de alleskunner Garmin Forerunner 955 is het allerbeste multisport-horloge.
Naast een triatlon- en multisport-modus en een scala aan hardloop-, fiets- en zwemprofielen beschikt de Forerunner 955 natuurlijk over enorm veel analyse- en tracking tools om je conditie en herstel in de gaten te kunnen houden.
De multi-band GPS sensor zorgt voor nog nauwkeurigere en stabielere metingen, de hartslagsensor behoort tot de beste die er zijn en de Stamina-functie laat zien hoeveel ‘benzine’ je nog in de tank hebt zitten.
Verder heb je volledige maps op het horloge, muziekopslag, kun je betalen via Garmin Pay en is Hardloopvermogen beter geïntegreerd (maar helaas nog niet aan de pols meetbaar).
Verder is het horloge licht, gaat de batterij wel 15 dagen mee bij algemeen gebruik (20 dagen in de Solar-uitvoering).
Sporthorloge Merken
Zoveel merken, zoveel keuzes… Welk sporthorloge wordt het nu toch? Welke het ook wordt, als je een model van een van onderstaande fabrikanten kiest, heb je vrijwel altijd een topproduct in handen.
Fitbit is een Amerikaans bedrijf gespecialiseerd in activity trackers: horloge-achtige devices – of wearables – die data bijhouden als genomen stappen, gelopen traptreden, slaapkwaliteit, hartslag en calorieverbruik. Maar je kunt ook de afgelegde afstand op een dag zien. Vervolgens kan dit allemaal in een app getoond worden en gedeeld met een community.
Al deze gegevens zijn bedoeld om de gebruiker inzicht te verschaffen in zijn levensstijl. Het doel is om deze zo gezond mogelijk te houden door bewust op je beweging te letten.
Garmin is van oorsprong een bedrijf gespecialiseerd in GPS-technologie. In 1990 brachten ze hun eerste GPS-ontvanger op de markt en acht jaar later verscheen het eerste autonavigatie-systeem. Inmiddels hebben ze ook de markt van sporthorloges en activity trackers veroverd, met daarbij ook al een aantal volwaardige smartwatches in het assortiment.
Het merk Garmin staat bekend als één van de beste op het gebied van sporthorloges. Uiteraard is hun GPS-tracking doorgaans erg goed en ook is Garmin meestal zeer nauwkeurig als het gaat om hartslagmeting.
Lees ook ons artikel over de beste Garmin horloges.
Top 3 Garmin Sporthorloges
Polar Electro Oy is een Finse fabrikant van trainingscomputers. Ze waren het eerste bedrijf dat een draadloze hartslagmeter op de markt bracht. Het zijn de meest gebruikte draadloze hartslagmeters (door professionele duursporters) in heel West-Europa en staan bekend als zeer accuraat.
Polar heeft inmiddels een breed assortiment aan persoonlijke sport- en fitnessapparaten en accessoires, zoals hartslagbanden, activity trackers, fietscomputers en natuurlijk sporthorloges.
Interesse in een Polar? Bekijk dan ook dit artikel.
Top 3 Polar Sporthorloges
Samsung is vooral bekend als een enorm elektronicabedrijf. Een bedrijf dat televisies maakt, video- en audioapparatuur, koelkasten, en natuurlijk hun uiterst populaire en succesvolle smartphones. Van daar was het redelijk kleine stap naar smartwatches… en sporthorloges.
Want inderdaad, de horloges van Samsung zien er niet alleen trendy uit en communiceren goed met je smartphone… verschillende modellen hebben ook sportieve eigenschappen en functionaliteiten, waardoor ze niet meer onderdoen voor hun activity tracker- en sporthorloge-concurrenten. De Gear Fit- en Gear Sport-series zijn absoluut het overwegen waard.
Suunto is een Fins bedrijf dat gespecialiseerd is in meetapparatuur, duikcomputers en… sporthorloges. Hun horloges kenmerken zich door de vele sportprofielen die er doorgaans opzitten, en de geavanceerde hartslagsensoren. Ze zijn ook meestal wat luxer dan hun concurrenten en zijn veelal gericht op de meer avontuurlijke sporter, met bijvoorbeeld extra functies als een ingebouwd kompas. De horloges zijn daardoor ook vaak wat robuuster vormgeven.
Top Suunto Sporthorloges
TomTom is bijna synoniem met (auto)navigatiesystemen, waarin het Nederlandse bedrijf al decennialang heel succesvol is. Met het groeiende succes van smartwatches, activity trackers en sporthorloges, duurde het niet lang voordat TomTom hier ook mee ging doen. Net zoals Garmin merkten ze dat GPS-technologie en navigatiekennis ook heel goed voor wearables te gebruiken is.
Het assortiment van TomTom is vrij divers, met bijvoorbeeld aparte horloges voor hardlopers, outdoor-sporters, golfers… maar ook met een meer basic activity tracker. Voor elke sporter wat wils.
Keuzehulp: ontdek het beste sporthorloge voor jou
Stap 1: Voor welke sport ga je het sporthorloge gebruiken?
Je bent een fanatieke of beginnende sporter en hebt behoefte aan een sporthorloge? Er is volop keuze, dus dat komt helemaal goed! Maar vertel ons eerst even welke sport je beoefent. Dat maakt het een stuk makkelijker… (Of: Dan kunnen we je een stuk beter helpen.)
Hardlopen
Wat je doel ook is – een snelle 5K lopen of trainen voor een marathon – met een sporthorloge weet je precies hoe je erbij loopt. Je horloge houdt je snelheid bij, je afstand, verbruikte calorieën, en vaak ook nog je route. Ook kun je hardloopschema’s maken en audio-instructies krijgen tijdens je runs. Je prestaties verbeteren was nog nooit zo makkelijk!
Fietsen
Een sporthorloge voor fietsers houdt grotendeels dezelfde dingen bij als hardloophorloges, zoals je afstand, snelheid en de calorieën die je verbruikt. Maar een fiets-sporthorloge beschikt bijvoorbeeld ook (vaak) over een cadanssensor, waarmee je kunt zien hoeveel pedaalslagen je hebt gemaakt. Zo kan iedereen zijn fietsskills optimaal finetunen. Dumoulin mag wel uitkijken!
Zwemmen
Hardloop- en fietshorloges zijn redelijk inwisselbaar, maar als je gaat zwemmen is één feature toch echt noodzakelijk. Precies, waterdichtheid! Zonder deze toevoeging kun je je horloge na één duik al afschrijven. Verder houdt een zwemhorloge onder meer je zwemslagen en afstanden bij.
Stap 2: Een activity tracker of sporthorloge?
Bewegen is goed, maar met welk device kun je jouw prestaties nu het beste bijhouden? Want er bestaan niet alleen volwaardige sporthorloges maar ook zogenaamde activity trackers. Wat is het verschil?
Activity tracker
Een activity tracker houdt vrij letterlijk je activiteit bij. Het apparaatje telt alle stappen die je zet gedurende de dag. Ook de afgelegde afstand is vaak te zien, evenals de verbruikte calorieën. Soms wordt tevens je slaappatroon bijgehouden. Een activity tracker houd je de hele dag om.
Het doel van een activity tracker is het bevorderen van een actieve levensstijl. En dit is hard nodig. Eigenlijk zouden we minstens 10.000 stappen per dag moeten zetten om ons lichaam gezond te houden, maar slechts weinig mensen halen dit. Een activity tracker stimuleert je om deze target toch te halen.
- Bevordert gezonde levensstijl
- Meet stappen en calorieverbruik
- Meestal kleiner en goedkoper dan sporthorloge
Sporthorloge
Een sporthorloge kan feitelijk hetzelfde als een activity tracker maar voegt daar nog andere functionaliteiten aan toe, zoals de registratie van je snelheid, je route, en het aantal stappen, pedaal- of zwemslagen per minuut. Je kunt er vaak ook trainingsprogramma’s mee uitvoeren en audio-instructies of coaching ontvangen. Kortom, het is echt bedoeld voor serieuze sportmomenten.
Een sporthorloge heb je meestal alleen tijdens de sportactiviteit om en is doorgaans groter en duurder dan een activity tracker.
- Houdt sportieve prestaties bij
- Bevat trainingsprogramma’s en programmeerfuncties
- Meestal groter en duurder dan activity tracker
Voor meer informatie lees onze post over het verschil tussen sporthorloge, activiteit tracker en smartwatch.
Stap 3: Wel of geen hartslagmeter?
Een hartslagmeter op je sporthorloge of activity tracker kan een heel nuttige toevoeging zijn, ook als er geen medische noodzaak is. Met een hartslagmeter kun je namelijk heel gericht trainen, doordat je – bijna letterlijk – luistert naar je eigen lichaam. Je kunt je training beter structureren door goed op je energieopbouw te letten. Bovendien kun je effectiever bepaalde doelen behalen – zoals afvallen of je conditie verbeteren – als je je hartslag bewust op een bepaald peil houdt.
Ga je voor een hartslagmeter in je horloge, dan is het alleen nog even de vraag of je ingebouwde variant wilt of een losse borstband om je hartslag te meten.
Losse hartslagband
Hartslagbanden die je rond de borst aanbrengt bestaan al decennialang en zijn zeer betrouwbaar en nauwkeurig bij het meten van je hartslag. Het is geen toeval dat professionele sporters – zoals wielrenners – hier massaal gebruik van maken in hun trainingen.
Speciale sensoren in de borstband meten je hartslag door middel van elektrodes in de band, die je hartslag direct registreren, waarna de gegevens worden verstuurd naar je horloge. Dit werkt vrijwel net zo nauwkeurig als een ECG. Helemaal niets mis mee dus.
Mogelijke nadelen zijn wel dat zo’n band om je borst oncomfortabel kan zitten en dat je aanvankelijk wat meer moeite zou kunnen hebben ademen door die strakke band om je lijf. Daarbij is het natuurlijk iets meer gedoe voordat je goed en wel klaar bent om te gaan sporten.
Bekijk hier de beste hartslagbanden.
- Zeer nauwkeurige, betrouwbare metingen
- Oncomfortabel
- Schoonmaken
- Minder vrij bewegen
Ingebouwde hartslagmeter
Om bovengenoemde redenen is een sporthorloge met ingebouwde hartslagmeter een goed alternatief als je je hartslag wilt bijhouden. De hartslagmeter zit dan al geïntegreerd in het horloge, die met een optische lichtstraal verschillen in de doorbloeding van je pols meet. Hierdoor heb je geen losse borstband nodig. Ideaal toch?
Een activity tracker of sporthorloge met ingebouwde hartslagmeter heeft bijna alleen maar voordelen. Je kunt vrijer lopen, zonder (mogelijk) irriterende borstband. Je hebt geen extra werk aan het schoon- en geurvrij houden van de borstband. Je kunt de band niet verliezen. Je kunt altijd direct je hartslag meten wanneer je je horloge omhebt.
Het enige potentiële nadeel van een ingebouwde hartslagmeter is de minder hoge nauwkeurigheid en betrouwbaarheid ten opzichte van een horloge met losse borstband. Hoewel het gat steeds minder groot wordt en er inmiddels zeer goede horloges met ingebouwde hartslagmeters op de markt zijn, blijft een borstband de meest precieze meting geven.
- Vrij lopen
- Geen irritaties
- Sneller sporten
- Altijd hartslagmeter bij de hand
- Minder nauwkeurig dan een borstband
Stap 4: Functionaliteiten
Er zijn dingen die alle sporthorloges en activity trackers kunnen. Maar er zijn ook aardig wat verschillen. Het hangt helemaal van jouw gebruik en behoeftes af, wat je nodig hebt op jouw wearable. Hieronder een overzicht van de functionaliteiten die je kunt tegenkomen op een sporthorloge.
Slaapmonitor
Veel activity trackers en sporthorloges beschikken tegenwoordig over een slaapmonitor. Niet zo gek, want goed en voldoende slapen is erg belangrijk voor je (fysieke en mentale) fitheid overdag.
Een slaapmonitor kan in kaart brengen hoe goed je hebt geslapen. De uitkomsten hiervan zijn niet altijd even betrouwbaar, maar als je er niet teveel waarde aan hecht en bijvoorbeeld alleen naar je algemene slaapontwikkeling kijkt, is het best een aardige toevoeging.
Afstand
Een veel voorkomende functionaliteit op een sporthorloge of activity tracker is de registratie van de afgelegde afstand. Voor een hardloper is dit meestal, samen met de snelheid, de interessantste informatie die hij kan krijgen.
Soms registreert een horloge zelfs de volledige afstand die je gedurende de dag hebt afgelegd. Zo heb je je gehele dagelijkse bewegingspatroon mooi in beeld.
Calorieënteller
Bijna alle sporthorloges en activity trackers beschikken tegenwoordig over een calorieënteller. Het aantal verbruikte calorieën wordt vooral gebaseerd op het type sport, je geslacht, gewicht en de duur en intensiteit van de activiteit. Als je een zo nauwkeurig mogelijke schatting wilt, kies je voor een sporthorloge met hartslagmeter.
Muziekspeler
Als je niet alleen naar je eigen gehijg wilt luisteren of gewoon wat afleiding wilt hebben in de vorm van je favoriete muziek, kun je gebruikmaken van de geïntegreerde muziekspeler van je sporthorloge. Als deze er niet op zit, kun je meestal wel alsnog de muziekspeler op je telefoon bedienen met je horloge. Wel zo makkelijk.
Stappenteller en bewegingsmelder
Sporthorloges en activity trackers beschikken meestal over zowel stappentellers als bewegingsmelders. Hiermee kun je enerzijds bijhouden hoeveel stappen je gedurende de hele dag verzet. En anderzijds krijg je een melding als je te lang hebt stil gezeten. Een goede motivatie om meer te bewegen dus.
Snelheid
Een belangrijk stukje informatie voor veel sporters is dat over de snelheid. Als je weet hoe hard je loopt, fietst, zwemt – op ieder moment van je training – kun je goed je gewenste ritme volgen. Ook weet je in hoeverre je de volgende keer een tandje erbij moet doen om jezelf te verbeteren.
Traptreden
Sommige sporthorloges beschikken over een meer geavanceerde variant van de stappenteller: deze kunnen meten hoeveel traptreden je op of af bent gegaan. Interessant, want dit is immers een veel intensere workout dan lopen op een vlakke ondergrond. Deze functionaliteit is jammer genoeg vaak weinig nauwkeurig, maar het is leuk om ermee te experimenteren.
Notificaties
Sporthorloges kunnen steeds vaker communiceren met je smartphone. Dat betekent dat je zelfs tijdens het sporten op de hoogte kunt blijven van de inkomende oproepen en berichtjes. Hier krijg je dan via bluetooth netjes melding van op je horloge.
Touchscreen
Voor wie alleen nog maar met touchscreens kan werken en allergisch is geworden voor fysieke knoppen is er goed nieuws: sporthorloges hebben namelijk steeds vaker touchscreens om mee te navigeren. Lekker intuïtief, zoals je het gewend bent van je smartphone en tablet.
Stap 5: Klaar voor de start?
Dus je bent er helemaal klaar voor om een sporthorloge of activity tracker om je pols te binden en te gaan sporten? Mooi zo! Lekker enthousiast, daar houden we van!
Zorg er alleen wel voor dat je echt alles weet wat je moet weten en precies het juiste horloge bestelt voor jouw wensen. Maak daarvoor gebruik van onze uitgebreide vergelijker. Daarin kun je de beste sporthorloges per categorie vergelijken, zodat je altijd het sporthorloge of de activity tracker vindt die helemaal bij je past!
Ben jij een beginnende hardloper? Check dan ook eens het artikel: beginnen met hardlopen.
Uitgebreide uitleg functionaliteiten
Een sporthorloge of activity tracker heeft vele mogelijke eigenschappen, en er komen er steeds meer bij. Het varieert van geinige gimmicks tot essentiële hulpmiddelen om je prestaties mee bij te houden. Wat moet er allemaal op jouw horloge zitten?
GPS sensor
Als hardloper of andere sporter die graag zijn prestaties bijhoudt, wil je graag een zo nauwkeurig mogelijke weergave van je training. Dan is een GPS sensor in je sporthorloge absolute noodzaak. Een GPS-systeem maakt immers gebruik van satellieten om je positie te bepalen, en dit gebeurt doorgaans erg secuur.
Ja, ook zonder GPS kan een en ander vastgelegd worden. Maar als je device alleen gebruikmaakt van een bewegingssensor, zijn de resultaten – van gegevens als snelheid en afgelegde afstand – een stuk minder betrouwbaar.
En als je goed inzicht wil krijgen in je route(s) en deze bijvoorbeeld van tevoren op je sporthorloge wilt kunnen uploaden en programmeren, kun je eigenlijk niet zonder GPS.
Het goede nieuws is dat GPS sensoren tegenwoordig in vrijwel alle sporthorloges ingebouwd zitten.
Hartslagmeter
Een hartslagmeter is een zeer nuttige functionaliteit, zoals je al eerder kon lezen in onze informatie over hartslagmeters. Je kunt hierdoor een meer lichaamsbewuste manier van trainen gebruiken, wat zowel gezond als effectief is.
Nog niet zo lang geleden kwam de enige echt inzichtelijke hartslagmeting van een combinatie van een horloge met hartslag(borst)band. Want hoewel sporthorloges met ingebouwde hartslagmeting al enige tijd op de markt zijn, waren de metingen lange tijd niet erg betrouwbaar.
Gelukkig gaan de ontwikkelingen snel en laten ingebouwde hartslagmeters in sporthorloges tegenwoordig heel aardige resultaten zien, die niet zo gek veel meer afliggen van die van hartslagbanden. En dat is erg fijn!
Wanneer je gebruikmaakt van een horloge met ingebouwde hartslagmeter, hoef je geen extra borstband meer om, wat wel zo prettig is. Zo’n hartslagband kan namelijk knellen, schuren, afzakken of simpelweg minder comfortabel aanvoelen.
Bovendien voel je je met minder ‘hulpstukken’ ook gewoon vrijer tijdens het lopen (of het uitoefenen van een andere sport) en dat is zeker een groot voordeel.
Slaapmonitor
Dat slaap belangrijk is, weet iedereen. Als je niet genoeg slaapt, kun je niet goed presteren overdag, word je prikkelbaar, ongeconcentreerd, en kun je op den duur zelfs medische klachten ontwikkelen.
Vandaar dat dat activity trackers en sporthorloges ook vaak beschikken over een slaapmonitor, die bijhoudt hoe veel en goed je slaapt. Dit gebeurt aan de hand van de mate van (in)activiteit tijdens je slaap.
Het probleem is alleen dat het niet altijd even nauwkeurig is en dat iemand die prima slaapt zich zelfs onnodig zorgen kan gaan maken vanwege de resultaten van de slaapmonitor. En daardoor juist weer minder goed slaapt.
Zo wordt (relatief) veel beweging tijdens je slaap door zo’n slaapmonitor vaak gezien als een onrustige slaap, maar dit hoeft (volgens experts) zeker niet altijd te betekenen dat je dan ook slecht slaapt. (Net zoals stil liggen ook niet betekent dat je slaapt, wat we zo wordt geanalyseerd.)
Daarbij is het ook niet meteen een ramp als je een paar keer wat minder slaapt. Pas als dit structureel het geval is, zou het een probleem kunnen worden.
Maar als je de uitkomsten een beetje op waarde weet te schatten, kan een slaapmonitor best interessante inzichten opleveren. Daarbij is het al winst als zo’n monitor ervoor zorgt dat je wat bewuster met je (hoeveelheid) slaap bezig bent.
Afstand
Sporthorloges kunnen altijd wel verschillende gegevens over de afgelegde afstand verschaffen. Natuurlijk wat de totale afstand was van een training, maar ook wanneer je een bepaalde target hebt gehaald, wat je snelheid was tijdens verschillende fases van je route etc. Dan kun je precies zien na hoeveel kilometer (of meter) je begon terug te vallen of juist weer goed versnelde. Als je je hiervan bewust bent, kun je hiermee een volgende keer rekening houden bij het verdelen van je energie.
De afstanden worden natuurlijk – samen met al je andere data – gedurende langere tijd opgeslagen, zodat je altijd je vooruitgang kunt zien ten opzichte van een week, maand, of zelfs jaar geleden. Goed om te weten.
Naast sporthorloges houden ook activity trackers (meestal) je afstand bij, naast de hoeveelheid genomen stappen. Alleen gebeurt dit meestal voor een hele dag en niet zozeer voor een geïsoleerde activiteit of sportsessie.
Touchscreen
Veel sporters geven de voorkeur aan vaste knoppen op hun sporthorloges – bijvoorbeeld vanwege makkelijk blind bedienen of problemen met zweet – maar aangezien een touchscreen ook zo zijn voordelen heeft, zijn steeds meer horloges van een dergelijk scherm voorzien.
Met een touchscreen kun je het scherm van een sporthorloge bijvoorbeeld interactiever en intuïtiever maken. Daarbij is tegenwoordig bijna iedereen touchscreens gewend dus het is ook nog eens heel vertrouwd. Aan jou de keus.
Calorieën teller
Veel mensen willen graag weten hoeveel calorieën ze kwijtraken tijdens het sporten. Vandaar dat de meeste sporthorloges en trackers hier een functie voor ‘aan boord’ hebben.
Hoewel het lastig is om precies je calorieverbruik te meten met een activity tracker of sporthorloge – hiervoor moet je zuurstofverbruik en CO2-productie bijgehouden worden – proberen deze devices dit wel te benaderen.
Dit gebeurt op basis van door jou ingegeven informatie, zoals geslacht, gewicht, lengte, leeftijd, het type sport dat je uitoefent. Soms wordt er ook nog gekeken naar je conditie, naar aanleiding van de hoeveelheid lichaamsbeweging per week.
En als ook nog je hartslag gemeten kan worden, verhoogt dit de nauwkeurigheid nog eens flink. Dus als je een goede calorieteller belangrijk vindt, let dan op de aanwezigheid van een hartslagmeter.
Het blijft een benadering natuurlijk, maar het is geen onaardig feature om over te beschikken. Al zou het alleen maar een stimulans zijn om de volgende keer weer wat calorieën te verbranden.
Muziekspeler
Muziek tijdens het sporten… sommigen vinden het niks, maar veel sporters krijgen er juist een boost van of raken er ontspannen door. Voor die laatste groep mensen is het handig dat veel sporthorloges muziekspelers ‘aan boord’ hebben.
Soms is er ook echt ruimte voor het opslaan van je eigen tracks, zodat je geen telefoon (of losse mp3-speler) meer mee hoeft te nemen. Maar zo niet, dan heb je vaak wel de mogelijkheid om de muziekspeler op je smartphone te bedienen. En dat is best prettig. Nummer verder, pauzeren, volume aanpassen… het is allemaal veel eenvoudiger om dit op je horloge te regelen.
Meer weten? Ontdek de beste sporthorloges met spotify
Stappenteller en bewegingsmelder
Stappentellers vormen de basis van activity trackers, maar ze zijn ook aanwezig op veel sporthorloges. Het is niet alleen maar een leuke gimmick, er zit ook echt een gedachte achter.
Het is de laatste (tientallen) jaren steeds duidelijker geworden dat we met zijn allen veel te weinig bewegen en dat dit voor onnodig veel ziektes en klachten zorgt. Of andersom: als je genoeg beweegt, ben en blijf je veel fitter en gezonder.
Tegenwoordig hebben veel mensen zittende beroepen. Veel vindt op kantoor achter de computer plaats en dan schiet bewegen er vaak bij in. Een stappenteller kan je stimuleren om toch vooral regelmatig pauzes te houden en stukje te wandelen.
Om wat vaker de trap in plaats van de lift te nemen. Om een bushalte eerder uit te stappen enzovoort. Het mooie van een stappenteller is dat je continu de harde cijfers om je pols kunt zien. En dat veel mensen graag hun doel halen van de voorgeschreven 10.000 stappen per dag.
Voorwaarde is dan natuurlijk wel dat je de activity tracker of het sporthorloge met deze functie ook echt de hele dag omhoudt.
Ook handig is de bewegingsmelder die er ook vaak aan gekoppeld is. Als je te lang niets hebt gedaan, krijg je dan een signaaltje. Dan weet je dat het tijd voor actie is!
Snelheid
Snelheid is voor veel sporters erg interessant om informatie over te krijgen. Op basis hiervan kun je goed inzicht krijgen in je prestaties en in hoeverre je jezelf verbetert.
Je kunt je gemiddelde snelheden inzien – in kilometers per uur en minuten per kilometer -, je maximale en minimale snelheid. Maar bijvoorbeeld ook je snelheid per zelf geselecteerde afstand of ronde.
Dit laatste is nuttig om te zien hoe je jouw training hebt opgebouwd. Lukt het je bijvoorbeeld maar niet om jezelf te verbeteren en zie je dat je standaard je eerste rondje veel harder loopt dan je laatste?
Dan kan het geen kwaad om de volgende keer eens wat rustiger te beginnen.
Traptreden
Sommige activity trackers en sporthorloges meten naast je stappen ook de traptreden die op- en afgaat op een dag. Wat geen slecht idee is, aangezien een trap op lopen natuurlijk wel een stukje intenser is dan het zetten van een paar gewone stappen, op een vlakke ondergrond. Je spreekt je bovenbeenspieren en kuiten veel meer aan, bijvoorbeeld en bent eerder buiten adem met traplopen dan met wandelen.
Met een speciale traptredenteller op je horloge of tracker kun je de genomen stappen tenminste beter in perspectief zien en zo een beter beeld krijgen van je inspanning. Ook kun je natuurlijk met deze functionaliteit je extra focussen op het traplopen om bepaalde spieren te verstevigen.
Smartphone notificaties
Gemak dient de mens en hoewel je tijdens het sporten eigenlijk los en vrij van alles zou moeten zijn, is het in sommige gevallen wel fijn dat je op de hoogte wordt gehouden van belangrijke berichten. Via bluetooth worden dan heel snel de meldingen doorgestuurd naar je sporthorloge. Ideaal voor sporters die altijd ‘on’ willen zijn. Een voorwaarde is uiteraard wel dat je naast je sporthorloge ook je smartphone bij je hebt tijdens het sporten.
Sporthorloge FAQ – Veelgestelde vragen
De wereld van sporthorloges en activity trackers kan best overweldigend zijn. Want voor welke wearable kun je het beste kiezen, welke opties zijn handig, en waarom zou je eigenlijk geld uitgeven aan een sporthorloge of tracker als je ook sportapps op je smartphone hebt? Het antwoord op deze en andere vragen vind je in onze FAQ.
Veel gestelde vragen
⌚ Wat is een sporthorloge?
Een sporthorloge is een horloge dat speciaal bedoeld is voor de (fanatieke) sporter. Zaken als snelheid, afstand, duur en hartslag worden gemeten tijdens je sportieve activiteit en de resultaten kun je later terugzien in een app op je smartphone of gewoon op het horloge zelf.
Sommige sporthorloges richten zich op één enkele sport – zoals hardlopen of fietsen – maar de meeste kunnen statistieken van verschillende sporten bijhouden. Soms zit er een muziekspeler ingebouwd.
❓ Wat is het verschil tussen een sporthorloge, activity tracker of smartwatch?
Sporthorloges en activity trackers lijken op elkaar. Een sporthorloge is ook vaak tegelijkertijd een activity tracker. Maar er zijn toch duidelijk verschillen.
Een activity tracker gebruik je ter bevordering van een gezonder(e) leefstijl. Beweeg je te weinig of wil je erachter komen hoe actief je precies bent op een gemiddelde dag? Neem dan een activity tracker: deze houdt alle stappen bij die je zet op een dag en spoort je aan om te bewegen als je onder het aanbevolen gemiddelde zit.
Ben je echter een sporter die regelmatig hardloopt, fietst, zwemt of zich bezighoudt met andere sporten? En wil je graag inzicht krijgen in je persoonlijke prestaties om je steeds te kunnen verbeteren? Kies dan voor een sporthorloge.
In tegenstelling tot bij een activity tracker – tenzij deze ingebouwd zit – wordt bij een sporthorloge niet 24 uur per dag je activiteit geregistreerd maar alleen tijdens sportsessies. Je hoeft een sporthorloge dan ook niet continu te dragen.
Steeds meer sporthorlogemodellen kunnen ook notificaties van je smartphone tonen.
Een smartwatch heeft in feite weinig met sporten of het bijhouden van bewegingen te maken. Een smartwatch communiceert met je smartphone, heeft vaak een interactief, aanpasbaar touchscreen, beschikt over multimedia-functionaliteiten en nog veel meer. Maar smartwatch-fabrikanten voegen steeds vaker sportieve modellen aan hun line-up toe. Zodat het hele complete, allround horloges worden.
Voor de echt serieuze sporter zijn sporthorloges op dit moment echter nog wel de beste keuze.
? Wat is het voordeel van een sporthorloge?
Het voordeel van een sporthorloge of activity tracker is dat je gericht kun trainen met concrete, betrouwbare metingen. Je kunt precies zien hoe (sterk) je vooruitgaat, hoe je energieverdeling is, en bijvoorbeeld hoe je lichaam (en hart) reageert op je activiteiten.Tevens kun je met ingebouwde GPS en navigatie makkelijker nieuwe routes ontdekken.
? Kan ik niet gewoon een telefoon gebruiken?
Voor veel meetgegevens kun je inderdaad ook gewoon een app op je smartphone gebruiken. Het voordeel is dat een basic versie van een sportapp vaak gratis is. Een nadeel is dat je steeds je relatief grote smartphone moet meenemen tijdens het sporten. Daarnaast zijn de gegevens minder accuraat.
Daarbij gaat het je wel (maandelijks) geld kosten als je uitgebreide data wilt hebben en de premium versie van de app wilt.
?⌚ Heb ik een smartphone nodig om een sporthorloge te gebruiken?
In principe heb je geen smartphone nodig. Wel is het handig om achteraf data, waaronder de gelopen route, mooi in beeld te krijgen door te synchroniseren met een app.
Verder zou je een smartphone nodig hebben als je muziek wil luisteren zonder dat er een muziekspeler geïntegreerd zit in je sporthorloge.
? Voor welke sporten kan ik een sporthorloge gebruiken?
❤️ Heb ik een sporthorloge met een (ingebouwde) hartslagmeter nodig?
Als er niet direct een medische noodzaak is, is het niet nodig. Wel kan een hartslagmeter je veel vertellen over de manier waarop je training is opgebouwd en hoe je verbeteringen zou kunnen aanbrengen in je energieverbruik. Door rekening te houden met je hartslagniveau kun je je conditie en prestaties verbeteren, maar ook afvallen.
?️ Welke functionaliteiten heb ik nodig?
Met een (optische) hartslagsensor kun je je hartslag meten en rekening houdend met die informatie kun je zowel je prestaties verbeteren als vet verbranden.
Een GPS-sensor zorgt voor een nauwkeurige registratie van je afstand en route, waarna ook je snelheid berekend kan worden. Vervolgens kun je alles bekijken op een bijbehorende app en – bijvoorbeeld – je rondetijden gaan verbeteren.
? Zijn de duurdere horloges echt beter?
Nee hoor. Duurdere horloges zijn niet per se beter. Wel zijn ze uitgebreider, met meer geavanceerde functies. Maar als jij geen gedetailleerde statistieken en allerlei verschillende meetwaardes voor je training nodig hebt, kun je ook prima uit de voeten met een voordelig(er) model.
Ook kunnen zaken als een geïntegreerde muziekspeler of smart functies zoals het kunnen ontvangen van smartphone notificaties een sporthorloge duurder maken. Als je hier geen waarde aan hecht, kan je dus ook geld besparen.
?♀️ Welk sporthorloge heb ik nodig voor een marathon?
Als je een marathon gaat lopen, heb je een horloge nodig waarmee je goed kunt trainen en je resultaten over langere tijd kunt inzien, analyseren en verbeteren.
Een horloge dat over trainingsprogramma’s beschikt – zoals intervaltraining – programmeerbare routes en voice coaching kan je helpen met het samenstellen van en vasthouden aan een schema.
Aangezien je een lange afstand gaat lopen, waarbij het verstandig is heel goed in de gaten te houden hoe je lichaam reageert, is het aan te raden om een sporthorloge te kiezen met een (geïntegreerde) hartslagmeter. Dat is niet alleen veilig, maar ook effectiever bij het verbeteren van je prestaties.
Een ingebouwde activity tracker is ook een goed idee, aangezien je herstelperiode bijna net zo belangrijk is en een activity tracker de hele dag je activiteit bijhoudt. Vaak wordt ook je slaapkwaliteit vastgelegd, wat, hoewel niet altijd even accuraat, best nuttig kan zijn.
Tenslotte kan het prettig zijn om een geïntegreerde muziekspeler in het horloge te hebben. Je bent lange tijd achter elkaar aan het lopen en dan kan wat afleiding in de vorm van muziek wel fijn zijn. Daarnaast kun je met (de juiste) muziek ook vaak beter in je ritme blijven of even goed opgezweept worden.
? Hoe kan ik het GPS-signaal verbeteren?
Het is vervelend als je GPS-signaal wegvalt of slechter wordt. Je kunt de volgende dingen doen om hem te verbeteren:
- Synchroniseren met de bijbehorende app kan veel helpen bij sommige modellen.
- Soms is een software-update alles wat er nodig is.
- Hoge gebouwen vermijden: zoek open ruimtes op.
- Geduld hebben: het klinkt flauw, maar soms moet je gewoon even stilstaan en wachten tot er een satelliet gevonden is aan het begin van je training. Of moet je rustig doorlopen totdat je een problematisch loopgebied gepasseerd bent.
Conclusie: Wat is het beste sporthorloge voor jou?
Bij het aanschaffen van een sporthorloge zijn er een hele hoop factoren waar je rekening mee kunt houden.
Er is voldoende keuze en daardoor zal er bijna altijd wel een perfect sporthorloge voor jou tussen zitten.
Om het maken van je keuze iets makkelijker te maken kan het handig zijn om van te voren te bedenken wat je allemaal verwacht van een sporthorloge en wat je eventueel prettig zou vinden.
Dit maakt het zoeken naar een geschikt horloge wat makkelijker.
Twijfel je nog? Lees dan eens onze uitgebreide reviews van verschillende sporthorloges door om een goed beeld te kunnen vormen.
Tip: Volg dan direct ons stappenplan om het perfecte horloge te vinden.
We wensen je veel plezier met het uitkiezen en gebruik van een passend sporthorloge!
Beste sporthorloge overzicht:
3 reacties op “Ontdek het beste sporthorloge van 2023, vergelijk & kies!”
Geachte heer, mevrouw,
Het belang van een goede plaatsbepaling mag wat mij betreft wel meer naar voren komen op uw site. Hoe goed en hoe snel een sporthorloge een GPS fix heeft en via welke systemen, bepaalt in grote mate de nauwkeurigheid en het gebruiksgemak. Je snelheid, afstand en tempo wordt er mede door bepaald. In mijn hardloopgroepje hebben we slechte ervaringen met de plaatsbepaling van Tomtom horloges. Best vreemd als je beseft dat dit bedrijf ooit groot geworden is met navigatiesystemen. De beste ervaringen hebben we met horloges van Garmin. Een koper doet er goed aan om te kijken of het horloge alleen werkt met het Amerikaanse GPS-systeem of ook met het Russische Glonass-systeem. Het GPS-systeem is al oud en werkt momenteel vaak niet goed omdat veel (oude) GPS satellieten niet of niet goed meer werken. Het Glonass-systeem heeft momenteel meer goed werkende satellieten. De horloges die het beste werken maken gebruik van beide systemen.
zou je dit product aanbevelen?niet ingevuld
Ik ben het 100 % eens met Johan. De galaxy watch wordt hier als sporthorloge beoordeeld met een 8.9. Maar uit ervaring blijkt dat dit toch een betere smartwatch is dan sporthorloge. De gps tracking is echt dramatisch te noemen. Routes wijken af en zijn niet correct. Voor de sportsessies ben ik toch genoodzaakt om mijn garmin mee te nemen aangezien de galaxy watch niet goed de route registreert.
zou je dit product aanbevelen?niet ingevuld
Beste Richard,
Je hebt helemaal gelijk. De Galaxy Watch hebben we ook beoordeeld als een smart watch. Ik snap dat dit onduidelijk is omdat deze (momenteel) op de sporthorloge pagina staat.
We zijn bezig om deze categorie, die we beter wearables hadden kunnen noemen, op te splitsen in 3 categorieën namelijk:
– Sporthorloges
– Activity trackers
– Smartwatches
Met deze indeling zal het duidelijker zijn welk horloge het meest geschikt zal zijn. Bedankt voor de opbouwende kritiek hier hebben we zeker wat aan. Ik ben er ook mee eens dat vaak een Garmin de beste keuze is als je op zoek bent naar een sporthorloge.
zou je dit product aanbevelen?niet ingevuld